Cvetni prah za življenjsko moč

Cvetni prah nabirajo čebele na prašnikih cvetočih rastlin. Ne zato, da bi ga prenašale s cveta na cvet in s tem opraševale cvetove (čeprav nevede počnejo tudi to), ampak za beljakovinsko hrano čebeljih ličink in mladih čebel. Obogatijo ga z različnimi fermenti, hormoni in antibiotičnimi snovmi, nagnetejo v tako imenovane koške na zadnjih nogah in obdajo s posebno ovojnico. V panju ga dodatno obdelajo in odložijo v celice satja, kjer fermentira (proces podoben kisanju zelja) in tako nastane tako imenovani »čebelji kruhek«.

Cvetni prah pa ni samo odlična hrana marljivih čebel, ampak lahko tudi bogat vir beljakovin, aminokislin in ogljikovih hidratov za človeka. Čebelarji ga pridobijo tako, da na vhodu panja postavijo posebno pripravo skozi katero gredo čebele in ob tem izgubijo obe grudici cvetnega prahu. Tega seveda ne počnejo stalno, sicer čebele ne bi mogle preživeti.

Je naravni stimulator, krepi imunski sistem, daje življenjsko moč in spodbuja telesno aktivnost. Urejal naj bi delovanje črevesja, pomagal pri slabokrvnosti, zbujal tek, izboljševal razpoloženje, deloval proti izpadanju las in pomagal pri obolenjih prostate. Najnovejše raziskave kažejo, da deluje probiotično saj mlečnokislinkse bakterije, ki jih vsebuje, lahko zavirajo rast škodljivih bakterij v črevesju. Je bogat vir beljakovin. V 100 g cvetnega prahu je namreč toliko beljakovin kot v 7 jajcih.

To povsem naravno prehransko dopolnilo lahko dobimo pri nekaterih čebelarjih ali v trgovini. Ker je obdan s posebno zaščitno ovojnico, ga je pred uživanjem potrebno pripraviti. Da postane prebavljiv ga moramo streti ali pa namočiti v tekočini, npr. v jogurtu. Priporočena dnevna količina je 3 do 4 žičke. Uživamo ga lahko tudi v mešanicah medu, propolisa in matičnega mlečka. Osebe alergične na cvetni prah ga seveda ne smejo uživati.

Okus cvetnega prahu večini ljudi ni ravno prijeten, vendar ga je zaradi pozitivnih učinkov vredno poskusiti. Ga boš namočil v jogurtu?

Gallus

 • Share/Bookmark
 

8 odgovorov na “Cvetni prah za življenjsko moč”

 1. Gaber  pravi:

  Jp. Cvetni prah nima dobrega okusa. Stric me je silil, naj ga jem. Ko sem bil otrok. Zelo zanimiv prispevek. Am. Ti si strokovnjak. Za čebele. :P Ali je več beljakovin v 100g cvetnega prahu ali v enem izlivu sperme? ;) Ker sperma ima dober okus.

 2. Gallus  pravi:

  Hvala :) Ja, sem neke vrste strokovnjak za čebele. Definitivno je bistveno več beljakovin v cvetnem prahu, sicer ti ne bi preživel ;)

 3. markysha  pravi:

  Cvetni prah je zakon! Vsako jutro ga namočim v kefir in jem s musliji in medom.

 4. Gallus  pravi:

  Markysha, to je pa zelo zdrav zajtrk :)

 5. Gaber  pravi:

  Jao! Ti bi mene rad položil na cvetočem travniku. ;) Žiga je alergičen na čebelji strup. Ali kaj veš o tem? O strupu.

 6. Gallus  pravi:

  ;) Bom tudi o strupu kaj napisal, o alergiji in zdravilnih učinkih pikov. Samo zate ;) Še prej pa pride na vrsto kaka druga čebelja dobrota. :)

 7. markysha  pravi:

  @ Gallus: Ti imaš sigurno še kakšen predlog za zdrav zajtrk!? S čim ti zjutraj napolniš želodček?

 8. Gallus  pravi:

  Markysha, za zajtrk ponavadi pojem kos polnozrnatega kruha z medom ali kakim drugm namazom in jabolko.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !