Jasnilo se bo, občasno možne tudi plohe

Tiste, ki vam LGBTIQ-novice na Glavci niso dovolj, naj spomnimo, da nam že dolgo konkurira :) spletna stran, ki prav tako poroča o dogajanju po svetu: Narobe.

Zadnjič so objavili novico o tem, da je Slovenija med 50. evropskimi državami na 15. mestu po stopnji enakopravnosti LGBTIQ-jev. Stanje po vsej Evropi prikazuje karta, ki jo je pripravila evropska nevladna organizacija ILGA-Europe. Največje možno število točk je bilo 17, kar še zdaleč ni uspelo doseči nobeni državi. (!) Izračun je temeljil na pravni ureditvi in je torej zajemal zakone in administrativno prakso držav, ni pa zajel splošnega socialnega položaja LGBTIQ-jev.

Ugotovimo lahko, da je Slovenija prejela manj točk kot Hrvaška, s katero se tako rada primerja. Več točk je prejela tudi Avstrija, na katero pogosto letijo očitki, da ni opravila z nacistično preteklostjo. Da ne omenjam Madžarske, ki ostaja pred nami, čeprav je ta država poleg Litve edina, ki je po mnenju ILGA-Europe v lanskem letu nazadovala. To sovpada z lanskimi volitvami, na katerih je dvetretjinsko večino v madžarskem parlamentu dobila glavna desničarska stranka, velik del preostale tretjine pa zavzemajo še bolj desničarski nacionalisti.

Zaskrbljujoča se mi zdi misel na to, kaj bi se zgodlo s številom točk, ki je že tako ali tako majhno, če bi takšno parlamentarno sestavo, kot jo imajo v vzhodni sosedi, dobili tudi v Sloveniji. Že v zdajšnjih razmerah lahko uspe amandma, ki po 35 letih od uzakonitve izvenzakonske skupnosti namesto nje uvaja neke vrste registrirano parnerstvo. Da se nam le ne bi zgodila Madžarska!

Ne glede na katolibanske vzgibe nekaterih politikov pa vendarle obstaja upanje, da se bo položaj LGBTIQ-posameznikov in istospolnih parov vendarle še naprej dolgoročno spreminjal na bolje. Sodišče Evropske unije s sedežem v Luksemburgu je namreč izdalo mnenje, da morajo biti istospolni pari pri obdavčitvi in izračunu pokojnin obravnavani enako kot poročeni različnospolni pari. Nemec, v čigar prid je razsodilo sodišče, bi namreč lahko v primeru enakopravnosti prejemal do 300 evrov večjo pokojnino. Tudi več o tem v prispevku bloga Narobe.

Da pa bomo za nekaj časa opravili s kartami, omenimo še veliko spremembo na LGBTIQ-karti Južne Amerike. Vrhovno sodišče v največji državi te celine je namreč na začetku meseca razsodilo, da istospolnim parom pripadajo enake pravice kot različnospolnim. Med njimi je tudi pravica do posvojitev otrok, ki so jo brazilski istospolni pari sicer imeli že pred tem. V parlamentarni proceduri pa je že zakon, ki bi ukinil civilna partnerstva in uvedel zakonske zveze za istospolne pare ter jih tako tudi simbolično izenačil z različnospolnimi.

Bolj kot nadaljnje spremembe v Braziliji je verjetno, da bo spolno nevtralni koncept zakonske zveze do konca leta sprejel Urugvaj, v Čilu pa se obetajo civilna partnerstva.

Domen

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !