Bi bil trot?

Bi bil čebelji ali čmrlji trot? Kakšna pa je razlika? Bistvena! Za lažjo odločitev si poglejmo nekaj zanimivosti iz njihovega zasebnega življenja. Oboji živijo v socialnih skupnostih (družinah), ki jih sestavljajo matica, ki zalega jajčeca, številne delavke, ki skrbijo za zarod in nabirajo hrano in samci imenovani troti, ki pregovorno ne delajo nič (koliko to drži nekoliko kasneje). Ena bistvenih razlik med čebeljo in čmrljo družino je ta, da prva šteje nekaj deset tisoč članov, druga pa kvečjemu nekaj sto.

Tako čebelji kot čmrlji troti se razvijejo iz neoplojenih jajčec, podobnosti pa je s tem skoraj konec. Poglejmo si najprej življenje čebeljih trotov. V družini se pojavijo poleti in sicer kar nekaj tisoč. Prve dni so zelo nebogljeni in čeprav jih hrana obdaja v izobilju, jih morajo delavke hraniti, sicer bi umrli od lakote. Kasneje se naučijo sami jesti. Veljajo za lenuhe saj naj ne bi nič koristnega počeli. Vendar pa so pred kratkim raziskovalci ugotovili, da to ni povsem res saj na bi pomagali pri uravnavanju temperature v panju. Trotom se je najbrž oddahnilo – končno so koristni.

Seveda pa opravljajo še neko pomembno biološko nalogo in to zunaj. Iz panja ne letajo, da bi tako kot delavke nabirali hrano ampak, da bi oplodili matico. Zbirajo se na posebnih mestih, kjer se v številčni konkurenci skušajo pariti z matico in to kar v zraku. Matica pa se ne pari samo z enim, niti ne z dvema, ampak z več kot desetimi troti. Tega spoznanja v preteklosti niso vsi tako zlahka sprejeli. Čebela namreč v naši kulturi uživa velik ugled in je celo edina žival, ki ne pogine ampak umre (»Razen človeka le čebela umira, ker za cerkveno svečo vosek nabira«). Kaj takega pa matica res ne more početi, ona pa že ni taka… Pa je!

Sreča izbrancev, ki jim uspe priti do matice, je kratkotrajna. Ko se ločijo od nje, se jim odtrga spolni aparat in del zadka, zato umrejo. Tudi usoda tistih, ki jim ne uspe, ni rožnata. Nekega lepega dne čebele stražarke ugotovijo, da jih ne rabijo več in jih ne spustijo nazaj v panj oziroma jih naženejo ven. Ker si zunaj ne znajo poiskati hrane, reveži od lahkote umrejo. Bi bil čebelji trot?

Kako pa živijo čmrlji troti? Razvijejo se proti koncu poletja in že nekaj dni po izleganju sami prostovoljno zapustijo družino, več tednov uživajo na prostem in se nikoli ne vrnejo. Podnevi iščejo mlade matice in se z njimi parijo. V nasprotju s čebeljimi troti ti parjenje preživijo in se lahko parijo večkrat. Podnevi se tudi sladkajo z medičino, pri tem pa jih na cvetovih lahko zalotimo v družbi drugih trotov (glej sliko). Kje pa prenočujejo? Kar pod cvetovi in menda ne vedno sami ampak tudi v družbi… trotov seveda… Bi bil čmrlji trot?

Gallus

 • Share/Bookmark
 

5 odgovorov na “Bi bil trot?”

 1. Gaber  pravi:

  Jp. Jaz bi bil čmrlji trot! ;) Čista uživancija! :P Parjenje in sladkanje. Skupinsko prenočevanje. Bzzz. :P Jao! En nov Gallus?

 2. Gallus  pravi:

  Sem vedel, da bi bil! :D Kaj si mislil z “En nov Gallus?”?

 3. Gaber  pravi:

  Am. En nov na Glavci? To sem mislil. Opiši se. :P Kakšen nagec si? ;)

 4. Gallus  pravi:

  Ja, sem nov na Glavci. Poišči me, pa boš videl kakšen sem :P

 5. Andrej  pravi:

  Gaber, jaz bi bil tudi taki črml kot ti..:=) vihaaa

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !