Sindrom HIV lipodistrofije

Sindrom HIV lipodistrofije zajema spremembe telesne maščobe (lipoatrofijo in lipohipertrofijo) in presnovne nepravilnosti (povišane maščobe v krvi, odpornost na inzulin, sladkorna bolezen, laktozno acidozo) in se lahko pojavi pri HIV pozitivnih osebah, lahko kot stranski učinek antiretrovirusne terapije. Lipoatrofija pomeni izgubo podkožne maščobe na obrazu ( lica, senca), rokah, ramenih, stegnih in zadnjici. Predvsem izguba maščobe na obrazu daje shujšan, izmozgan in nezdrav videz, čeprav je imunološki status pri HIV okuženem na terapiji dober.

Lipoatrofijo, ki jo opisujem ne smemo zamenjati z splošno oslabelostjo in izgubo mišične mase, ki se pojavi pri nezdravljenem HIV-u oz. AIDS-u, kjer je izguba podkožne maščobe manj izrazita. Ne smemo pa tudi pozabiti, da so upadla lica in gube lahko le odraz normalnega staranja, ki je pri suhih še bolj izrazit. Zdravila starejše generacije za zdravljenje HIV okužbe so pogosteje povzročala lipoatrofijo, danes se izbirajo kombinacije, ki imajo manj stranskih učinkov oziroma se zdravila zamenjajo v primeru prvih znakov lipoatrofije. Dodatni faktorji, ki povečajo tveganje za lipoatrofijo, so starost, zmanjševanje indeksa telesne mase že pred uvedbo zdravljenja, diagnoza AIDS pred pričetkom zdravljenja, trajanje HIV okužbe, nizek delež CD4 T celic, moški spol in bela rasa. Lipoatrofijo obraza lahko učinkovito zmanjšamo z lepotnimi posegi pri katerih v lica injiciramo filerje ali lastno maščobo ter zamenjamo zdravila v kolikor je to mogoče.

Pri lipohipertrofiji pride do nalaganja maščobe predvsem v predelu trebuha, zadnjega dela vratu in prsi. Med dejavnike, ki povečajo tveganje za lipohipertrofijo sodijo starost, ženski spol, povišan indeks telesne mase, dolgotrajna antiretrovirusna terapija. Lipohipertrofijo zmanjšujemo z telesno aktivnostjo, dieto, dobre rezultate so imeli tudi z hormonsko terapijo, najpogostje pa je potrebno zamenjati antiretrovirusna zdravila.

Zaradi motenj v presnovi maščob (povišani trigliceridi, LDL holesterol,…) je pomembno uvesti ustrezno dieto, povečati telesno aktivnost, ali celo uvesti zdravila za zniževanje maščob in holesterola. Potrebno je kontrolirati krvni sladkor , da se ne spregleda morebitna sladkorna bolezen. Ker povišane maščobe in sladkor v krvi ter kajenje vodijo do ateroskleroze je pomebno redno spremljanje krvnih vrednosti, z ultrazvokom vratnih arterij določiti morebitne začetne znake ateroskleroze in ustrezno ukrepati.

Za HIV pozitivne je torej še pomembneje, da poskušajo živeti zdravo in se ne izogibajo preventivnih zdravniških pregledov.

doc.dr.Boštjan Mlakar; ZDRAV SPLET (GLEJ POVEZAVE)

Prispevek je bil že objavljen 22.12.2009. IK

 • Share/Bookmark
 

5 odgovorov na “Sindrom HIV lipodistrofije”

 1. Gaber  pravi:

  Boštjan, ti si meni všeč. ;) Si letos pomagal veliko fantom? Mar ni tako, da ta sindrom povzročajo le nekatera zdravila za hiv?

 2. nevenka nevenka  pravi:

  Joj, Gaber, kje si ti?
  A si dobro?

  Drugače pa tudi rakasta obolenja človeku pokurijo vso maščobo, pa še mišice tudi. Tam kakšni fillerji nič ne pomagajo, ker izvid gotovo ni dober.

  Vsekakor je za vsakega človeka pomembno,da hodi redno k zdravniku in pozorno opazuje spremembe na svojem telesu, pa ne zato, da bi bil hipohonder, samo zato, da bi bil čim bolj pravočasno zdravljen.

 3. gilgamesh  pravi:

  poučen članek…zdj vsaj vem kaj se mi dogaja.

  Eno leto sem na terapiji kivexa-kaletra, v zadnjega pol leta sem se zredil za skor 20 kg, večina “maščobe” se je nabraa na trebuhu, stegnih in riti. Prej se tudi nisem dosti gibal.

  Ampak zdj ko se rekreiram, hodim na Šmarno, na grad, tečem, kolesarim sem celo shujšal. To moram torej na prvi kontroli povedat dohtarčku.

 4. gilgamesh  pravi:

  Vprašanje. Kako prikrivanje bolezni (hiv pozitivnosti) vpliva na psiho? Ali lahko napišeš članek o tem, jst ga kle takega nae najdem.Posebi o tipih ki delajo v okoljih ki so bolj občutljiva na taka stanja. Slišal sem že za dohtarja pa ene par zdravstvenih tehnikov k so hivpoz. nihče pa nič ne napiše kako to vpliva na službo, družbo, psiho. Tnx za odziv. :)

 5. doc.dr. B. Mlakar  pravi:

  @gilgamesh:
  Oceno psihičnega stanja bi bistveno bolje podal psiholog ali psihiater. Pomembno je, da ima oseba zaupnika, ki mu predsvem v začetnem obdobju šoka ob seznanitvi z novim statusom, pomaga prebroditi to obdobje. Najbolje je, če se s statusom spopademo racionalno in HIV okužbo sprejmemo kot kronično stanje (tako kot diabetes, hipertenzijo, revmo,…), redno izvajamo preglede in jemljemo terapijo.
  Sicer pa HIV pozitivni zdravstveni delavci lahko opravljajo vsa dela, razen invazivnih posegov, kjer bi bilo možno, da se zdravstveni delavec poškoduje oz zakrvavi. Torej ne more biti kirurg, oz. izvajati bipsij, punkcij, jemati kri.
  lp

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !