DNK, XY, E=m …

Ali kdaj padete v tisto stanje med zavednostjo in nezavednostjo? Ko razmišljate, a vendar samo o tistem, kar vam je neznano. Vprašanja brez odgovorov. Kdo sem? Vem, kdo sem. Če se poskušam gledati v očeh opazovalca sebe ne vidim. Lahko gledam druge in jih opazujem, jih naštudiram in lahko predvidevam. Sebe ne morem. In ko to uspe nekomu drugemu, me čudi.

Vedno, ko mi prijatelji razlagajo o stvareh, ki jih težijo, jim pravim, da je treba stvari vzet bolj na izi, ne se sekirat za stvari, ki tega niso vredne. In vendar se sekiram, sem negotov in ta negotovost mi je všeč. Trudimo se, da imamo druge ljudi radi, hočemo bit pošteni, znamo ločiti med prav in narobe, med dobrim in zlem, vendar včasih najdemo način, da nežno in skoraj poetično poškodujemo tisto kar bi morali negovat.

Dogaja se v življenskem krogu posameznika. Mene … Se rodimo, pijemo materino mleko, odrasli nas vzgajajo, pripravljajo na šolo življenja. Get a job, make money, find a partner, reproduce and, if you’re lucky, die with dignety. To smo mi. Včasih nas meče izven idealne smeri toda v povprečju si vsi to želimo.

Ali se lahko upremo temu, kar se zdi normalno. Kaj pravzaprav je normalno? Prej bi znali povedat, kaj ni. Nenormalnost je anomalija, deviantnost. Rak, ki načenja zdravo telo človeške družbe. Težko se strinjam s tem. Največ škode so človeštvu naredili posamezniki, ki so pod seboj imeli podporo ljudstev. V naših glavah je tista tehtnica, ki se prevesi na eno ali drugo stran dokaj občutljiva na dražljaje, ki jih sprejemamo iz okolja. Če se ne boš zanesel na sebe, na koga se potem boš. Toda kaj če se zanašaš na sebe (kar za človeka pomeni bit, nekaj prvinskega) a še vedno nekje čutiš drugo roko? Ne mislim o dvomih, prej o neki samosabotaži. Kako vemo, da je končna odločitev, ki je naša, zares naša?

Takšna vprašanja si postavljamo (no, trenutno si jaz postavljam) ko pademo v tisto stanje. Mogoče je zato boljše, da tega raje ne počnemo. Dnevi so prekratki in potruditi se moramo da so le ti sestavljeni iz dolgih in kratkih užitkov. Zakaj bi se obremenjevali s tistim česar ne razumemo? Ali pač. Zanima me, o čem so razmišljali praljudje? Kaj je skrbelo jamskega človeka? Verjetno kje bo ulovil naslednjega mamuta. In druga skrb, da bo lahko seksal z svojo pražensko. In kam smo prišli danes? Koliko informacij sprejmemo dnevno in katere so koristne? Na dosegu roke nam je ves svet in več kot vemo, bolj so nam stvari nejasne in potem bi radi vedeli še več.

Edino kar se ni spremenilo je nebo nad nami. Zadnji cigaret na balkonu in ko pogledam gor v črnino posuto z zvezdami se mi zdi vse tako jasno in čisto. Neskončnost.

Tom

[Prispevek je bil na Glavci objavljen septembra 2008. IK]

 • Share/Bookmark
 

16 odgovorov na “DNK, XY, E=m …”

 1. Gaber  pravi:

  Kulsko! :D Jaz vem odgovore. Jasno! ;) Sem Gaber. Prihajam iz kopalnice. Tič in jajca bingljajo. Lasje so še mokri. Žiga sedi v mojem naročju. Greva v noč. V kino pravzaprav. ;)

 2. Anonimnež  pravi:

  Ko sem sam se mi včasih zgodi, da začnem premišljevati: Od kod prihajam, kam grem, zakaj sem sploh tukaj… Kako je mogoče, da snov misli, da se snov zaveda same sebe… Ker vem, da si ne bom znal odgovoriti, raje hitro preneham s tem. Saj bi se mi lahko celo zmešalo…

 3. fotojeba  pravi:

  Živiš pač kakor ti paše! Pa dobra fotka!

 4. Jonasy  pravi:

  Kul post. Jaz si tudi postavljam podobna vprašanja in vedno pridem do istega zaključka: odgovora ni.

 5. garry  pravi:

  na vsako Vprašanje se najde odgovor…res pa je, da do odgovora na nekatera vprašanje ne moremo neposredno odgovorit in je treba postavit veliko delnih vprašanj!
  Zakaj se ne bi ukvarjali s takim filozofiranjem ne vidim razloga..gotovo se pri iskanje odgovorov najde kakšne čist nepričakovan domislek, ki je lahk še bolj razburljiv kot prvotni cilj sam!

  Najbrž se nam cilj razodene ob koncu…kaj mislite??

 6. ihim  pravi:

  Kot vidiš nisi sam, a sam ne bi znal napisati bolje.
  Ostajamo sami v neskončnosti.

 7. Tom  pravi:

  @Gaber: Normalno. Ti si fant z odprtimi kartami na mizi. A vsega pa le ne veš ;) In kateri film?
  @Anonimnež: Tole sem pisal, ko sem bil sam (ob 2h ponoči, ker sem takrat imel čas in ker mi je Iztok že dihal za ovratnik ;) ) drgač pa takšne debate nastajajo v družbi kolegov. Pod vplivom alkohola ;) Takrat smo že zmešani :)
  @Fotobejba: Imaš prav. Samo da ne škodimo drugim. Dajmo se ga skupaj napit in malce bolj podebatirat ;)
  @Jonasy: opa, odgovori so. seveda. Le da niso vsi namenjeni nam v znanje.
  @garry: Saj tudi jaz pravim zakaj bi si postavljali takšna vprašanja in jih poskušali razumet. Ljudje smo pač radovedni, eni gledamo v nebo, drugi pa se že špilajo Boga. Nič nimam proti.
  @ihim: potrata prostora, če smo v vesolju res sami.
  Ljudje smo že itak dovolj čudna bitja. Vesoljce lahko iščemo med nami ;)

 8. vyagrah vyagrah  pravi:

  negotovost – a naj grem jutri na izpit ali pa ne. Občutek imam da ga bom pogrnil 100%, vendar pa je tudi zadnja rešitev….
  mah, najbolje bi bilo iti nekam, kjer bi bil srečen in se ne bi preveč preobremenjeval z nekimi brezveznimi stvarmi.
  neskončnost – kozmos

 9. vyagrah vyagrah  pravi:

  btw – a kotalke sploh še obstajajo???? :lol:
  mal preveč obline se vid :oops:

 10. Brezimeni  pravi:

  Douglas Adams je rekel: 42… zdaj si je pa samo še pravo vprašanje treba postaviti ;)
  tudi fotka poraja zanimiva vprašanja :)

 11. jaka  pravi:

  Mislim, da sta ljubezen in seks največji življenjski sili. :D

 12. Tom  pravi:

  @vyagrah:le zakaj tako skromen? Izpit boš naredil, seveda ;)
  Če se ne motim so bile te kotalke v tisti disko dobi 70h.
  @Brezimeni: Lahko bi ga po-googlal, sam res ne vem kdo je bil D. Adams. Fotka je res kul. Courtesy of Iztok K ;)
  @Jaka:Verjetno imaš prav :)

 13. vyagrah vyagrah  pravi:

  izpit – no comment :?

  sedaj sem v razmišljanju kateri dan v tem tednu naj grem na tajsko masažo ;)

 14. Gaber  pravi:

  O filmu raje ne bi. ;) Jaz naprimer sem najlepši v Žigovih očeh. In v Smučarčkovih odgovorih. Ti si ena taka uganka. Taktika? ;)

 15. Tom  pravi:

  @vyagrah:predlagam petek, po napornem tednu. Ali pa ponedeljek, po napornem vikendu :)
  @Gaber:sam sebi sem včasih uganka. Pa ti si tudi. Taktiziram pa pri drugih stvareh ;)

 16. gazija  pravi:

  vau. res dober blog in razmišljanje!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !