Evolucija poroke: civilna zveza

Francoski pari se vse manj poročajo in se čedalje pogosteje odločajo za civilno zvezo. Razmerje med sklenjenimi zakonskimi in civilnimi zvezami je že 3:2. Lani se je v Franciji poročilo 250.000 parov, civilno partnerstvo pa jih je sklenilo 173.000.

Francija je registrirana partnerstva uvedla leta 1999. V nasprotju s Slovenijo registrirano partnerstvo v Franciji pomeni večino pravic, ki pripadajo zakonskim parom, poleg tega pa lahko registrirano partnerstvo sklenejo tudi različnospolni pari. Ti sklenejo večino civilnih partnerstev. Leta 2000 so različnospolni pari predstavljali 75 odstotkov vseh parov, ki so sklenili civilno partnerstvo, lani pa že 95 odstotkov.

Civilno parnterstvo je priljubljeno, ker je za sklenitev dovolj en obisk pri uradni osebi, ločitev je pa možna po pošti. Fraza »se pacser« se je med Francozi že uveljavila, turistične agencije ponujajo medene tedne za civilne partnerje ipd. Celo RKC ne trdi več, da civilna partnerstva predstavljajo resne grožnje zakonski zvezi.

Čedalje več parov se za civilna partnerstva odloča iz ideoloških razlogov, ker zakonsko zvezo pojmujejo kot zavojevalno institucijo z globokimi koreninami v krščanstvu. Da so civilna partnesva najbolj popularna v Franciji, ni čudno, saj ima ta država dolgo in strogo sekularno tradicijo.

Si predstavljate, kako bi Primc&Co. šele skočili v zrak, če bi predlog novega družinskega zakonika izenačil vse pare, isto- in različnospolne, in sicer tako, da bi za vse uvedel civilna partnerstva, medtem ko bi zakonsko zvezo ukinili? Jaz sem takoj za. Živela sekularnost! :D
Vir: NY Times

GEJEVSKA MAFIJA OBSTAJA!
Najprej skoraj mesec dni stara novica: svet je dobil novega gejevskega junaka, ameriškega vojaka Bradleyja Manninga. Prav on je bil namreč vir iz ameriške vojske, ki je Wikileaksu priskrbel kopije depeš. Žal je 22-letni  mladenič že sedem mesecev v samici, zaradi razkritja državnih skrivnosti pa mu grozi do 52 let zapora.

Ravno včeraj, ko je bila ta novička že spisana, so tudi slovenski mediji poročali o Manningu kot tragičnem junaku Wikileaksa.

Manninga so pred nekaj leti zaradi spolne usmerjenosti skoraj odpustili iz vojske. Zdaj jim je gotovo žal, da tega niso storili in da so nasedli svetovni gejevski zaroti. Manning pa bi si lahko o svojem početju cinično mislil: “Niste me vprašali in nisem povedal.” Toda realnost je drugačna; ZDA za umazan ugled krivijo njega, ne tistih, ki so pizdarije počeli.

[Na sliki: Bradley Manning na paradi ponosa; Daily Telegraph]

Wikileaks outiral malezijskega politika
Seveda ni res, da je v interesu javnosti razkritje vseh diplomatskih depeš. Pri tistih, pri katerih interes obstaja, pa je le-tega treba tehtati s škodo, ki jo objava lahko povzroči posamezniku. Avstralska medijska družba Fairfax po mojem mnenju tega ni upoštevala, ko je objavila depešo, v kateri ameriško zunanje ministrstvo navaja singapursko tajno službo. Ta je s pomočjo najetega prostituta ugotovila, da je malezijski politik Anwar Ibrahim gej, kot so mu v domovini že prej očitali. (Argument za objavo depeše bi bil pokazati, s čim se ukvarja singapurska tajna služba, vendar to ne pretehta škode, ki jo je utrpel Anwar.)

Anwar je bil ministrski podpredsednik Malezije od leta 1993 do 1998, ko se je sprl s premierjem Mahatnirjem bin Mohamedom. Zaradi korupcije in homoseksualnosti je bil zaprt do leta 2004, ko ga je višje sodišče spoznalo za nedolžnega. Zahodna skupnost je proces proti Anwarju označila za politično motiviranega, vseeno pa od leta 2008, ko se je vrnil v politiko, proti Anwarju na sodišču spet teče postopek zaradi spolne usmerjenosti.

Anwar si prizadeva za prepoved objavljanja vsebine depeše v Maleziji, toda malezijski mediji so novico že objavili. V Maleziji je za homoseksualnost predpisanih do 20 let zaporne kazni.
Vir: Queer.de

Pripravil Domen

 • Share/Bookmark
 

2 odgovorov na “Evolucija poroke: civilna zveza”

 1. nevenka nevenka  pravi:

  Hm, vsekakor je čudno ljubezen uradno potrjevati. Cilj zakonske zveze je itak v tem, da zakon zaščiti zvezo in je v očeh ljudi, ki se poročajo uradno priznanje pripadnosti in izraz pripravljenosti za sprejetje vseh odgovornosti, ki se tičejo družine. Zakaj je to sploh moralo postati uradno? Najbrž je razlog v tem, da je pripadnost težko vzdrževati.
  Tega ne spremeni ne zakonska zveza ne nobena druga.
  Ker pa skupnosti ustvarjajo tudi drugačna razmerja ne samo ljubezenska, materialna, družinska itd. je pa določene odgovornosti vseeno potrebno definirati. Ne zdi se vsem ljudem samoumevno prevzemanje odgovornosti.
  In pri delitvah imetja se bijejo težke bitke, da ne rečem kako je z otroci. Problem je pa v sproazumevanju tistih, ki želijo narazen, niti ne toliko v zakonodaji. Zato spet mislim, da
  vrsta zveze ne deluje kaj bistveno na spremembo razhajevalnih posledic.

  Če pač menijo, da je rahlejša zveza od zakonske bolj praktična, ker omogoča lažje razhajanje, zakaj potem formalizacija zveze sploh? Saj imajo tudi izvenzakonski partnerji pravice.
  Konec koncev je tudi civilno partnerstvo treba zakonsko definirati, ali mogoče ne?
  Zakaj potem več vrst partnerstev sploh?
  Kvečjem zakonska zakonodaja bi se morala poenostaviti in doreči.

  Imam izkušnjo z razvezo, ne tako zelo slabo.
  Dva kulturna človeka sta na tak način skupaj in gresta na enak način narazen. Noben zakon tega ne zagotavlja. Vedno samo točno tista dva človeka.

 2. nevenka nevenka  pravi:

  Aja, morda smo še to. Nekateri ostajajo poročeni, ker si ne upajo iti narazen. Zato, ker vedo s kom so naredili napako in kaj jih čaka.
  Bolj od vse zakonodaje je pomembno najti človeka, ki ga v resnici ljubiš. Ljubezen ne potrebuje zakonodaje.
  Bi pa moral biti zakon o dedovanju najbrž malce drugače zapisan.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !