Razsodba o prepovedi Parad Ponosa

FILMSKI FESTIVAL

Včeraj se je v St. Peterburgu odprl LGBTIQ-filmski festival Bok-o-bok. Festival poteka drugo leto. Prikazali bodo 34 filmov, med drugim tudi I Killed My Mother.

DO PRAVICE V STRASBOURGU

Prepoved parad ponosa v letih 2006–2008 je bila v nasprotju z Evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic. Tako je razsodilo Evropsko sodišče za človekove pravice in LGBTIQ-aktivistu Nikolaju Aleksejevu prisodilo 12.000 evrov odškodnine zaradi diskriminacije.

Rusija je s prepovedjo parad kršila pravico do svobode zbiranja, in sicer na podlagi spolne usmerjenosti, kar pomeni diskriminacijo. Poleg tega državljanom, ki so jim bile kršene pravice, ni zagotovila učinkovitega pravnega sredstva.

“Noben sodnik, odvetnik ali politik nam ne bo več mogel reči, da so bile prepovedi naših dogodkov legalne,” je dejal Nikolajev. Napovedal je še, da bo 21. oktober od zdaj Ruski dan LGBTIQ-osvoboditve.

IN ST. PETERBURGU …

Ruska LGBTIQ-skupnost si bo 21. oktober zapomnila tudi po tem, da je Moskva po 18 letih dobila novega župana, Sergeja Sobjanina. LGBTIQ-ji upajo na boljše čase, saj prejšnji župan Jurij Lužkov velja za vodilnega homofoba v politiki.

Upanje na boljšo prihodnost zbuja tudi prva odločitev ruskega sodišča, da je prepoved parade ponosa v neskladju z rusko ustavo. Ravno to je pred dvema tednoma odločilo okrajno sodišče v St. Peterburgu glede prepovedi parade, ki bi v tem mestu morala biti 26. junija. Sodišče je mestnim oblastem tudi naložilo, da morajo organizatorjem parade do 1. novembra omogočiti izvedbo dogodka.

Aleksejev se zaveda, da homofobije v Rusiji ne bo konec čez noč. Ne nazadnje sodbi obeh sodišč, iz Strasbourga in St. Peterburga, še nista pravnomočni. Vseeno pa zadnji dogodki zbujajo upanje, potem ko je bilo do zdaj v Rusiji prepovedanih 164 LGBTIQ-dogodkov. Z dovoljenjem so izpeljali le enega, in sicer protest proti letalski družbi Swiss Airlines, o čemer smo pisali Glavci.

Viri: Reuters, UKGayNews, Varuh, UKGayNews, UKGayNews, Bok-o-bok 

Novice je pripravil Domen

 • Share/Bookmark
 

3 odgovorov na “Razsodba o prepovedi Parad Ponosa”

 1. dejan  pravi:

  a ruse kaj zavezije, da upoštevajo “eno evropsko sodišče” ?

 2. glavca glavca  pravi:

  Letošnji 26. FGLF – Festival gejevskega in lezbičnega filma – bo od 27.11. do 4.12. v Slovenski Kinoteki v Ljubljani in v Celju, Kopru in Ljubljani.

  V sredo,1.12., pred dokumentarcem Rock Hudson: čeden in skrivnosten tujec bomo razkrili zmagovalno delo Dihovega literarnega natečaja ob letošnjem svetovnem dnevu boja proti aidsu in predstavili novo knjigo z izbranimi deli, ki so prispela na natečaj. :P

  Iztok K

 3. Domen  pravi:

  @Dejan: Ja, Rusija je zavezana k upoštevanju Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic tako kot vse ostale članice Sveta Evrope (to so vse evropske države, razen Belorusije). O kršitvah te konvencije razsoja Evropsko sodišče za človekove pravice, ki ima sedež v Strasbourgu. V Sloveniji o tem sodišču največkrat slišimo, ko to sodišče razsodi proti naši državi zaradi dolgotrajnih sodnih postopkov.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !