Nova LGBTIQ knjiga DIHTIVO*

Letos so v Sloveniji okužbo z virusom hiv na novo odkrili pri 32. ljudeh. Največ okuženih je moških, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Društvo DIH je ob 1. decembru – svetovnem dnevu boja proti aidsu 2010 izdalo knjigo DIHTIVO*, v kateri so objavljena dela z ljubezensko, erotično in seksualno LGBTIQ vsebino. Dela so prispela na literarni natečaj v okviru Dihovega hiv/aids preventivnega projekta Pamet v roke, kondom na glavo!

*dihtív -a -o prid. (ȋ í) star. hrepeneč, poželjiv: dihtiv pogled / dihtiv po slavi (vir: SSKJ)

Tako je o knjigi Dihtivo zapisal član žirije Iztok Majhenič:

… zbirka nam nudi različna osebnostna čutenja ob ljubezni, seksu, ali pa le neki telesni bližini, in občutku, da je nekdo ob tebi. Zbirka vsebuje tako poezijo, kot prozo, ki nam da začutiti kako – poplavljam – svojo ljubezen – čez in čez – od bokov do gležnjev – preko lopatic – mehkih lic – skozi nagajive misli – kot lokomotive žvižg – prodiram – v pore – v misli … poezija, čustva, osebnost prihajajo tudi v nas. In tako se tudi nam, in v nas, kot v poeziji – Ob misli nate srce mi podivja in – telo se mi začne tresti. – Ob misli na tvoj dotik in okusu tvojih ustnic – se topim, nekaj gane, nekaj zabrsti, se nekaj premakne…
… ravno prepletanje različnih pogledov, zvrsti (poezije in proze), ki pa imajo nekaj skupnega, to je čutenje, osebnost. To je tisto, kar je v prvem trenutku, ko se dva zazreta, takrat čisto prvič, skrito očem, ampak občuteno v srcu, ravno to prepletanje dela to zbirko, s hrepenečim naslovom, naredi po svoje zanimivo. Odvisno predvsem od tega, koliko je osebnosti, čutenja in človečnosti v nas samih.

Iztok Majhenič

V novi knjigi je objavljenih petindvajset del štirinajstih avtoric in avtorjev, ki so prispela na natečaj. Med prispelimi deli je žirija, ki so jo sestavljali Brane Mozetič, Iztok Majhenič in Vanja Žibert, izbrala najboljše delo. Svoja dela je za knjigo DIHTIVO* prispevalo tudi pet povabljenih piscev: Biksen, Vanja Žibert, Mitja Blažič, Vanja Savić in Iztok Majhenič.

Izdajo knjige so omogočili: Kondomanija.si in UrbanaModa.si ter Ministrstvo za zdravje RS, Mestna občina Ljubljana in ŠOU v Ljubljani.

Knjiga je že na voljo na Društvu DIH, danes, v sredo, 1.12., od 19. ure dalje bo v Slovenski kinoteki, od četrtka, 2.12. dalje v ambulantah doc.dr. Mlakarja v Ljubljani in Mariboru, od četrtka dalje tudi v Savni Gymnasivm, v MKC v Kopru in na Legebitri, od srede, 8.12., dalje pa tudi v OpenCafeju. Knjigo si boste že decembra lahko izposodili tudi v knjižnicah po Sloveniji.

Za današnjo prireditev v Slovenski kinoteki je potrebna vstopnica.

Iztok K

 • Share/Bookmark
 

En odgovor na “Nova LGBTIQ knjiga DIHTIVO*”

 1. glavca glavca  pravi:

  Prelito

  Poplavljam
  svojo ljubezen
  čez in čez
  od bokov do gležnjev
  prek lopatic
  mehkih lic
  skoz nagajive misli
  kot lokomotive žvižg
  prodiram
  v pore
  v misli
  napajam bistvo
  kradem nežnosti dotika
  v objemu
  sramežljivi žarki sonca
  njenih oči
  poganjajo korenine
  v pomlad
  dvojine

  WhiteOwl

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !