Sramoten dan za Združene narode

Odbor Generalne skupščine Združenih narodov vsaki dve leti sprejme resolucijo, s katero obdodi izvensodne in neupravičene usmrtitve. Resolucije posebej obsojajo usmrtitve zaradi verskih ali etničnih razlogov, od leta 1999 pa so eksplicitno obsojale tudi usmrtitve zaradi spolne usmerjenosti. Toda to zdaj ni več tako, saj je odbor sprejel predlog Malija in Maroka, da se »spolna usmerjenost« zamenja z »vsakršnimi diskriminatornimi vzroki«. Za spremembo je bilo 79 držav, proti njej pa 70. Zanjo so glasovali tudi Rusija, Azerbajdžan, Kitajska, Kuba in JAR. Belorusija se je glasovanja vzdržala, Turčija in Albanija pa se ga nista udeležili. Med državami Azije in Afrike so za ohranitev spolne usmerjenosti v resoluciji glasovali le Izrael, Japonska, Južna Koreja, Indija, Butan, Nepal in Vzhodni Timor.

Resolucije Generalne skupščine niso pravno zavezujoče, imajo pa politično težo. Države, ki homoseksualnost kaznujejo s smrtjo, so zdaj dobile signal, da se je pritisk nanje zmanjšal. Posebej zgovorna je poteza Južnoafriške republike, ki želi postati vodilna država afriške celine. Gre za državo, kjer so istospolni pari pravno izenačeni z raznospolnimi, tako da se lahko poročijo in posvojijo otroke. Namesto da bi na področju človekovih pravic postavljala norme, se JAR skuša prilagoditi drugim državam v regiji. Ugibamo lahko, ali računa na to, da bo v zameno za človekove pravice postavljala norme v gospodarstvu. Ker je na univerzalni ravni varstva človekovih pravic zaradi raznolikosti držav težko doseči napredek, lahko vsak človeški korak nazaj, kakršnega si je privoščil južnoafriški delegat, pomeni korak nazaj za človeštvo. Ne pozabimo, da je homoseksualnost še vedno kazniva v 76 državah, večinoma v Afriki in Aziji.

Druga zaskrbljujoča stvar pri resoluciji pa je po mojem mnenju ta, da je bila pobudnica za spremembo država, ki leži le streljaj od evropske celine. Računati gre na to, da je Maroko ena od držav, v katerih bodo človekove pravice spolnih manjšin najprej dosegle preboj v muslimanskem svetu. Vprašanje je, kdaj, a kot kaže, se to ne bo zgodilo prav kmalu. Ker je resolucija bolj ali manj simbolne narave, poteza Maroka toliko bolj odraža simbolni razkorak med njim in Evropo. Zato bi bilo zelo pomembno, da bi Evropa z namenom širjenja standardov poskusila države, kot so Maroko, Alžirija in Tunizija, privabiti v sredozemske institucije.

Britanski aktivist Peter Tatchell je novo resolucijo komentiral z besedami iz naslova. Strinjam se z njim.

Domen

 • Share/Bookmark
 

2 odgovorov na “Sramoten dan za Združene narode”

 1. simple  pravi:

  O tem sem ravno včeraj bral. To, da pragmatičnost zunanje politike JAR sega tudi tako daleč, da je pripravljena kompromitirati tudi svoje ustavne vrednote, in da ji je bolj pomemben status regionalne sile na celini, kot pa človekove pravice, za katere so se krvavo in dolgo leta borili pod apartheidom, me čudi. Sem mislil oz. sem upal, da države že le postavljajo mednarodne norme pred realistične in pragmatične nacionalne interese.

  Zanimivo je, da se je Belorusija glasovanja vzdržala. To gledam kot pozitiven korak glede na preteklo delovanje države. Turčija pa si dela samo škodo. No, vsaj proti ni glasovala. V poročilu EK o napredku držav kandidatk (in tudi potencialnih) je dobila veliko negativnih točk ravno zaradi stanja LGBT pravic v državi.

  Kar se pa tiče povezovanja med EU in sredozemskimi državami, pa naj bi takšno sodelovanje potekalo v okviru pobude Sarkozyja Unija za Sredozemlje. A ravno zaradi izraelsko-palestinskega vprašanja je ta forum zelo neaktiven. Res je, da EU v svojih bilateralnih sporazumih s sredozemskimi državami tudi vključuje klavzulo o spoštovanju ČP (če pride do hudih kršitev, se trgovinski sporazumi prekinejo), samo se že v primeru Maroka in Zahodne Sahare vidi, kako so to le črke na papirju.

 2. Domen  pravi:

  Simple, hvala za vsebinski komentar.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !