Matični mleček – hrana izbrancev

Pravzaprav je to predvsem hrana izbrank – čebeljih matic, saj ga le one uživajo vse življenje. Prve tri dni čebele z mlečkom hranijo vse ličinke, nato pa samo redke izbranke in iz slednjih se razvijejo matice. Razlika je očitna. Iz tistih, ki so z mlečkom hranjene samo prve tri dni, se razvijejo neplodne samice – delavke, ki živijo le nekaj tednov do največ nekaj mesecev. Matica, ki se z mlečkom hrani vse življenje, pa živi več let in dnevno odloži do 3000 jajčec, katerih skupna masa presega njeno maso.

Matični mleček pa ne deluje samo na čebele, ampak je njegov vpliv blagodejen tudi za človeka. Seveda pa na nas (k sreči) učinkuje precej drugače. Da je nekaj posebnega, so vedeli že stari Egipčani, ki so ga dajali faraonom in ga imenovali »hrana bogov«. Izločajo ga samo mlade čebele – dojilje. Postopek pridobivanja je precej zahteven, pridelane količine pa so zelo majhne. Je najbolj dragocen čebelji pridelek.

Matični mleček je naravni vzpodbujevalec imunskega sistema. Vsebuje 10 HDA (10-hidroksi-2-decensko kislino), ki je ni moč najti nikjer drugje. 10 HDA deluje antibakterijsko, protivnetno in uravnava imunski sistem. Poleg tega mleček zboljšuje splošno počutje, omogoča daljše umsko delo, odstranjuje kronične oblike utrujenosti, blaži živčno napetost in upočasnjuje procese staranja.

Uživamo ga lahko svežega, posušenega v kapsulah ali v različnih mešanicah čebeljih pridelkov. Najboljši je sveži, ki ima sicer večini ljudi neprijeten kiselkast okus, a meni je kar všeč. Vzamemo ga zjutraj pol ure pred zajtrkom, najbolje pod jezik, da se del preko kapilar vsrka direktno v krvni obtok. Priporoča se 90-dnevno uživanje, nato pa sledi 2-tedenski premor. Priporočen dnevni odmerek je največ en gram. Ga boš dal pod jezik tudi ti?

Gallus

 • Share/Bookmark
 

13 odgovorov na “Matični mleček – hrana izbrancev”

 1. Kitty  pravi:

  “10 HDA deluje antibakterijsko, protivnetno in uravnava imunski sistem. Poleg tega mleček zboljšuje splošno počutje, omogoča daljše umsko delo, odstranjuje kronične oblike utrujenosti, blaži živčno napetost in upočasnjuje procese staranja.” – V priliki si nabavim tole “božjo hrano”, v upanju, da se čimprej znebim utrujenosti … Thanky -

 2. garry  pravi:

  Gospod Petelin, ob takemle prispevku se človek sprašuje zakaj vam ni ime Apis.

 3. Gallus  pravi:

  Tudi ime Apis je bilo v igri, vendar sem se odločil za Gallus, ki tudi ni bilo izbrano povsem po naklučju. :)

 4. garry  pravi:

  Aja, k tako ime sem tudi jaz že za nekm izbral, pa so me precej spraševali če sem to jaz undercover ;-)

 5. Gallus  pravi:

  Če prav razumem, je garry nekje drugje Gallus? Dvomljivci: Gallus na Glavci je Gallus samo na Glavci. Drugje je drug Gallus ;)

 6. garry  pravi:

  no, bolje rečeno bil je!

 7. lube  pravi:

  Kje se to kupi in koliko košta ta redek naravni izloček od čebel?

 8. Gallus  pravi:

  Svež mleček prodajajo v specializiranih trgovinah, lekarnah in redki čebelarji. Posušenega v kapsulah se dobi tudi v malo večjih trgovinah. Cena svežega mlečka je okrog 27 EUR za 30 g. Posušen je cenejši.

 9. Anonimnež  pravi:

  Se to imenuje tudi gele royal? Ali je to kaj drugega? Se pa bojim da se pod tem imenom prodajajo pelodna zrna razmočena v medu. Se motim?

 10. Gallus  pravi:

  Da,gelée royale je matični mleček. Ne vem točno kateri izdelek imaš v mislih. Obstajajo mešanice medu, cvetnega prahu in mlečka (ter propolisa), vendar še nisem zasledil, da bi se to prodajalo pod imenom gelée royale.

 11. nevenka nevenka  pravi:

  Utrujenost je moja pogosta spremljevalka, čeprav imam zanjo zelo objektivne razloge, pa me vseeno zanima, zakaj je priporočena doza za matični mleček NAJVEČ en gram. Kaj je torej škodljivo, da obstaja taka omejitev?

  In še to me muči, matični mleček v kapuslah je cenejši od svežega, čeprav bi človek pravzaprav pričakoval obratno, saj bi ga moralo biti v prahu več, glede na to, da ne vsebuje vode in izločanje vode in oblikovanje kapsul je tudi postopek, ki ga je treba plačati. V čem je torej štos?

  Morda bi bilo še dobro pripomniti, da ima svež matični mleček omejeno dobo trajanja.

 12. Gallus  pravi:

  Dobra vprašanja! Nekateri priporočajo 0,5 drugi pa 1 g mlečka. Nikjer nisem zasledil, da bi bila prekoračitev odmerka škodljiva, vendar sem za vsak slučaj vseeno napisal “največ” en gram, da ne bi kdo slučajno pretiraval z njim (kar je glede na ceno bolj malo verjetno). Sam sem sicer ob neki priložnosti naenkrat zaužil 10 g in mi ni bilo nič.

  Glede cene mlečka v kapsulah… V kapsuli je običajno 500 mg mlečka (= količina mlečka, ki so jo posušili in jo zapakirali v kapsulo, torej gre za maso pred sušenjem). V prispevku je primerjava cene svežega mlečke in cene mlečka v kapsuli (pred sušenjem). Mleček v kapsulah je najbrž cenejši zato, ker je uvožen (zlasti, če je azijski), ga je lažje skladiščiti…

  Res je, svež mleček ima omejeno dobo trajanja. Skladiščimo ga v temi, po odprtju mora biti v hladilniku, uporaben pa je samo en mesec.

 13. nevenka nevenka  pravi:

  Potem je najbrž res bolje uživati svežega. Hvala za odgovor.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !