Primi se za jajca!

[Kolesarskemu asu Lancu Armstrongu so diagnozo rak na modih postavili, ko je bil star 25 let. To je bilo jeseni leta 1996. K zdravniku je prišel pozno. Tumor na modu je bil velik in boleč, izkašljeval je kri. Rak se je že razširil v Lancova pljuča, trebušno votlino in v možgane (zadnja stopnja bolezni) . S takojšnjo operacijo in kemoterapijo so mu zdravniki v Teksasu rešili življenje, zdravljenje pa je nadaljeval v Univerzitetni bolnišnici v Indianapolisu v Indiani. Zadnjo kemoterapijo je prejel konec leta 1996, do remisije (ko vsi znaki in simptomi raka izginejo) bolezni pa je prišlo leta 1998. Lance Armstrong je spet začel s treningi in nadaljeval svojo športno pot. Pet let kasneje je svojo izkušnjo opisal v knjigi "Ne gre samo za kolo." IK]

Markich svetuje: Šlatati se po jajcih je dobro. Svojih jajcih. Vsaj enkrat na mesec na isti dan. Zadeva se imenuje samopregledovanje, podobno kot si ženske pregledujejo dojke.

Rak moda je daleč najpogostejša oblika raka pri moških v starostni skupini med 20 in 34 let. Je tudi eden izmed najbolj ozdravljivih rakov na sploh; še posebej, če se jih odkrije zgodaj, je 5 letno preživetje praktično 100%. Zato je pomembno, da raka na testisih odkrijemo zgodaj. Ponavadi se pojavi le na enem testisu.

Tako kot za druge vrste raka, obstajajo tudi za tega nekateri dejavniki tveganja. Eden takih je nespuščen testis (kriptorhizem). Ta namreč tekom razvoja zarodka nastane v trebušni votlini in se kasneje spusti v mošnjo do rojstva. Če se ne, ga je potrebno dokončno spustiti z operacijo v zgodnjem otroštvu, še vedno pa je po nekaterih avtorjih v takem modu povečano tveganje za razvoj raka. Drugi dejavniki tveganja pa so še rak testisa pri ožjem družinskem članu, rak na drugem modu, okužba z virusom HIV, hidrokela. Je pa tako s temi dejavniki tveganja: tudi če so prisotni, ni nujno, da bo prišlo do nastanka raka. Tako kot tiste babice in dedki, ki so celo življenje kadili, potem pa jih je popolnoma zdrave pri 94tih letih zbil avto. Hkrati pa to pomeni, da se lahko rak pojavi tudi, če ni prisotnega nobenega dejavnika tveganja.

Kako se torej pregledati? Najbolje je, da se pregledaš vsak mesec na isti dan, tako se spoznaš z zgradbo in obliko samega moda in struktur ob njem. Tako boš takoj vedel, kdaj je prišlo do spremembe. Pregled je najlažji med ali po kopanju oz. tuširanju, ko je koža mošnje mehka in voljna. Preglej vsak testis posebej. Vzemi ga med palca, kazalca in sredinca obeh rok, s palcema odmakni penis. Pretipaj obmodek, ki leži ob zadnjem in zgornjem delu testisa, je mehkejša, nekoliko občutljivejša struktura. Znotraj njega zatipaj semenovod, po katerem potujejo semenčice in se tipa kot čvrsta cevka. Potem pretipaj celo modo, ki mora biti čvrste, elastične strukture in prosto gibljivo (ne pritrjeno na kožo), gladko, brez oteklin ali zatrdlin. Za primerjavo služi drugo modo. Včasih se lahko na površini moda zatipa kot proso velika zatrdlina, ki pa ni bolezenski znak. Zatrdline v globini so tiste, ki jih smatramo za nevarne. Normalno je, da je eno modo nekoliko večje od drugega, ni pa normalno nobeno postopno ali hitro zmanjšanje ali povečanje enega od testisov. Vsako odstopanje od opisanega je znak za takojšnji obisk zdravnika!

Včasih so prisotni še nekateri drugi simptomi: lahko pride do bolečin ali občutka teže v mošnji ali spodnjem delu trebuha, lahko se v primeru, da rakasto tkivo sprošča ženske hormone, pojavijo povečane in boleče dojke, včasih še nekateri drugi simptomi, vsi ti pa lahko pomenijo tudi kakšno drugo obolenje, velikokrat pa se pri raku na modih sploh ne pojavijo.

Kot že rečeno, je rak testisa dobro ozdravljiva bolezen. Zdravi se običajno z operacijo, in sicer se skozi rez v dimljah odstrani cel testis s spremljajočimi strukturami. V prazno polovico mošnje se lahko vstavi protezo, ki izgleda kot testis. Odločitev o protezi je prepuščena pacientu. Razširjene oblike raka večinoma dobro odreagirajo na kemoterapijo in radioterapijo. Vprašajte Lancea Armstronga!

Ne, Gaber, ne bom te pregledal, nauči se sam!

Markich

  • Share/Bookmark
 

2 odgovorov na “Primi se za jajca!”

  1. Gaber  pravi:

    @Markich: Saj vem, saj vem. O tem sva že govorila ;) Am. Ti pregledaš in naučiš mene. In jaz potem to znanje širim naprej. Ali si pomislil na to, moj dragi Markich? :P

    @Iztok: Tole z Lancem Armstrongom je zanimivo. Pozno je odšel k zdravniku. Danes ponoči bom prebral knjigo.

  2. Snowblind Snowblind  pravi:

    Uporabno. Zakaj bi samo ženske pazle nase :lol:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !