Konvencija za vse ženske

Tudi za lezbijke, biseksualke in transspolne ženske. Gre za konvencijo Sveta Evrope, in sicer o preprečevanju nasilja nad ženskami in družinskega nasilja. 4. člen jasno pravi, da se določila konvencije nanašajo na vse ženske, ne glede na njihovo spolno usmerjenost in spolno identiteto. Konvencija tako utrjuje prakso, da se v dokumentih, ki govorijo o pravicah, ti dve okoliščini izrecno omeni, ne pa strpa pod »vse druge okoliščine«. Konvencija utrjuje pravice LGBTIQ-jev kot sestavni del splošnih človekovih pravic, je zadovoljna organizacija ILGA Europe.

Konvencija ženske med drugim varuje pred zločini iz sovraštva, nasiljem v družini, posilstvi, obrezovanjem spolnih organov, krvnim maščevanjem in prisilnimi porokami. Za LBT-ženske to na primer pomeni, da jih konvencija varuje pred zločini iz sovraštva zaradi njihove spolne usmerjenosti oziroma spolne identitete. Ne nazadnje pa tudi pred družinskim nasiljem žene oz. partnerice.

Konvencijo bodo države članice Sveta Evrope podpisovale maja, veljati pa bo začela, ko jo bo podpisala deseta članica.
Vir: ILGA Europe

PRVA PARADA V ČRNI GORI
V LGBTIQ-skupnosti je vseeno več zaskrbljenosti kot veselja. Vlada je sicer pod pritiskom Evropske unije uradno podprla parado, napovedano za 31. maj. Seveda je to storila z različnimi pripombami, recimo, da bi bilo namesto parade bolje izvesti shod v podporo človekovim pravicam, kot je dejal premier Igor Lukšić. Minister za manjšine (!) Ferhat Dinosa pa se je izgovarjal, da bo parada LGBTIQ-jem le škodila in kot primer podajal Beograd.

Po besedah aktivista Zdravka Cimbaljevića je LGBT-gibanje zadnje čase pod hudim pritiskom, že tako majhen krog podpornikov pa se je po napovedi parade še skrčil. Verbalni napadi, ki jih je doživel v zadnjih dneh, in pozivi k linču na Facebooku so le vrh ledene gore.

Kot je dejal, aktivist, ki ni hotel biti imenovan, v Črni gori ne obstaja noben LGBTIQ-bar, restavracija ali kakšen drug javni prostor. Obstaja le nekaj gejevskih plaž, ki pa se jih drugi obiskovalci v širokem loku izogibajo. Aktivisti parado podpirajo, ker v njej vidijo edino možnost, da družbi pokažejo, da obstajajo.

Črna gora spada med konzervativnejše balkanske države; 70 odstotkov Črnogorcev je prepričanih, da je homoseksualnost bolezen, 80 odstotkov pa jih meni, da se ne bi smela pojavljati v javnosti.
Vir: France 24/AFP

Pripravil Domen

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !