Znotraj ali zunaj sistema

Biti opredeljen je lahko koristno, lahko pa strašno neprijetno. Zlasti iz političnega gledišča. Da sem lahko bil pred leti v vrstah mestnih veljakov, sem se moral politično opredeliti. Bil sem mlad in neveden, komaj enaindvajset sem jih upihnil. Ponujena mi je bila neka neznana noviteta, kateri se nikakor nisem mogel upreti, saj sem že od nekdaj silno radovedno bitje. Niti slutil nisem težav, saj sem bil povabljen v ‘peskovnik’ takrat najmočnejše stranke, v kateri sem čutil, da sem zares spoštovan kot posameznik in, da moje mnenje šteje, kar mi je laskalo. A vendar se ta zlati ovojni papir prelahko strga, kakor se je zgodilo že pol leta po intenzivnem delu znotraj sistema, imenovanega politika in eno leto po izvolitvi. Vezi znotraj stranke začno popuščati in tudi strankarski kolegi se omejujejo – ne le od okolice, temveč tudi od tebe, ki potrebuješ konstruktivno mnenje, ko se lotiš finančno in odgovorno zapletenega projekta, h kateremu te sprva vsi silijo in navdušeno pozdravljajo tvoje ideje. Ob predstavitvi realizacije načrta so za večino nekoliko visoke številke, zato sledi preziranje in nagajanje pri iskanju sponzorjev, ki jih je bilo silno težko dobiti. Možnost, da bi borcu spodletelo, je v glavah nemoralnih osebkov razraščala v najvišjo možno stopnjo užitka. Metal sem si pesek v oči.

[Foto Flickr, -Marlith, Rainbow Flag]

Ko človek spozna, da se na nikogar ne more toliko zanašati, kot nase, je čas, da začne zarisovati v življenjskem načrtu druge poti, ki vodijo proti želenemu cilju. Zame je bil to znak, da se poslovim od kratkega političnega udejstvovanja, kar je botrovalo tudi k odstrelu od mestnih veljakov. Priznam, da sem se v tedanjem času veliko naučil in čeravno sem moral za to tudi ogromno delati, se v takratno zgodbo ne bi znova vrnil. Ko dandanes (sicer namenoma zelo redko) spremljam politično dogajanje, si ne morem kaj, da se nebi prijel za glavo in se vprašal, ali sploh v naši vladi najdemo primerek, ki razmišlja v korist ljudstva in ne le v idealiziranje pritlehnega osebnega statusa? Mi lahko kdo pove, kaj pomeni politika, ljudje, posameznik…?
Nadalje se poraja vprašanje – kaj odgovoriti tujcu, ko te vpraša, kakšni so ljudje, ki vodijo našo državo? Reši nas lahko samo diplomacija.

»Takšni, kot povsod drugje,« bi se glasil odgovor.

A vendar temu ni tako. Razen, če se postavim v kožo tistega, ki še vedno funkcionira znotraj ‘peskovnika’ in vidi vse v luči dobrega, brez občutka, da ga ob kakršnem koli upiranju ali jasnemu izražanju stališča, ki niti približno ni večinsko, čaka kar precej grenko pikantna pojedina.

Naši vrli politiki uporabljajo v javnosti tuje izraze, lepemu slovenskemu jeziku navkljub. Njihova eminenca gleda naravnost v oči, ko laže, kadar je obtožena česa nezaslišanega in je potrebno oprati umazano perilo v javnosti. Namreč, nisem še doživel, da bi kateri od velecenjenih iskreno priznal svojo napako in se javno pokesal zanjo, z obljubo, da se bo pokoril za svoje grehe… Presvetla slovenska veličanstva in visočanstva bodo brez slabe vesti podkupovala, najemala kredite in se poveličevala, nezavedajoča se, da ljudstvo sploh ni neumno in bržkone zato trikrat pretehta in premisli, preden se odpravi v nedeljo na volišče, ko izbiramo posameznike iz krdela lažnivcev, pokvarjencev, prevarantov, hinavcev, burkežev – uokvirjenih v zlate okvire in z najbolje izdelanimi maskami, okrašene z diamanti, ki dišijo po smodniku, če se mene vpraša.
Tudi sam sem bil kratko obdobje del te enostranske kolonije. Zaradi denarja se je sprva izplačalo, kasneje tudi ta ni imel prave teže, saj so moj glas elegantno prezrli, največkrat, ko sem zagovarjal manjšinsko mnenje. Kultura ni na tistem visokem nivoju, da bi se smel izpostaviti in predlagati kakšno močnejšo finančno injekcijo, ko je potrebno promovirati našo ljubo Slovenijo, čeprav samo pri naših sosedih, ali organizirati kakšno akcijo…

Brez skrbi. Čir na želodcu me zaradi prenažrtosti ne bo napadel, saj ostajam optimist, z vsem srcem predan nasmejanim, vedrim in pozitivnim ljudem, ki sleherni dan z veliko mero srčne energije korakajo skozi neurje pritiskov, ki napadajo njihovo blagostanje in iskreno mero zdrave medčloveške ljubezni.

Prijazno pozdravljam!
Krisss

P.S. Mogoče moje razmišljanje ne spada v čas, ko se na veliko praznuje in nazdravlja, a alkoholiziranim glavam bo vedno vseeno za dogajanje doma in po svetu.

 • Share/Bookmark
 

9 odgovorov na “Znotraj ali zunaj sistema”

 1. rimmljan  pravi:

  Dobro napisano…pa še res je verjetno.

 2. Krisss  pravi:

  Hvala rimmljan, pišem izključno iz svojega vidika doživetega. Upam le, da nisem komu naredil s tem krivice…

 3. berg  pravi:

  Krisss, če bi napisal, kaj si mislim o sodrgi, bi moral urenik to izbristati. Lepo, da se ti ljubi razmišljati! Ampak: kdo, če ne ti, bo kaj spremenil?

 4. simple  pravi:

  Jaz imam podobne izkušnje kot ti in še zdaj ne vem, točno ali je bolje delovati zunaj nekega rigidnega sistema ali znotraj njega in tako spodbuditi spremembe od znotraj navzven. Mislim, da ni za podcenjevati niti “notranje” niti “zunanje” pozicije. Važno je, da so ta pravi ljudje na mestih. Sedaj pa odvisno, koliko je nek sistem dovzeten za nove ideje in spremembe, in če ljudje, ki ta sistem upravljajo, to dopuščajo.

 5. Krisss  pravi:

  @Berg, verjamem, da lahko oboliš na žolču, jetrih in ledvicah, če se spustiš v detajle, zato naj velja tisti pregovor: Kdor molči, devetim odgovori.
  Jaz sem pač moral dati to iz sebe, ker me je najedalo že precej časa.

  @Simple, me veseli, da se najde nekdo, ki me razume in najbrž nas je precej razočaranih. Lepo je deliti izkušnjo, upam le, da nisi imel veliko težav pri umiku.

 6. garry  pravi:

  Hja, Kriss s politiko je tako, pritegne te kot prsata blond zajčica, a potem ti pije kri in ko za odrom spere ličila ugotoviš, da je zgonjena kurba. In še preden se zaveš te ima v oblasti.

  Škoda, da naši politiki vidijo v javnih funkcijah samo možnost za plenjenje in izživljanje svoje lastne narcisoidnosti. Prvi sodijo v zapor, drugi pa v ustanove..nekaj gnilega je v deželi Kranjski.

 7. Krisss  pravi:

  Garry, dobro metaforiko si uporabil. Všeč mi je tvoj način razmišljanja. Če bi ljudje ne razmišljali tako pasivno, bi se še mogoče dalo kaj spremenit. Tako pa…
  Eh, saj bo bolje. :D

 8. APM  pravi:

  Enkrat voditelj po poteh AVNOJa, vedno vodutelj po poteh Avnoja!! To čitamo že leta in leta.

 9. Krisss  pravi:

  Spoštovani APM, žal bomo to brali še leta in leta…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !