Dan osveščanja o obstoju interseksualnih oseb

26. oktobra 1996 so interseksualni aktivisti iz Intersex Society of North America skupaj s transspolnimi kolegi izvedli prvo (medijsko odmevno) demonstracijo interseksualnih oseb. To se je zgodilo v Bostonu, kjer je zasedala Ameriška pediatrična akademija.

Ameriška interseksualna skupnost je zato 26. oktober določila za dan osveščanja o obstoju interseksualnih oseb v naši družbi. To so osebe s takimi telesnimi značilnostmi, da jih ne moremo popredalčkati v nobenega od obeh spolov, ki smo ju družbeno konstruirali (beri: si ju izmislili).

[Bill Olwell: Intersex]

Telesne značilnosti omenjenih oseb so povsem OK. Kot patološki odklon izpadejo le zato, ker tako radi predalčkamo vse v družbeno izmišljene kategorije. Tako kot smo si npr. izmislili barve. Toda to, če se ne moremo odločiti, ali ima nekdo zelene ali rjave oči, na to osebo ne vpliva bistveno. Če pa se ne moremo odločiti, katerega spola je, ima lahko zanj/o na žalost precejšnje družbene posledice.

O interseksualnih osebah govorimo predvsem, ko gre za neobičajen izgled spolovil. Eden na 1.500 do 2.000 novorojenčkov ima očitne znake interseksualnosti. Pri enem od 4.000 pa zdravniki ne morejo določiti spola brez dodatnih preiskav.

Seveda pa so s tem, čemur rečemo spol, povezani ne le zunanja spolovila, ampak tudi nekateri notranji organi, hormonska in kromosomska slika. Znan je, denimo, primer atletinje Ewe Klobukowske, ki so jo leta 1967 doživljenjsko suspendirali zaradi neustrezne kromosomske slike; najverjetneje je imela trojni X. Sklep je, da ima še več ljudi kot le eden na 1.500 ali 2.000 subtilnejše variacije, ki se ne ujemajo z “moškim” ali “ženskim”. Nekaterih ne odkrijejo/opazijo nikoli.

Na Glavci smo o interseksualnosti pisali že tukaj in tukaj.

Pripravil Domen

 • Share/Bookmark
 

4 odgovorov na “Dan osveščanja o obstoju interseksualnih oseb”

 1. Snowblind Snowblind  pravi:

  Dober zapis.

 2. Domen  pravi:

  Hvala. :)

 3. FireFlame  pravi:

  Poglejte si film ‘XXY’… zelo zanimiv:
  http://www.imdb.com/title/tt0995829/

 4. Grablje  pravi:

  Meni interseksualnost po napisanem deluje kot androginost. hmmm

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !