Od pekla do …

Ne ravno raja, vseeno pa do kar ganljive podpore. To v zadnjem času doživlja brazilski odbojkar Michael, igralec kluba Vôlei Futuro iz São Paula.

Na prvi polfinalni tekmi za naslov državnih prvakov so, ko je imel servis, navijači nasprotnega kluba iz Contagema skandirali besedo bicha, ki v brazilščini pomeni peder. 28-letni Michael (izgovori se [majku]) sicer ni bil javno razkrit, so pa to, da je gej, vedeli njegovi soigralci, posledično pa seveda še marsikdo iz sveta odbojke. Po končani tekmi, polni izžvižgavanj, je 202 cm visoki športnik takoj odšel v slačilnico. Prizadelo ga je to, da niso skandirali le klubski navijači, ampak so ti nahujskali celotno dvorano, od mladeža do stareža.

Toda soigralci so takoj odšli za njim v slačilnico in mu izrazili podporo. Po tekmi je Michael medijem potrdil, da je gej in da o tem ni govoril, ker se mu ni zdelo potrebno, da bi morali to vedeti vsi. Kot lahko preverite na You Tubu, je na brazilskih TV-programih o tem nastalo kup prispevkov. V njih so spregovorili tudi Michaelovi soigralci in skupaj z brazilsko odbojkarsko zvezo obsodili homofobijo in diskriminacijo, brazilska športna zveza pa je nasprotni klub Sada Crezeiro kaznovala s 30.000 dolarji.

Na drugi tekmi v domači dvorani v São Paulu je bilo prav nasprotno. Klub je navijače opremil s temi podolgovatimi napihnjenimi zadevami (kako se temu reče?) v roza barvi in z napisom Michael.

Roza so bile tudi majice, ki so jih med ogrevanjem nosili igralci, libero v ekipi, ki je vedno v drugačni barvi kot soigralci, pa je tokrat igral v mavričnih barvah.

Poleg tega so gledalci razgrnili napis »Vôlei Futuro proti predsodkom«, po koncu derbija, ki ga je Vôlei Futuro dobil in tako ohranil možnosti za polfinale, pa so v dvorani vrteli pesem Glorie Gaynor I will survive.

YouTube slika preogleda

Žal pa je realnost v Braziliji takšna, da preživetje LGBTIQ-jev — kljub velikemu napredku v zadnjem času — ni samoumevno. Recimo, leta 2009 je bilo v vsaki od 26 brazilskih zveznih držav zaradi svoje spolne usmerjenosti ali identitete ubitih vsaj 15 LGBTIQ-jev. Problema se zaveda tudi predsednica Dilma Rouseff. Marca sta z Barackom Obamo ustanovila institucijo posebnega poročevalca za LGBT-zadeve pri Organizaciji ameriških držav. Le-ta je najpomembnejša medvladna organizacija v Amerikah in je do zdaj že imela posebne poročevalce za področja, kot so pravice žensk, otrok, migrantskih delavcev itd.

Danes bo na sporedu še tretja, odločilna tekma za preboj v finale. Spet bodo igrali v dvorani v Contagemu in zanimivo bo videti, kako se bodo tamkajšnji navijači obnašali tokrat, po vsej medijski pozornosti. Ta je bila še toliko večja, ker je odbojka za nogometom najbolj priljubljen šport v Braziliji, brazilska moška reprezentanca pa je prva na svetovni lestvici.
Vira: Outsports.com, The Nation

Pripravil Domen

P.S.: Če pogrešate tekme Blejcev, predlagam ogled celotnega debrija v mavričnem vzdušju na tejle povezavi. Brazilski utrip je čaroben, igralci seksi, prav tako pa tudi komentatorjeva portugalščina. Skratka, diškriminašjau no bjen. Upam, da bi tudi blejsko moštvo v podobnem primeru tako močno stalo za takšno izjavo.

  • Share/Bookmark
 

En odgovor na “Od pekla do …”

  1. Domen  pravi:

    Na tretji tekmi je spet zmagal nasprotni klub, Sada Crezeiro, kar pomeni, da je Michaelov Vôlei Futuro obstal v polfinalu letošnjega brazilskega prvenstva.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !