Propolis – naravni antibiotik

Propolis ali zadelavina je zmes smol, balzamov in eteričnih olj, ki jih čebele nabirajo na popkih dreves in jim dodajo izločke svojih žlez. Z njim zapolnijo razpoke v panju in s tem preprečujejo prepih in vdor nezaželenih obiskovalcev. Uporabljajo ga tudi kot razkužilo in z njim na tanko prevlečejo vso površino panja ter tako vzdržujejo čistočo. S tem preprečujejo izbruhe bolezni, ki se v tako nagneteni skupnosti kot je čebelja družina lahko zelo hitro širijo.

Beseda »propolis« je grškega izvora in pomeni »obramba mesta«. V Starem Egiptu so ga uporabljali za balzamiranje mumij. Nekaj podobnega počnejo tudi čebele. Če v panj slučajno pride miš, jo pokončajo in ker je ne morejo odnesti ven, jo prevlečejo s propolisom in tako ohranijo čistost panja.

Ta »naravni antibiotik« že dolgo uporabljajo v zdravstvene namene. Čebelarji ga pridobivajo tako, da ga strgajo z notranjih površin panja, lahko pa s posebnimi posegi čebele spodbudijo, da ga proizvedejo več.

Propolis zavira razvoj bakterij in učinkuje proti nekaterim virusom, pospešuje celjenje ran in zdravi vnetja, ne samo na koži ampak tudi na ustni sluznici (zato ga dodajajo nekaterim zobnim pastam). Pomaga pri zdravljenju dihal in pri herpesu. Raziskujejo tudi uporabo za zdravljenje bolj resnih bolezni. Na Japonskem ga tako dokaj uspešno uporabljajo celo pri zdravljenju raka. Dobimo ga lahko v alkoholni raztopini (tudi v obliki razpršila), tabletah, sirupih in mešanicah z drugimi čebeljimi pridelki. Nekaj odstotkov ljudi je na propolis alergičnih in tem se uporaba odsvetuje.

Gallus

 • Share/Bookmark
 

4 odgovorov na “Propolis – naravni antibiotik”

 1. Krisss  pravi:

  Preverjeno učinkovit. Navadno se ga poslužujem ob prehladu. Vnetje grla v zares kratkem času popolnoma ozdravi. Ni najbolj prijetnega okusa, a za zdravje se splača malo potrpet. ;)

 2. Gallus  pravi:

  Lepo, da imaš dobre izkušnje. :) Jaz ga pa največkrat uporabim za celjenje ran na koži ali ustni sluznici.

 3. Gaber  pravi:

  Propolis je dober na cukru. :P

 4. Gallus  pravi:

  Res je. :) Vzameš kocko ali žličko sladkorja in nakapaš propolis. Jaz tega ne počnem več. Raje uporabim tistega v pršilu.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !