Opomin namesto veselja

Poroka princa Williama in Kate Middleton bo dogodek, ki ga bodo v petek številni Britanci izkoristili za veseljačenje. Nekaterim Otočanom pa vseprisotnost poroke, ki se sploh še ni zgodila, pomeni opomin na to, da se sami ne morejo uradno vezati z osebo, ki jo ljubijo. Da so torej, podobno kot istospolni pari v Sloveniji, še zmeraj drugorazredni državljani.

Kampanja Equal Love je zato včeraj organizirala protest pred Buckinghamsko palačo. Princu Williamu in njegovi zaročenki so izročili ogromno čestitko, v kateri so jima seveda čestitali, ob tem pa ju opomnili, da sta glede poroke, v nasprotju z istospolnimi pari, imela izbiro. Pozvali so ju še, naj v okviru uradnega protokola najdeta priložnost in podpreta enakost pred zakonom. Do zdaj še noben član britanske kraljeve družine ni podprl spolno nevtralnega koncepta zakonske zveze. »William in Kate sta moderen, mlad par. Prepričan sem, da imata LGBT-prijatelje in da jim ne privoščita diskriminacije,« je dejal vodja kampanje Peter Tatchell.

KATE BO LEZBIČNA IKONA
Če gre verjeti Sarah Waters, znani avtorici lezbičnega romana Tipping the Welvet, ima Kate še en dober razlog za to, da podpre enakopravnost. Waters je namreč prepričana, da bo Kate kmalu postala lezbična ikona, tako kot je bila princesa Diana gejevska, ker da je njej nekaj »earthy«, kar imajo lezbijke rade (?).

SPREMEMBE NA ŠKOTSKEM?
Razmerje moči v Westminstru žal ne obeta, da bi istospolni pari kmalu postali enakopravni, saj tisti liberalni demokrati, ki so v vladi, enakopravnosti niso naklonjeni. Tako se zdi, da bo enajsta država s spolno nevtralnim konceptom zakonske zveze postal Urugvaj, kjer so vladajoči socialisti začeli uresničevati predvolilno obljubo in v parlament poslali predlog zakona.

Vseeno pa bi se enakopravnost lahko uresničila v delu Združenega kraljestva. Na Škotskem si namreč na junijskih parlamentarnih volitvah največ glasov obetata škotska narodna in škotska laburistična stranka, obe pa sta v predvolilnem programu obljubili, da bosta proučili možnost uzakonitve istospolnih zakonskih zvez. Škotski lliberalni demokrati in zeleni pa so obljubili, da bodo po volitvah to zagotovo predlagali.

VERZI IN OBLEKA
Nazaj k opevani petkovi poroki. Ta institucija je na Otoku zaenkrat še rezervirana za različnospolne pare, vseeno pa bodo na nekaterih rekvizitih v tem obredu mavrični odtisi. Uradne poročne verze, ki jih bodo naznanili v petek zjutraj, je namreč skovala Carol Ann Dufy (o njej smo že pisali tukaj), prva lezbijka z nazivom dvorne pesnice, Kate pa bo nato oblekla poročno obleko znamke Alexander McQueen. To je bilo ime modnega oblikovalca, ki je bil odkrit gej, februarja lani pa je pri 40. letih storil samomor. Po besedah pevke Lady Gaga jo je prav spomin nanj navdihnil za besedilo pesmi Born This Way.
Viri: Pink News 1, Pink News 2, Pink News 3, OnTopMag

S kraljiči in princeskami vas je zasičeval Domen

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !