Krvavitev iz zadnjika

Najpogostejši vzrok za krvavitev iz zadnjika brez bolečin pri odvajanju so HEMOROIDI (zlata žila). Ker pa se za takšno krvavitvijo lahko skrivajo resnejše bolezni, nikoli ne zdravimo na pamet, temveč vsako krvavitev temeljito raziščemo.

Hemoroidni venski pletež je normalni preplet žil v zadnjiku, ki kot nekakšna blazina služi za zadževanje vetrov in sluzi. Težave nastanejo, kadar se te žile povečajo. Primerjali bi jih lahko s krčnimi žilami na nogah. V obeh primerih obstaja dedna nagnjenost, pri hemoroidih pa k nastanku in poslabšanju pripomore tudi zaprtje. Hemoroidi se pogosteje pojavijo v nosečnosti, saj otrokovo glavica pritiska navzdol in ovira odtok krvi iz hemoroidnih venskih pletežev. Na podoben način poslabšuje hemoroide debelost. Ločimo notranje in zunanje hemoroide oziroma žilne vozle (POZOR: sledita dve sliki, dva realna primera hemoroidov).

Notranjih hemoroidov  v začetnih stopnjah obolenja ne vidimo in jih s prstom ne zatipamo. Nanje pomislimo ob sveži krvavitvi na blato brez spremljajočih bolečin.

hemoroidi2.jpg hemoroidi1.jpg

[Notranji hemoroidni vozlič in izpadli hemoroidni vozlič]

Svežo svetlo kri opazimo najpogosteje na koncu odvajanja, bodisi na blatu, papirju ali pa kri še nekaj časa kaplja v školjko. Pri odvajanju je namreč trdo blato ranilo povečane hemoroidne vozliče in iz njih je pritekla kri. Krvavitev se praviloma spontano ustavi, dolgotranjo obolenje pa lahko privede do slabokrvnosti. Če hemoroidov ne zdravimo pravilno in pravočasno se le ti vedno bolj raztegujejo in pričnejo izstopati. V začetku se še spontano vrnejo nazaj v črevo, kasneje si morajo bolniki hemoroidne vozličke z roko potisniti nazaj, včasih pa to ni več mogoče.

Notranje hemoroide lahko zelo uspešno zdravimo in pozdravimo. Pred zdravljenjem je nujno potrebno hemoroide potrditi s pregledom in izključiti resnejša obolenja. Začetne oblike hemoroidov lahko zdravimo z uporabo svečk in mazil za hemoroide. Kadar krvavitve iz hemoroidov kljub temu ne prenehajo lahko pomagamo z injekcijami v hemoroidne vozličke (kot pri krčnih žilah). Pri začetnem izpadanju hemoroidnih vozlov, le tega zgrabimo s posebno prijemalko in čezenj izstrelimo elastični obroček. Podvezani vozel odmre in odpade. Kadar so vozli preveliki za elastični obroček in močno izpadajo je potrebna operacija. Operacija je najboljši način zdravljenja izpadajočih hemoroidnih vozlov. Poseg se lahko opravi ambulantno v lokalni ali regionalni narkozi. Zamrzovanje hemoroidov, požiganje z laserjem ali infrardečo svetlobo odsvetujemo, saj so te metode premalo natančne in lahko povzročijo preveliko odmrtje tkiva. Bolnikom s hemoroidi svetujemo skrb za redno, vsakodnevno odvajanje blata, izogibajo se naj začinjenim jedem, tobaku in alkoholu. Hemoroidi niso nevarna, pač pa zelo neprijetna bolezen. Zdraviti se moramo pravilno, da preprečimo zaplete.

doc. dr. Boštjan Mlakar

(Prispevek je bil na Glavci prvič objavljen 3.12.2007. IK)

 • Share/Bookmark
 

15 odgovorov na “Krvavitev iz zadnjika”

 1. Miha  pravi:

  A šport pomaga ali le pravilna prehrana?

 2. Ana  pravi:

  Ali po nosečnosti izginejo? Je potrebno zdravljenje?

 3. Nejc  pravi:

  Koliko časa pa navadno traja zdravljenje?

 4. doc. dr. Boštjan Mlakar  pravi:

  Pozdravljeni!
  Športi pri katerih se močno napenjamo (dvigovanje uteži,…), dolgotrajno sedimo (večurno kolesarjenje,…) lahko hemoroide tudi poslabšajo, zato v obdobjih, ko imate težave z zadnjikom svetujemo počitek in začasno prenehanje z športnimi aktivnostmi.

  Hemoroidi se po zaključeni nosečnosti običajno zmanjšajo, včasih pa ostane odvežna zunanja koža ob vhodu v zadnjik(kožne gube), ki moti pri umivanju in občasno zateka in boli (tromboza zunanjih hemoroidov), zato takrat svetujem operativno korekcijo.

  Trajanje zdravljenja hemoroidov je odvisno od stopnje obolenja in poteka pri vsakem posamezniku različno. Vedno se z pacientom pogovorim o načinu zdravljenja, da izbereva zanj optimalno različico. Večina se odloča za postopno zdravljenje, ki je praviloma neboleče in minimalno vpliva na kvaliteto življenja (seveda to ne pride v poštev, ko so notranji hemoroidi že trajno izpadli in jih ni moč povrniti nazaj v zadnjikov kanal).

  Lep pozdrav!
  doc.dr.Boštjan Mlakar

 5. saily saily  pravi:

  ojej izgleda izredno boleče… moj inštruktor v avtošoli jih je imel, revež… kako boleče je moralo biti 12 urno sedenje potem v avtu :S

 6. glavca glavca  pravi:

  Boleči so praviloma le vneti zunanji hemoroidi (tromboza zunanjega hemoroida). Nenadoma nam zateče, nastane za grah ali češnjo velika zatrdlinca ob vhodu v zadnjik, težko sedimo, boli na pritisk. Če je res hudo bo najbolje obiskati kirurga-proktologa, ki vas bo z mini operacijo takoj rešil muk (potrebno je namreč odstraniti strdek, ki je pod kožo). Če pa zadeva ni zelo boleča bo morda pomagalo mazilo proti hemoroidom, ki vam ga predpiše izbrani zdravnik.
  Tromboza zunanjega hemoroida resnično lahko doleti vsakega, pogosteje po kakšnem fizičnem naporu (dolgotrajno kolesarjenje, dvigovanje uteži,…), lahko pa tudi po bolj grobem analnem seksu.
  lp
  doc.dr.Boštjan Mlakar

 7. Marko  pravi:

  Najpej bi zalo pohvalil g. dr. Boštjana Makarja
  pred dvema letoma sem bil operiran na pruhu, svoje delo naredil zelo specialno (skoraj se ne vidi brazgotina) in kar je najpomembneje, ni me obravnaval, kot številko, ampak kot človeka!

  sedaj se zopet odpravljam k njemu,na pregled hemroidov, pa me zanima če je še zmeraj v isti kliniki?

  lp

 8. glavca glavca  pravi:

  Dr. Mlakar zadnji dve leti največ pregledov in operacij opravi v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina v Ljubljani (01 4779400, 051 634817), nekaj pa tudi v Kirurškem centru Zdrav splet v Mariboru (02 61 444 77).

 9. mia  pravi:

  Živjo!
  vem da je tole že malo star članek,a vseeno imam vprašanje povezano s hemoroidi…
  zanima me ali je možno da se na zunanjih hemoroidih naredijo majhne okrogle ranice na sredini?
  osebna zdravnica me je poslala na pregled k specialistu za hemoroide,vendar le sumi vnete hemoroide.bolečine in težave z odvajanjem blata spremljajo še precej otekle genitalne bezgavke in boleče zatrdline okoli anusne odprtine(in v bližnji okolici-vse z majhnimi krogci na sredi).omenila je tudi možnost,da gre za eno izmed spolnih bolezni…
  trenutno čakam na preglede pri specialistih,zato bi bila kakršnega koli odgovora zelo vesela…
  lp

 10. doc.dr.Boštjan Mlakar  pravi:

  @Mia: pri hemoroidalni bolezni običajno bezgavke ne otečejo. Ranice pravtako niso povezane s hemoroidi. Brez pregleda je težko reči kaj več, ranice so lahko tudi pri herpesu (če vam je kdo poljubljal zadnjik ali če ste imeli analni spolni odnos), tudi pri sifilisu so možne ranice in pri glivični okužbi.

 11. nekaj me zanima  pravi:

  Doktorja Mlakarja sprašujem:
  - krvavel sem 3krat pred 3 tedni, od takrat pa ne več. to se mi je zgodilo že kaka dva meseca pred tem, pa mogoče še enkrat ali dvakrat prej (verjetno niti ne v tem letu)
  - spodaj se res rad dobro očistim, zato sem včasih malo bolj “grob” kot bi bilo potrebno – zdaj uporabljam navlažen papir in mokre robčke
  - včasih po res veliki potrebi izločim še malo sluzi
  - jem zdravo in se vsak dan vsaj 45minut gibam, a veliko sedim
  - ne prakticiram analnih spolnih odnosov
  Kaj bi to lahko pomenilo? (Ne pričakujem diagnoze, samo možnosti)
  IN res res res ne bi rad šel k svojem zdravniku: se da dobiti svečke/mazilo proti hemeroidom tudi brez recepta?

  Hvala že vnaprej.

 12. nekaj me zanima  pravi:

  Aja, pa ravnokar sem se pregledal: in nimam nobenih znakov/podobnosti z zgornjima slikama: pač poraščen anus.
  In če bom že moral k zdravniku: ali se naj pobrijem tam spodaj? Ali moram biti še posebej čist? (Saj sem že ponavadi zelo, samo me vseeno zanima)

 13. glavca glavca  pravi:

  @Nekaj me zanima: Dr. Mlakarja bom opozoril na tvoja vprašanja, a se lahko zgodi, da boš moral zaradi dopustov na odgovor počakati nekaj dni.

  Iztok K

 14. doc.dr.Mlakar  pravi:

  @nekaj me zanima:
  vsako krvavitev iz zadnjika bi bilo potrebno razjasniti s pregledom, lahko pa za 10 dni uporabljate mazilo in svečke za hemoroide, ki jih dobite v lekarni brez recepta. Vzrok za svetlo krvavitev brez bolečine so lahko povečani in vneti notranji hemoroidi, podobno lahko krvavijo tudi kondilomi, polip, adenom ali rak nizko v danki. Če krvavitev spremlja bolečina in je občutek kot da zapeče ali se nekaj zatrga oz. poči je praviloma razpoka v zadnjiku.
  Z ozirom, da ste obiskovalec glavce sklepam, da imate spolne odnose z moškimi, zato bi samo opozoril, da je tehnično-medicinsko gledano tudi partnerjev prst v zadnjiku neke vrste analni spolni odnos in zadostuje za okužbo s HPV virusom, ki povzroča kondilome, bistveno redkeje tudi predrakave spremembe. Zato za vse moške in ženske, ki prakticirajo takšen seks prioporočam preventivni proktološki pregled z odvzemom analne citologije (podobno kot ginekolog odvzame bris materničnega vratu pri ženskah).
  V kolikor ste stari 50 ali več priporočam koloskopijo, pravtako pri osebah, ki imajo bližnjega sorodnika z rakom danke ali črevesja. Za pregled v moji ambulanti v LJ-Murglah ali MB se lahko naročite na tel 040 431070 ali 02 6144477.
  lp

 15. glavca glavca  pravi:

  @Nekaj me zanima: Za svečke oz. mazilo brez recepta se posvetuj v lekarni. Eno tako mazilo pa je tudi Proktis.

  Za proktološki pregled – pregled rektuma oz. danke, zadnjika – se ni potrebno obriti. Pred tem pregledom se tudi ni potrebno klistirati (včasih je to lahko nezaželeno). V danki namreč ni blata, razen kadar nas tišči na stranišče. Drugačen postopek je v primeru pregleda celotnega debelega črevesa – koloskopije. Navodilo se ponavadi dobi ob naročanju.

  Iztok K

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !