Love Lif(f)e

V drugi polovici letošnjega ljubljanskega filmskega festivala sem si ogledal še tri filme.

YouTube slika preogleda

El secreto de sus ojos, Skrivnost njihovih oči, je Špansko-Argentinska kriminalna drama, postavljena v leto 1974, torej v čas, ko je bil v Argentini ponovno na oblasti Juan Perón. Film se širšega političnega dogajanja pravzaprav le dotakne, osredotoča pa se na zgodbo o Benjaminu Espositu, pomočniku odvetnice na kriminalnem sodišču, ki mu je dodeljena preiskava posilstva in umora nekega dekleta. Esposita se primer dotakne precej osebno, saj se še po uradni razrešitvi primera ukvarja z lovom na kriminalca, zgodbo pa pripoveduje kot pisatelj tudi po upokojitvi. V to ozadje je vpletena seveda tudi romanca med Espositom in njegovo šefinjo. Po mojem mnenju sicer všečen film, a žal brez posebnih odlik, ki bi ga uvrstile med najboljše filme festivala.

YouTube slika preogleda

Nasprotno pa sem bil nad srbsko animacijo Technotise – Edit in ja (Technotise – Edit in jaz) resnično navdušen. Morda sem bil zato, ker sem pričakoval zapleten in težko razumljiv futurističen film v stilu animeja Ghost in the Shell z nedodelano animacijo, še toliko bolj presenečen, ko sem si ogledal lahkotno predstavljeno zgodbo z nekaj retrofuturističnimi komičnimi elementi, solidno animacijo in kvalitetno sinhronizacijo. Zdelo se mi je, da je film ravno prav »animejevski«, da spominja na japonsko animacijo, a se je ne trudi oponašati na mestih, kjer to ne bi bilo primerno. K vtisu je še dodatno pripomogel sproščen pogovor z režiserjem po ogledu filma.

YouTube slika preogleda

Kot zadnji film, za katerega sem imel občutek, da je morda med najbolj (ob)iskanimi filmi letošnjega festivala, pa sem si ogledal Yo, tambien (Jaz bi tudi). Gre za prisrčno zgodbo o moškem z Downovim sindromom, ki je kljub svoji bolezni uspešno končal univerzitetno šolanje in dobil službo kot socialni delavec. Skozi njegovo ljubezen do sodelavke, ki je ena izmed redkih oseb, ob katerih se počuti normalno, se pokaže, kako resnično odvečna je diskriminacija. Všeč mi je bilo tudi, kako film nakaže, da imamo tudi ljudje, ki sicer veljamo za zdrave in normalne, pogosto težave, zaradi katerih se kdaj počutimo izgubljene v svojem življenju. Besede »Te quiero como eres« so v filmu izrečene ravno na pravem mestu in iz pravih ust.

Moonboy

 • Share/Bookmark
 

4 odgovorov na “Love Lif(f)e”

 1. Mateja  pravi:

  Zanimiv zapis. “Po mojem mnenju sicer všečen film, a žal brez posebnih odlik, ki bi ga uvrstile med najboljše filme festivala.” Kakšne posebne odlike si pa pričakoval? Se ti zdi, da kakovost filmov na Liffu zadnja leta na splošno pada?

  Všeč mi je bil tvoj zaključek, vendar sem pogrešala prevod citata, ker (verjetno) čisto vsi ne znamo špansko. K sreči mi je pomagal stric Google: Te quiero como eres > I love the way you are > Ljubim te takega/tako, kakršen/kakršna si. No, tole mi je pa že bolj razumljivo. :)

 2. moonboy  pravi:

  Ne bi rekel, da kakovost filmov pada. Nisem sicer nek strokovnjak za filme, ampak meni so se vsi, ki sem jih letos videl, zdeli zelo dobri, pa še cel kup drugih priporočil sem dobil. Tudi Skrivnost njihovih oči je dober, saj je navsezadnje nagrajen z oskarjem. Je imel pa to nesrečo, da sta mi bila Namišljene ljubezni in Technotise pač bolj všeč :)

  Citata pa namenoma nisem prevedel, sem pa prej preveril, da to zna stric google. Tudi jaz sicer razen nekaj fraz ne razumem špansko :)

 3. Gaber  pravi:

  Moonboy, ali se ti v kinu mečkaš? Jaz se. :P Am. Blaž me ljubi takšnega, kakršen sem. To sem mu danes rekel. Ni zanikal. In sem imel takoj spodnjice mokre od precuma.

 4. Grablje  pravi:

  Yo, tambien je zelo zelo zelo prisrčen, zabaven, tudi resen film in ga toplo priporočam. Super mi je odnos med danielom in njegovo “sexy žensko s svilnatimi lasmi” (ne bi mogle bolj falit :D ). Vredno 3,80 evra (Kinodvor).

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !