Med za zdravje

Jem ga vsak dan. Zvečer vedno. Brez izjeme. Pogosto tudi zjutraj. Če je sila, tudi v službi. Zvečer ga eno žlico raztopim v topli vodi, zjutraj ga namažem na kruh, v službi pa poližem eno žličko, če se me loteva spanec. Zanimivo: čez dan me poživlja, zvečer pa uspava.

Med čebele pridelujejo iz medičine (nektarja), ki jo naberejo v cvetovih ali pa iz sladkih izločkov žuželk (mane), ki se kot lepljiva tekočina pojavljajo na rastlinah. Tako nektar kot mano, čebele posrkajo, jo v medenih želodčkih predelajo, dodajo encime, nato pa odložijo v satju. Z vzdrževanjem posebne klime v panju in zračenjem poskrbijo, da večina vode izpari in tako dobimo vrhunski izdelek narave, ki lahko vzdrži več let – med. Za kozarec medu morajo čebele opraviti ogromno dela. Zanj morajo opraviti 120 tisoč poletov in preleteti pot, ki je enaka sedemkratnemu obsegu zemlje!

Zakaj uživati med? Ker je zdrav. Vsebuje vitamine, minerale, encime in antioksidante. Krepi imunski sistem, sprošča, lajša dihanje, deluje protimikrobno, pospešuje celjenje ran,… Različne vrste medu učinkujejo različno. Hojev in gozdni med sta bogata z mineralnimi snovmi in krepita odpornost organizma. Priporočata se ob slabokrvnosti in ljudem, ki imajo težave s pljuči. Akacijev med pomirja in blaži utrujenost. Jaz ga uživam zvečer raztopljenega v vodi. Lipov med pomaga pri premagovanju prehlada in se priporoča osebam, ki imajo nizek krvni tlak. Cvetlični med krepi žile in srce, kostanjev pa se priporoča pri slabokrvnosti, utrujenosti, nespečnosti in ugodno vpliva na prebavila.

Želenega učinka ne moremo doseči z eno samo žličko potem, ko smo obležali v postelji. Najbolje je, da med uživamo že preventivno, vsak dan, lahko tudi več žlic. Lahko ga uporabljamo namesto sladkorja v čaju, pri tem pa pazimo, da ga dodamo šele potem, ko se čaj malo ohladi. Če ga damo v mleko ali jogurt menda pospešimo absorpcijo kalcija v telesu. Klasika je med na kruhu.

Med se uporablja tudi v kozmetične namene za pripravo mask proti gubam, proti mozoljavosti in za nego las. Lahko ga tudi kam nanesemo in potem poližemo… Ga boš tudi ti vsak dan?

Gallus

 • Share/Bookmark
 

10 odgovorov na “Med za zdravje”

 1. Andrej  pravi:

  Bljak, ne maram medu. Razen v savni kot del programa. :=)

 2. Gallus  pravi:

  Koliko ga pa porabiš za eno savnanje? Kolikokrat morajo poleteti čebelice? ;)

 3. Krisss  pravi:

  Odličen članek. Toda menim, da je potrebno bralce opomniti, da je med zelo težko živilo, ki ob prekomernem uživanju ne deluje ravno blagodejno v prebavnem sistemu. Zato ga uživajte po pameti in v normalnih okvirjih.
  Narava nam ponuja življenje in zdravje. Od nas je odvisno, koliko bomo vzeli in na kakšen način. :)

  Vsakomur pa želim, da prekipeva od zdravja. Z medom ali brez. ;)

 4. Gallus  pravi:

  Hvala, Krisss. Med je “težko živilo”, če ga jemo kar z žlico. Želodec tega ni najbolj vesel. Če pa ga raztopimo v vodi ali dodamo jedem, pa ni več problematičen. Če ga uporabljamo namesto sladkorja in na kruhu se nikakor ni bati, da bi ga pojedli preveč.

  Ne poznam primera, da bi nekdo pojedel preveč medu. Celo diabetiki ga lahko uživajo v okvirus svojega dietnega programa in sicer predvsem kostanjev in akacijev med, ker vsebujeta več fruktoze kot glukoze.

  Glede narave in zdravja… ni kaj dodati :)

 5. Krisss  pravi:

  Gallus, to sem napisal zgolj zato, ker poznam primer ‘zastrupitve’ z medom. :)
  Previdnost je mati modrosti, pravijo. :D

 6. Gallus  pravi:

  Krisss, koliko pa je bila stara oseba, ki se je “zatrupila” z medom?

  Medu naj ne bi uživali otroci do enega leta, ker pri njih obstaja možnost, da ob prisotnosti spor bakterije Clostridium botulinum zbolijo za botulizmom. Pri otrocih starejših od enega leta te nevarnosti ni. To bakterijo lahko sicer dobimo tudi v sadnju, zelenjavi in mesu.

  V splošnem se lahko zastrupimo z vsako z hrano, ki ni primerno pripravljena. Tudi z vodo.

  Drži, previdnost je mati modrosti. Dodajam pa: pa še ta ne bi bila mati, ko bi bila previdna! :D

 7. Krisss  pravi:

  Hahaha, najbrž res, toda za razliko od mnogih, je bil otrok spočet v ljubezni in v želji po novem življenju. :D
  Sicer pa je ta oseba bila tedaj stara 21 let. Med je uživala v čaju in na žlico v poznih večernih urah.

 8. Gallus  pravi:

  Vsekakor dobro, da previdnost ni bila previdna in se je rodila modrost. ;)

  Jaz med že od nekdaj uživam pozno zvečer, najprej vrsto let kar na žlico, zdaj pa v vodi. Zaenkrat se še nisem zastrupil. :)

 9. Gaber  pravi:

  Med je za v čaj po seksu. :P

 10. Gallus  pravi:

  Vendar ne kot del HIV-preventive/kurative ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !