Reportaža: Ukrajina – Kijev

Z Moonboyem sva aprila poletela v Ukrajino. Večino 10-dnevnega dopusta sva preživela v Kijevu, ki leži ob reki Dneper. Prestolnica te 45-milijonske države nama je bila takoj všeč. Čeprav po različnih ocenah premore 3 do 6 milijonov prebivalcev, je zaradi zelo širokih ulic le redko kje občuiti gnečo. Marsikje ima človek občutek, da s prostorom prav razmetavajo. Ker sva prišla v soboto in je bila zato glavna ulica Hreščatik zaprta za promet, je bil občutek prostornosti še toliko večji.

V mestu je veliko dreves in par dni pred prihodom so debla večine dreves pobelili. Ponekod so z belo pobarvali še betonska cvetlična korita in robnike pločnikov. Čemu ta navada, nama ni uspelo ugotoviti. Kijev krasijo tudi številni parki in veliki spomeniki. Naslednji dan je bil v znamenju velike noči. Pred pravoslavnimi cerkvami so verniki v vrstah čakali blagoslov, ki je tam res obilen in si po njem lahko precej premočen. Ogledala sva si samostanki kompleks Lavra in spominski park posvečen zmagi v drugi svetovni vojni. Park zaznamuje 102-metrski kip Matere Domovine pod katerim je vojni muzej.

Mesto je bilo tudi v znamenju 25. obletnice jedrske katastrofe v Černobilu. Udeležila sva se spominskega koncerta v Operi in obiskala Černobilski muzej.

Ogledala sva si tudi Pirogovo – park ukrajinske podeželske arhitekture in nekaj razstav. Zanimiv je bil tudi sprehod skozi pokopališče, kjer sva opazila zanimivo navado Ukrajincev. Ob grob postavijo mizo in klopi in pripravijo pojedino! Piknik v širšem družinskem krogu bi lahko rekli.

Ljudje so večinoma zelo prijazni in so pripravljeni vse natančno razložiti. Presenetljivo je turistov razmeroma malo. Mogoče zato, ker si z angleščino praviloma bolj malo pomagaš. Znanje osnov ruščine (oziroma ukrajinščine, ki je uradni jezik) je zelo dobrodošlo. Ker so tako rekoč vsi napisi v cirilici, je branje cirilice skoraj nujno. Javni prevoz, zlasti podzemna železnica, zelo dobro funkcionira. Je tudi zelo lepa in čista. Ker je bila zgrajena tudi kot zaklonišče, je zelo globoka.

Hrana? Za moj okus je odlična! V verigi samopostrežnih restavracij »Ukrajinski stravi« se lahko za razmeroma majhen denar zelo dobro naješ nacionalnih jedi kot so boršč, vareniki (z višnjami, zeljem, krompirjem, mesom ali jetri), ajdova kaša, kotlet po kijevsko, šašliki (raznjiči). Na svoj račun pridejo tudi ljubitelji sušija (sam nikakor ne sodim mednje) saj Kijev premore nenavadno veliko japonskih restavracij.

Gej življenja nisva raziskovala. Menda je v Kijevu in še nekaterih mestih nekaj barov. Naklonjenost javnosti do homoseksualnosti je tam najbrž še manjša, kot pri nas. Sva pa bila na fotografski razstavi, kjer je bilo možno videti tudi kak gejevski motiv.

Z Moonbojem sva se z vlakom odpravila tudi na jug, k Črnemu morju – v Odeso. Več o tem pa v njegovem prispevku. Ukrajina – upam, da se še vrnem. Jo boš obiskal tudi ti?

Gallus

 • Share/Bookmark
 

9 odgovorov na “Reportaža: Ukrajina – Kijev”

 1. domovoj  pravi:

  Sem jo že. Dvakrat. :)
  http://www.domovoj.com/albumi/ukrajina/index.html

 2. Gaber  pravi:

  Zelo zanimivo! Ti in Moonboy znata cirilico? Ti si za pot spraševal le postavne tipčke? Bratje Slovani! :P Iz Donetska je ena mlada ženska. Ona bi se poročila z mano. Zelo je pametna. V Parizu študira. Am. Ne vem zakaj, ampak meni ne dajo nobenega projekta na vzhodu.

 3. Domen  pravi:

  Ful super si napisal, prav profesionalno! Kratko, a jedrnato in slikce lepo dopolnjujejo besedilo.

  Od Moonboya vsekakor pričakujem, da bo omenil, kaj sta najbrž videla na plaži.

 4. Gallus  pravi:

  Domovoj, lepa galerija! :)

  Gaber, oba znava cirilico, jaz pa tudi nekaj ruščine. Postavne tipčke sem le gledal, nič spraševal ;) Upam, da dobiš kak projekt na vzhodu. In potem te pridem obiskat :P

  Domen, hvala! Me veseli, da je všeč tudi tako veščemu piscu kot si ti. :) Sem se malo bal, ker nisem še nikoli pisal reportaže. Moonboyevo reportažo sem prebral in če se prav spomnim, o plaži ni veliko govora. Tudi ni bilo veliko videti, ker je bil še mrzla voda. Kar sem pa poslikal, ti pa lahko pošljem ;)

 5. Domen  pravi:

  Saj ni treba veliko. Daš fotko in navedeš dejavnost. :P

 6. Jaz  pravi:

  Zanimivo! Samo to, mimogrede. Včasih iz firbca zaidem na strani agencij v katerih predstavljajo Ukrajinska dekleta, ki iščejo može oz. boljše življenje na zahodu. Same lepotice. Po moje je to tudi država, ki ima procentualno največ lepih deklet.

 7. Čimo  pravi:

  Super reportaža :)

  Avgusta grem tudi jaz z družbo v Kijev in na ogled mesta Pripyat- mesto duhov, ki je bilo po nesreči v Černobilu evakuirano v 24 urah.

  Cirilico se še pa moram naučit :)

 8. Gallus  pravi:

  Jaz, menda so so lepe, samo jaz težko kaj rečem o tem ;)

  Čimo, hvala! :) Lepo, da greste v Ukrajino. Mislim, da ne boste razočarani. Poleg cirilice se nauči še par fraz.;)

 9. moonboy  pravi:

  Čimo, upam, da bomo potem lahko prebrali tudi tvojo reportažo. Černobila in okolice si midva nisva uspela ogledati.
  Če se pa naučiš pravilno brat ukrajinsko cirilico, jo lahko pa še meni ob priliki razložiš. Tam mi nihče ni znal povedat, kako se izgovarjajo različni i-ji na primer.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !