Varni analni spolni odnos

Analni seks, fuk je kul. Pravi užitek! Dr. Mlakar pravi, da si morata analne spolne odnose želeti oba partnerja, ki si tudi zaupata. Pomembna je predigra. Ljubkovanje, božanje, igranje s prsti, nežno masiranje, nanos lubrikanta v zadnjikov kanal. Polzilo ali lubrikant naj bo na vodni osnovi. 

Predigra lahko predstavlja že določen riziko. Saj se tekočine, ki ob njej pridejo ob vhod zadnjika, lahko kasneje prenesejo tudi v notranjost.

varenfuk.jpg

Vzemita si čas. Prisluhnite pasivnemu partnerju. Tistemu torej, ki bo v svoj zadnjik in danko sprejel penis, dildo ali prst. Obvezna je uporaba kondoma ali rokavice. Začnita počasi in na način ter v položaju, ki je obema všeč ali vznemirljiv. Sprostita se. Boleti ne sme nikogar! Če je fuk, analni seks pregrob, se lahko zgodi katastrofa.

Preventivni pregled zadnjika in danke je priporočljiv za vse, ki prakticirate receptivne analne spolne odnose, saj zdravniki spolno prenosljiva obolenja odkrijejo prej in jih zato lažje in hitreje pozdravijo.

Kakšne so vaše izkušnje? Ali sploh prakticirate analne spolne odnose? V njih uživate? Imate že ob sami besedi “fuk” pomisleke?

Od doc. dr. Boštjana Mlakarja preplonkal in priredil Iztok K
(Prispevek je bil na Glavci objavljen 4. julija 2008.)

 • Share/Bookmark
 

35 odgovorov na “Varni analni spolni odnos”

 1. igre  pravi:

  Jaz sem prvič probal pred dvema letoma (prej ni nobena hotla) pa moram rečt da je fino! Tudi ženske v tem zelo zelo uživajo! Vsaj moje so!

  Ugotovil sem tudi, da vsaka na začetku reče v rit pa ni šans. Še nikoli nisem in nikoli ne bom! Potem pa s časoma popusti in hoče samo v ritko.

 2. Snežka  pravi:

  Ne vem, zakaj bi imela pomisleke ob besedi fuk. Se mi zdi povsem enaka kot seks, kavs … :) Seks je seks, nekateri ga ovijajo v celofan, drugi ga jemljemo takšnega kot je – izkazovanje ljubezni drugi osebi in obojestransko zadovoljevanje.

  Analni odnos prakticiram že nekaj let. Blazno me je bilo strah, da me bo zelo bolelo. Ker je bil partner zelo nežen in vse delal zelo počasi, je bila moja prva izkušnja zelo prijetna, skoraj nebeška … in vse naslednje tudi.

 3. Luka  pravi:

  Ha sej je res kaj.

 4. Grega  pravi:

  Igre, saj moški pri analnem seksu tud uživamo :) Pomembno je le da tip nima prevelikega, ker zna bit mal boleče. Kako že pravijo….. vaja dela mojstra :D

 5. ihim  pravi:

  Še nisem probal, z nobene strani. Ne rečem, da si ne želim, a v trenutni vezi nimam šans. Mu pač ni, obema pa je pomembneje, da se lahko crkljava.

 6. Grega  pravi:

  No, saj je crkljanje tud luštno. :)

 7. dayw  pravi:

  jaz pa anale nimam rad. kolikor se spomnim, mi je samo enkrat pasala in to je bilo pred leti. zdaj pa se temu izogibam.

 8. Rimljan  pravi:

  Jaz jo pa obožujem, ampak v drugačnem kontekstu ;)

 9. ljubomir djukic  pravi:

  odlican blog.
  srdacan pozdrav
  http://gayart.blog.co.yu/blog/gayart

 10. garry  pravi:

  tale Iztok K je pa res priden; v tej vročini, k bi si lahko mal sladoleda privoščil piše prispevke za blog…

 11. glavca glavca  pravi:

  @Igre: Očitno znaš z ženskami!? :D
  @Snežinka: Vidiš, na kavs pa se nisem spomnil! :D In tvoja definicija seks je tudi super! :D
  @Ihim: Crkljanje je tudi kul.
  @Dayw: Slabe izkušnje človek res ne pozabi prav hitro.
  @Rimljan: Razmišljam in razmišljam, a se ne spomnim nobenega drugega konteksta.? :D
  @Ljubomir Djukic: Hvala. :D
  @Garry: Je to namig? ;)

  Iztok K

 12. garry  pravi:

  mislim, da je opomin :D

 13. remci  pravi:

  A lahko dva zdrava dobita aids ce moski ne uporablja kondoma med sexom v anus? Rad bi probu sam me je strah ker je njo tok strah in bi res rabu nasvet.

 14. glavca glavca  pravi:

  @Remci: Dva “zdrava” :) , torej dva, ki nista okužena z virusom hiv, ne moreta dobiti aidsa med nezaščitenim spolnim odnosom med seboj. Kako vesta, da sta oba zdrava? Osebna zgodba obeh, jasno :) , ki ne vključuje drugih spolnih partnerk in partnerjev in TESTIRANJE! Zakaj bi brez kondoma? Kondom varuje tudi pred drugimi spolno prenosljivimi okužbami: klamidija, gonoreja, sifilis, hepatitis, humani papiloma virus …

  Česa vaju je strah? Bolezni, bolečine? Ne hitita. Pogovorita se. Za spolni odnos si vzemita čas. Bodita potrpežljiva. Uporabita lubrikant, polzilo.

  Iztok K

 15. h  pravi:

  kaj pa če seksava brez kondoma? pa če spusti vame?

 16. Grablje  pravi:

  Jaz pa kar pike dobim ob omembi lubrikanta na vodni osnovi. Kaj pa silikonski oz. tisti, ki NISO na vodni osnovi, na etiketi pa piše, da so primerni tudi za uporabo s kondomi?

  Namreč, tile na vodni osnovi prehitro “izhlapijo”.

  Še nekaj: ali mora na lubrikantu obvezno pisat, da je “užiten”?

  Saj vem, da je tema bolj o anali, pa se mi zdi, da je moje vprašanje vseeno na mestu. Da odgovorim še na temo: s prsti ja, z ostalim še ne, moj pa tudi še “nedolžen”, tako da skupaj počasi odkrivava khm, užitke analnega seksa.

 17. markich  pravi:

  okej, bom jaz.
  @h: Vsak nezaščiten spolni odnos, torej spolni odnos brez kondoma, je TVEGAN. Nima veze, ali mu pride vate ali ne. Poleg virusa hiv in AIDSa je tu še vrsta drugih spolno prenosljivih okužb, ki so še pogostejše in se lažje prenašajo, kot AIDS. Tako da nezaščitenih spolnih odnosov nikakor ne bi priporočal, razen z osebo, s katero sta v vezi in nimata drugih partnerjev in sta se pred tem oba testirala na spolno prenosljive okužbe.

  @Grablje: Pomembna je uporaba lubrikanta, ki ne poškoduje lateksa, iz katerega so kondomi. Mastni lubrikanti in razne kreme ga poškodujejo, postane prepusten, tudi če ne poči. Zato se priporoča uporaba lubrikanta na vodni osnovi, če pa ni na vodni, pa se je potrebno prepričati, da se ga sme uporabljati v kombinaciji s kondomi. Sicer pa, če se lubrikant posuši, ga pa malo dodaš, ane?
  Zakaj bi moral biti lubrikant užiten? Jaz bi vsekakor uporabljal sterilen lubrikant…z žlico pa nobenega ne bi jedel.
  In tako kot si napisal, užitke spolnosti je potrebno odkrivati počasi, ko sta oba za to in ko obema paše.

 18. Grablje  pravi:

  haha Zakaj bi lubrikant moral biti užiten?

  Zato, ker se v seksu izmenjuje več vlog, tehnik, položajev in valda ne boš šel izpirat dela telesa, preden ga poližeš, podrgneš ali kaj tretjega, mar ne?

  Sicer obstajajo lubriči z okusi, vendar sem do njih skeptična. Namreč, ni lih fino, ko te sredi akcije zmoti moteč okus …

  Za nekatere silikonske lubriče piše, da so primerni za kondome – silikon je gostejši kot tisti na vodni osnovi, ane?

 19. Žogca  pravi:

  V rito ne dam!

 20. markich  pravi:

  @Grablje: Seveda, v seksu je treba biti izviren! Ampak vse z nekim minimalnim higienskim standardom menda :D

 21. garry  pravi:

  Ker so se pojavili dvomi o silikonskih oljih, sem malo pobrskal in našel stran, ki je precej informativna.
  Silikonska olja za razliko od organskih olj ne raztapljajo lateksa, zato so primerni za uporabo s kondomi. Siloksani se precej dolgo uporabljajo v razne namene, vse več se dodaja izdelkom za vsakdanjo nego. Tako da so varni za uporabo, ne priporočam pa glih, da ga pijete zjutraj namest šnopca.
  Je pa še ta slaba lastnost, da se silikonskih olj, ki so v silikonskih lubrikantih ne da sprati samo z vodo.
  Sem pa mnenja, da s najbolj varni in praktični lubrikanti na vodni osnovi, če se osuši pa še mal dodate, kot je rekel markič, pa na koncu sam mal vode.
  Priporočam K-Y ;-)

  za več informacij si lahko ogledate spodnje strani:

  http://contraception.about.com/od/overthecounterchoices/tp/Siliconebasedlubricants.htm

  http://en.wikipedia.org/wiki/K-Y_Jelly

 22. ambala  pravi:

  imam izkušnje z vodnimi in silikonskimi polzili (kolk je pa ta izraz smešn!). Meni so silikonski veliko bolj všeč, bolje polzijo in so nekako bolj mehki, kaj naj rečem. Je pa res, da jih je potrebno obrisat, ker sperejo se nikakor ne, kar pa tudi ni noben problem ;)

 23. Grablje  pravi:

  Markich, o kakšnih higienskih minimumih ti govoriš? Če maš možnost, se pred seksom stuširaš, vedno pa ne moreš opraviti te procedure, ane, tud ubije strast.

  Garry, hvala za info in link, je dobro vedeti te stvari. Itak pa jaz ne uporabljam kondoma In verjetno tisti res monogamni pari tudi ne, zakaj bi torej morali ostajati na lubričih na vodni osnovi, ki jih moraš dodajat itd. če imaš lahko lepo onega na oljni oz. silikonski?

  Očitno je nekaterim nejasno uprašanje užitnosti in lubriča – naj nakažem na plastičnem primeru: s tipom se mečkata, prst navlažiš z lubričem že na začetu in potem drsiš po telesu s prstom (in potem morda še v ritko) – torej se moraš v navalu strasti izogibat tem področjem oz. je vseeno, če malo lubriča pač dobiš v usta?! Ne gre za večje količine, vseeno pa me zanima, ali prihaja do kakih alergij oz. reakcij. Če ne veste odgovora, ni treba pametovat, da ne piješ lubriča al da uporabiš raje onega na vodni osnovi (a ta pa je edible?). Kot da ne vnašate v sam seks nič spontanosti , pettinga ipd. Če ne berete deklaracij na lubričih, tudi prav – jaz jih.

  In zanima me tudi, ali so edible/užitni samo tisti z okusi.

  Oz. ali res preferirate samo te standardne, KY? Lubričev je ja malo morje!

  Hvala za dogovor, ambala. :) Recimo, obstajajo olja za telo, ki so užitna (ni nič narobe, če jih poližeš s telesa) in masažna olja, ki niti podrazno niso užitna in kot taka so neprimerna za uporabo v spolnosti.

  Ali pa recimo “heating oil” – jaz jih ne prenašam namreč …. skratka, cel kup reči je, ki se jih da uporabljat v spolnosti in ki so morda neprimerna, kadar je v igri kondom. Sicer pa, kondom natakneš samo na tiča/dildo, ne pa tudi drugam po telesu.

  Ali kaj uporabljate te dodatke ali ste bolj za sterilni seks? :P Da vas malo spodbudim. :D

 24. Grablje  pravi:

  Evo, ste še mene sprovocirali, da sem našla tale člančič :D

  http://www.shopinprivate.com/edlubtastesc.html

 25. markich  pravi:

  @Grablje: Nisem govoril o tušu. In seveda, v seksu je potrebno eksperimentirat. Najlepše in najlažje, pa tudi najbolj brez skrbi je v monogamni zvezi, ko ni treba biti ekstra previden, kaj pride v stik s čim in kako.
  In ja, K-Y je dober lubrikant.
  O užitnosti pa ne vem odgovorit.

 26. tom  pravi:

  Mam eno vprašanje: par dni me srbi nad anusom, v razpoki proti hrbtu ne jajcem. Koža je rdeča in zgleda kot da je vneta. Najprej me je pekl, zdej pa srbi… Nobenih drugih stvari ne vidim (bradavic al pa izrastkov). Pa tud stalno me ne srbi, sam vsake tolk časa. Tolk bolj skrbim, da se po veliki potrebi res dobr obrišem, z mokrim robčkom.

  a je to mogoče znak, da sem dobil HVP??? Res sm kr zaskrbljen. Prosim za odgovor. tomaž

 27. glavca glavca  pravi:

  @Tom: Na tvoje vprašanje bom opozoril dr. Mlakarja. Iztok K

 28. doc.dr.Mlakar  pravi:

  @tom: bolj verjetno kot HPV okužba je okužba z glivicami, priporočam, da se 2 tedna mažete s Canesten mazilom. Po vsakem odvajanju si zadnjik umijte z mrzlo vodo (brez mila), dobro posušite in nanesite mazilo. V kolikor ne bo bolje bo potreben pregled. Ali ste okužen s HPV bi lahko ugotovil le z brisom za določanje HPV.

 29. tom  pravi:

  aha ok. bom poizkusil… vse te govorance o HPV so me cist zapanicirale. hvala lepa za odgovor!

 30. lambridge  pravi:

  Tudi jaz imam eno vprašanje za gospoda dr. Mlakarja. Upam, da ga boste posredovali in da bo čim hitreje odgovoril. Sicer sem njegov pacient. Zanima me sledeče … okrog anusa imam zelo pordelo, srbečo in izpuščajasto kožo. Šel sem k zdravnici in mi je predpisala Lotriderm in Canesten puder. To sedaj uporabljam že dva tedna in ni izboljšanja. Rekla je da gre verjetno za glivice. Vendar zakaj potem ne pomaga? Rekla je, da bo potrebno vzeti bris. Herpes je izključila. Sedaj pa me zanima, če pri dr. Mlakarju jemljejo brise za točno določitev glivic ali moram k dermatologu????

  p.s.: sem HIV negativen!

  Hvala!

 31. glavca glavca  pravi:

  @Lambridge: Na tvoje vprašanje bom opozoril dr. Mlakarja. Iztok K

 32. lambridge  pravi:

  glavca, hvala!:)
  naj dodam še da so ti izpuščajo podolgovati, “rosijo”, in strašno SRBIJO!!!! groza je.

 33. doc.dr. Mlakar  pravi:

  @lambridge:
  glede na močan srbež in izpuščaje je najverjetneje herpes, ki se je po uporabi Lotriderm mazila, ki vsebuje kortikosteroide še poslabšal. Druga možnost so bradavice-kondilomi. Tretja možnost so moluske, ki so tudi virusna okužba. Glivice skoraj zagotovo niso, saj bi lotriderm in canesten zadevo v 14 dneh skoraj zagotovo izboljšala.
  V Ljubljani v Murglah imam ambulanto šele v četrtek 9. 12. V Mariboru je možno priti prej.
  lp

 34. lambridge  pravi:

  Najlepša hvala za odgovor, dr. Mlakar!

 35. lojzek  pravi:

  S partnerjem sva seksala mislim analno ampak brez kondoma in brez da bi se testirala sva pac sva fant in punca in sm mislu da to ni potrebno in se polnoleten sem ali sm mogoce okuzila sebe ali punco ali se ne da oz. Kako to zvem obcutim ce sem okuzen in cese da pozdravit :(

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !