Matr, smo pa res povsod

Zdi se, da je ragbijaš Gareth Thomas sprožil prav val outiranj, ki ne prizanašajo niti nogometu. :) Vse od leta 1990 je bil edini razkriti igralec v tem športu Justin Fashanu, prejšnji teden pa se je kot gej outiral Anton Hysén.

20-letni Šved igra v drugi švedski diviziji, je pa toliko bolj znan njegov oče Glenn Hysén, nekdanji zvezdnik angleškega kluba Liverpool. Glenn, ki je bil leta 2007 govornik na paradi ponosa v Stockholmu, sina podpira. Anton ima tudi podporo brata Tobiasa, ki je prav tako nogometaš in igra celo za švedsko reprezentanco.

Anton meni, da je še več zaklozetiranih nogometašev, čeprav sam ne pozna nobenega. Če bi ga poznal, bi ga spodbujal k razkritju, je dejal in dodal: »Seveda je žalostno, da ljudje niso odkriti. Na začetku so bili problemi z barvo kože – to je isto. Pa ne bi smelo biti pomembno.«

Soigralci so za njegovo spolno usmerjenost vedeli, še preden je o tem povedal medijem. To so dobro sprejeli. So v slačilnici kakšne zadrege? Kot pravi, ne; včasih se celo sam pošali na ta račun in npr. reče: »Glej, da ti žajfa ne pade na tla.«

Tudi sicer je bila po njegovih besedah velika večina odzivov pozitivnih. »Imam toliko razlogov, da sem zadovoljen s situcijo,« je dejal Anton, ki dopušča možnost, da bo razkritje v prihodnosti oviralo njegovo kariero, vendar je odločen, da se bo proti temu toliko bolj boril.

Val razkritij, ki ga je konec leta 2009 sprožil Gareth Thomas, je začel hitrostni drsalec na kratke proge z Nove Zelandije, Blake Skjellerup, ki je bil na olimpijskih igrah v Vancouvru 16. v drsanju na 1000 metrov. Pred kratkim sta se razkrila igralec kriketa Steven Davies in igralec irskega hokeja Donald Óg Cusack. Predvsem Davies je na otoku izredno znano ime. V istem obdobju je prišla še vest iz Amerike: gej je tudi umetnostni drsalec Johny Weir, 6. iz Vancouvra.
Vir: The Sun

NEPRIMERNI STARŠI?
Še nekaj besed o košarkarju Kennethu Fariedu. On ni gej ali biseksualec, je pa lezbijka njegova mama. To pa seveda še ni vse – ta njegova mama je poročena z žensko. In kar bi bilo za večino naših parlamentarcev najhuje – Kenneth je v najstniških letih odraščal z dvema lezbijkama. Partnerko svoje mame kliče »Ooma«, kar po arabsko pomeni babica.

Kenneth meni, da je imel srečo, da je odraščal v liberalnem New Jerseyju, saj drugod njegova družina verjetno ne bi mogla biti tako srečna.

Kako pa bi bilo v Sloveniji? Glede sreče ne vem, družina pa pravnoformalno sploh ne bi mogli biti. In novi družinski zakonik tega absurda očitno ne bo popravil.
Vir: Espn

RAGBIJAŠ NA MAVRIČNO TURNEJO
Angleška legenda ragbija Ben Cohen bo aprila in maja opravil turnerjo po Veliki Britaniji in Združenih državah. Turneja se imenuje Acceptance Tour, kar bi lahko prevedli kot Turneja sprejemanja. Namen turneje je širiti glas o prisotnosti homofobije, zahtevati enakopravnost, prav tako pa tudi pridobiti denar za fundacijo, ki bo podpirala mavrične organizacije in jo bo vodil Cohen.

32-letni ragbijaš, o katerem smo na Glavci precej pisali že tukaj, je še enkrat izkazal svoje zavedanje, da je homofobija še vedno problem, pa čeprav se upa outirati tudi čedalje več športnikov.
Vir: OnTopMag

Pripravil Domen

 • Share/Bookmark
 

2 odgovorov na “Matr, smo pa res povsod”

 1. biksen  pravi:

  domen, ko berem tvoje vprašanje “Kako pa bi bilo v Sloveniji?” s katerim komentiraš “novosti” glede družinskega zakonika in to povežem s tvojim prejšnjim prispevkom, v katerem si poročal o povezavi levičarstva in politike vključevanja, se vprašam, kakšne barve je trenutna oblast…

 2. Domen  pravi:

  To sem se že kar nekajkrat vprašal tudi jaz. Očitno ni iz trte zvita tista, sicer že prežvečena fraza, da je levica v krizi. Ker je to po mojem mnenju očitno še kje druge, ne le pri družinskem zakoniku, se sprašujem, ali trenutno v Sloveniji sploh lahko govorimo o levici.

  Upam, da se “vstopa na levo” v mojem prispevku o queer skupnosti ni bralo kot propagando za kogarkoli. To je mišljeno svetovnonazorsko, ni pa nujno, da temu nazoru ustrezajo samodeklarirane “leve” stranke v vseh državah.

  P.S.: Zelo sem vesel, ker vidim, da je prispevek nekdo pozorno bral. In to ne kar nekdo, ampak dober pisec. Upam, da je bil vreden svojega časa.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !