Evrovizijska melodija

Spet je prišel čas pljuvanja in dlakocepstva, da ne pišem o škandalih in vsem, kar spada k Emi, ki vsako leto postreže s kakšno posebnostjo.

[Foto: rtvslo.si]

Spomnim se svojega otroštva, ko sem kot glasbeno nadarjen otrok nestrpno čakal pred televizijskim zaslonom na uvodno špico in komaj dočakal konec glasovanja. Predhodno favoriziranje takrat sploh ni bilo mogoče, ker do zadnjega nismo bili seznanjeni o nastopajočih in njihovih skladbah. Verjamem, da je to povzročalo toliko večjo napetost. Vsako leto so bili pri nas doma vsi festivali prav poseben dogodek, ne le Pesem Evrovizije. Spomnim se, da so nastopale vse zvezde takratne Jugoslavije in sploh ni bilo pomembno ali poje Hrvat, Slovenec, Srb ali Makedonec. Če je bila pesem dobra, je preprosto zaslužila zmago. Polemike so nastale, ko smo pričeli tekmovati proti nekdanjim zaveznikom. Vseeno nam je, kakšno uvrstitev bo imela Moldavija ali Gruzija. Če bo pa zmagal Hrvat, bomo dobili pa čir na želodcu. Najbolj žalostno je, da tudi sami, kot narod, ne verjamemo v pesem, ki nas zastopa. Karmen Stavec denimo, je bila zelo poslušana in predvajana na slovenskih radijskih postajah, vse dokler se ni vrnila iz Rige. Vsi so se pričeli serijsko norčevati iz nje, čeprav si to nihče ne zasluži. Ste se kdaj sami vprašali, kaj bi pa vi bili sposobni narediti v Evropi proti Evropejcem? Najbrž ne. Poznam ljudi, ki še pred izborom pametujejo, kdo je super in kdo povsem zgrešen. Ko pa zmaga njihov favorit, ga pa pljuvajo. V čem je torej smisel? Očitno so se rodili nesrečni in skušajo s svojim pesimizmom onesrečiti tudi tiste, ki imajo pravico biti srečni. Potem so tu taki, ki menijo, da bi morali Slovenci zaključiti s svojim udejstvovanjem na aktualni prireditvi. So pa izjemni ljudje, ki spoštujejo izbor, ki se zavedajo, da je vanj vloženega ogromno truda, časa, dela in denarja. Zaradi teh se splača vztrajati.

Kaj pa danes?

Dobili smo jo. Evrovizijsko melodijo. Nadvse trendovsko, če se mene vpraša. A vendar ne malo glasbenih ‘poznavalcev’ znova ne verjame v dobro uvrstitev v Evropi. Jaz pa. Spomnim se, da so ti isti ljudje v nebo kovali Rebeko Dremelj, Quartissimo in druge, ki tudi niso prejeli evropskega blagoslova. Verjamem, da ga Maja Keuc bo.
Prepričan sem, da največjo težo nosi skladba, ki je všeč Slovenkam in Slovencem, saj predstavlja nas, ne glede na uvrstitev.

Če se še malo dotaknem prireditve same, sem našel kar precej napak, a jih ne bom izpostavljal, saj je v končni fazi pomembno samo to, da ostanemo ljudje in se imamo radi, radi, radi.

Krisss

 • Share/Bookmark
 

13 odgovorov na “Evrovizijska melodija”

 1. Snowblind Snowblind  pravi:

  Odtenek bolje, kot lani je ziher.

 2. blaž  pravi:

  punca je sicer zelo talentirana, ampak, ko jo polušam, že mene bolijo glasilke, kako morajo šele njo.
  mogoče bi moral z njo kdo spregovoriti par besed o pravilni vokalni tehniki, ker bo drugače končala kot (več kot očitno njen idol) aguilera – brez glasu.

  http://www.youtube.com/watch?v=hj5NPNe3jNU

 3. Krisss  pravi:

  @Snowblind, bodimo optimisti, pa recimo, da je vsako leto bolje. ;)

  @Blaž, punca gotovo ve, kaj dela in do kod zmore. Pri Aguileri pa najbrž ni trajno… Ali pač?

 4. Axis  pravi:

  Na Eurosong gre SPET podpovprečen komad, punca pa tudi za laika nima dobrega vokala, vse poje nekako skozi nos. Takih wannabejev je v Sloveniji na tisoče, nekomu pač “uspe”. Moje mnenje je, da naj se na Eurosong pošlje pravega glasbenika, ne pa nekakšne zmagovalce bitke talentov, ki jim gre predvsem za medijsko pozornost. Saj jih po svoje razumem. Saj radi pojejo, z vsem srcem, škoda je le, ker ne znajo!

 5. Krisss  pravi:

  @Axis, hvala za mnenje. :D Kdo pa je po tvojem nadpovprečno dober glasbenik v Sloveniji, ki bi ga blagovolil podpreti? ;)

 6. Axis  pravi:

  Malo sem razmišljal ponoči v službi. Pravzaprav je vseeno, koga pošljemo, saj je tudi Eurosong postal tako zanič, da bi ga lažje dal v isto kategorijo kot so karaoke in bitke talentov. Če primerjam zdajšnji Eurosong in tiste izpred ~25 let, lahko rečem le, da je zdajšnje zame veliko razočaranje. Takrat so se resno posvetili glasbi, čemur je v prvi vrsti festival sploh namenjen, zdaj pa se oblačijo kot klovni, skačejo kot majmuni, glasba pa je postranska stvar (le kje je kvaliteta besedila “zapel mi je na, na, na, na”). Da stvar propada, se je videlo že takrat, ko so opustili simfonični orkester, Italijani so izstopili, imajo raje svoj San Remo.
  Da stvar ni prav zelo resna se vidi tudi v “strokovni” žiriji. V strokovno žirijo bi šla lahko samo Švajgerca pogojno, drugače pa bi morali biti v strokovni žiriji maherji vrste Mojmir Sepe, ta pa je ertevejevce že zdavnaj odjebal, ko je pogruntal kuhinjo z glasovanjem.

 7. Krisss  pravi:

  Znova se ti bom zahvalil za čas, ki si si ga vzel, da si tako obširno podal svoje mnenje, čeravno nisi docela odgovoril na moje vprašanje.
  Prav. Razočaran si nad prireditvijo v celoti. Razumem. Kaj boš pa rekel na podatek, da se letos Italijani vračajo na festival? :)
  Moje mnenje se pa razlikuje od tvojega. Ne oblačim se, kakor so se oblačili pred 25. leti, ne gledam televizije, ki ne premore daljinskega upravljalnika, ne vozim se s Fičekom… Moj čas premore računalnik in drugačno glasbo kot iz pred 25-ih let. Zato jo z veseljem poslušam in pozdravljam novosti, ki sovpadajo v moj čas. (Moje mnenje) :D

 8. Axis  pravi:

  Poslušaj, tetkica! Očitno nisi poštekal bistva. Očitno ne štekaš, da se glasba proizvaja z istrumenti in glasilkami, ne pa z umetnimi joški, čudnimi cunjami in marsovsko koreografijo. Bistvo glasbene prireditve naj bo GLASBA, ne pa cirkus. Pa še nekaj , pederčina! Ne živim 25 let za svetom in če boš ti žaljiv, bom tudi jaz!(Moje mnenje)

 9. Zvezdogled  pravi:

  Letos je bila EMA končno na takem nivoju kot bi moral biti vsako leto. Na EMI se ni predstavila nobena slaba skladba, tudi sami dobri izvajalci so bili. Ampak moramo upravičeno reči, da je smo slovenci izbrali zelo modro.
  Majina pesem je izjemno kvalitetna pesem, ki jo lahko poslušaš znova in znova ter se je ne naveličaš. V angleščini bo po mojem mnenju zvenela še bolje, saj je No one zelo močan naslov.

 10. Zvezdogled  pravi:

  *nekaj mi nagaja računalnik in mi je kar poslal prejšnji komentar (da dokončam)

  Kljub vsemu, da veliko “poznavalcev” meni, da Maji ne bo uspelo priti v finale, jih moram malo razočarati. Če malo pogledamo po internetu, lahko vidimo, da jo tujci dejansko hvalijo. Najbolj je pa žalostno to, da jo večina slovencev ne podpira, namesto da bi ji mi dajali podporo in jo mi bodrili za dober uspeh.

  Dokler pri slovencih tudi tega, bomo ne glede na to, kako dobro skladbo bomo poslali, vedno poraženci.

  LP
  Zvedogled

 11. Krisss  pravi:

  Bravo Zvezdogled, podpišem! :) Podpora in narodna zavest sta temelj uspeha.

 12. Grablje  pravi:

  Mislim, da se kritiziranju ne bi izognil nihče, ki bi bil izbran na EMI. To pač spada zraven, čeprav je zoprno nonstop poslušat/brat take kritike, kot so “nosni vokal me moti” ipd. Večina navadnih smrtnikov se sploh ne spozna na glasbo, pa vseeno komentirajo kot največji poznavalci. Malo več občutka, prosim.

  Drugo: pesmi, ki zasedejo prvih 5 mest na Evroviziji, so ponavadi zelo energične, “vesele”, udarne, tudi če imajo bedno besedilo in še hujše kostume. Glede na to, kako se je zreduciralo na teh malo komponent, je nekako za pričakovat, da bodo pevci/pevke skušali bit čedalje bolj izvirni, pa magari z oblekom, kostumi…

  Če se samo spomnim, da smo lansko leto poslali Kalamare, je že lahko dovolj jasno, da gre za navadno preseravanje in neresnost.

 13. Krisss  pravi:

  Grablje, spoštujem tvoje mnenje. Najprej se moramo ozreti vase, da lahko pljuvamo in dajemo kritiko, čeravno konstruktivne narave. Kar se lanskih predstavnikov tiče, je bil izbor domala ljudski in uvrstitev na nek način pričakovana. Grdo pa je, da ne podpremo predstavnika, ki zastopa ne le ljudstvo, temveč tudi naše glasbene smernice. Tako pač pri nas je.
  Vsakdo, ki ima nabrušen jezik, naj postane frajer in napiše uspešnico, ki bo zasedla ne le evropski prestol, temveč svetovnega. :)
  Kakor je dejala letošnja slovenska izbranka, je glasba zgolj stvar okusa. ;)
  Brez zamere, če se čuti kdo osebo napadenega. :D

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !