Izpostavljene tudi lezbijke

Tudi ženske, ki imajo spolne odnose samo z ženskami, so izpostavljene temu, da se pri spolnem odnosu okužijo z virusom HPV, ki povzroča raka materničnega vratu.

Britanska nevladna neprofitna organizacija Lesbian & Gay Foundation (LGF) opozarja na zmotnost prepričanja, da se lezbijke in biseksualke v razmerju z žensko ne morejo okužiti. Anne Emmery, programska direktorica LGF, zato vse ženske poziva, naj med 25. in 64. letom redno opravljajo preglede materničnega vratu.
Vir: Pink News


NAPREDEK TUDI ZA TRANSSPOLNE OSEBE
Portugalska je lani uvedla spolno nevtralni koncept zakonske zveze, zdaj pa je z zakonom poenostavila postopke za uradno spremembo spola. Spol je po novem možno spremeniti brez nehumanih pogojev, kot so ločitev, sterilizacija, hormonska terapija in operacija genitalij. Tak sistem so pred Portugalsko uvedli v Španiji, Veliki Britaniji, Avstriji, na Madžarskem in Finskem. Oseba mora le pridobiti zdravstveno potrdilo, da ima duševno motnjo, ki se ji reče transspolnost (sic!). Med njimi cilji aktivistov za pravice transspolnih oseb je verjetno odprava transspolnosti s seznama duševnih motenj.

Portugalska do zdaj ni imela posebnega zakona, ki bi urejal spemembo spola. Tako je še v nekaterih evropskih državah, tudi v Litvi. Toda tam si zdaj prizadevajo to področje urediti na ravno obraten način. V litvanskem parlamentu se je znašel predlog, da bi zdravnikom prepovedali opravljati operativne spremembe spola. To bi dejansko pomenilo prepoved spremembe spola v Litvi.
Vira: UK Gay News1, UK Gay News 2

QUEER GIBANJE V BAKRENI DOBI? :)
Arheologi so v bližini Prage odkrili grob, v kakršnega so v bakreni dobi polagali ženske. Toda v njem je bilo okostje osebe, ob rojstvu katere bi – če bi se rodila danes –, zdravnik rekel, da je deček.

Vodja izkopavanj Kamila Remisova Vesinova je dejala, da gre najverjetneje za grob nekoga, ki je bil očitno blizu tega, čemur bi danes rekli gej ali transspolna oseba. Arheologinja domneva, da gre za najstarejši najden grob neheteroseksualne osebe.

Grob je bil izkopan med letoma 2900 in 2500 pred našim štetjem. Vanj so položili hišne vrče, ki so jih polagali le v ženske grobove, poleg tega pa so truplo položili v grob tako, da je ležalo na levem boku in bilo z glavo obrnjeno proti vzhodu. Moške so pokopavali, ležeče v obratnem položaju. Sliši se zapleteno, toda po besedah Remisove Vesinove so ljudje tistega časa pogrebne rituale obravnavali zelo resno.

Prispevek sem povzel samo zato, ker se mi zdi zanimiv, nikakor pa ne zaradi tega, ker bi z njim skušal potrjevati, da se homoseksualnost med ljudmi pojavlja že tisočletja in da je zato naravna. Tudi če pred 20. stoletjem ne bi obstajala, bi bilo še zmeraj povsem legitimno biti neheteroseksualec.
Vir: Daily Telegraph

Pripravil Domen

 • Share/Bookmark
 

5 odgovorov na “Izpostavljene tudi lezbijke”

 1. grablje  pravi:

  Ne morem belivat, da tale članek nima nobenih komentarjev!

  Skratka, pri prenašanju hpv med ženskami je verjetno podobno kot s katerimkoli virusom (tudi hiv)? Zanimivo bi bilo vedet procent tveganosti določene spolne tehnike in prenosa SPB. Nekoč je bilo o tem že govora, zapomnila sem si samo to, da se hiv pri oralcu težje prenaša kot pri analcu (hmm).

  No, glede na celoten razvoj glbt zadev, me tudi ne čudi, da je transpolnost zaenkrat zapisana duševnim motnjam – pred njo je bila tudi “navadna” homoseksualnost. Saj bodo tudi to odpravili. Mi je pa vedno v veselje, ko preberem, v koliko državah se dogajajo pizitivne spremembe na tako delikatnih področjih … in celo na Madžarskem! Zdaj je treba še Poljsko mal “preuredit” ;)

  Tistile grob mi ni čist jasen. Zapisal si: v njem je bilo okostje osebe, ob rojstvu katere bi – če bi se rodila danes –, zdravnik rekel, da je deček.

  Torej je šlo za nerojeno bitje? Se pravi mamo s fetusom?

 2. Domen  pravi:

  Nisem strokovnjak, zato bom Iztoku naročil, naj še dr. Mlakarja povpraša o tem.

  Verjetno pa lahko rečem, da vseh SPB ne moremo metati v isti koš, tako tudi ne HPV-ja in HIV-a. To, da se hiv pri oralcu težje prenaša kot pri analcu, je popolnoma res. Pravzaprav veliko težje, čeprav manjša možnost obstaja. Je pa ta možnost nična, če pri odnosu (oralnem ali analnem) uporabljamo kondom.

  Glede tistega groba: ne, ne, seveda je šlo za rojeno, odraslo osebo. Zapisal sem, da če bi se ta oseba rodila danes, bi zdravnik ob rojstvu rekel, da je deček. Štekaš zdaj? Namerno sem uporabil izraz “oseba” in se izognil besedi “moški”, ker sem hotel poudariti družbeno določenost spola (po tej teoriji pa oseba oz. dojenček s penisom ni nujno moški).

  Moji prispevki imajo tradicionalno zelo malo komentarjev.

 3. glavca glavca  pravi:

  Na vprašanje sem opozoril dr. Mlakarja. Iztok K

 4. grablje  pravi:

  ahhh, domen, preveč zakomplicirano (to glede spola) za tako uro ;)

  Hvala za feedback.

 5. doc.dr.Mlakar  pravi:

  @grablje:
  medicina ni matematika, zato podatkov o možnosti okužbe v povezavi z posamezno spolno tehniko ne moremo podati v procentih, govorimo pa lahko o določeni stopnji tveganja za okužbo za posamezen spolni odnos in seveda za posameznega povzročitelja (bakterijo, virus…), vendar je še vedno tud dejavnik, ki se mu reče odpornost posameznika, ki je popolnoma individualna, kvaliteta kože oz. sluznice posameznika, morebitna prisotnost mikropoškodbe ali vnetja na sluznici ali koži namreč bistveno poveča tveganje za uspešen prenos itd.
  Leta 2007 sem napisal Priročnik o SPB, kjer je tudi poglavje: Spolne tehnike in možnost okužbe. Priročnik je izdala Legebitra, morda še imajo kašnega na zalogi. Posodobljenega sem že pred več kot letom pripravil, vendar je očitno pri njih zmanjkalo denarja za ponatis.

  Konkretno glede HPV in HIV prenosa je razlika ogromna. HPV se prenaša z drgnenjem kože ob kožo, HIV-a tako ne moremo dobiti. HPV ni v krvi ali spermi tako kot HIV.
  Prenos HPV z ženske na žensko je možen že s prsti ali z uporabo istega spolnega pripomočka. Torej tudi dildo je potrebno obleči v kondom in ga sneti preden zamenja nožnico, če sem čisto konkreten. S prsti s katerimi se dotika ženska spolovila svoje partnerke se naj ne dotika svojega spolovila. Popolnoma varno je torej, da je ena roka zanjo, druga za partnerko itd.
  Upam, da je kaj bolj jasno.
  Moram priznat, da bi v prihodnji izdaji priročnika moral več pozornosti nameniti še problematiki lezbičnega seksa, vendar ste v primerjavi z MSM bistveno manj ogrožene glede SPB.
  lp

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !