Že desetletje …

… je minilo, od kar je poznejši berlinski župan Klaus Wowereit izrekel stavek: »Ich bin schwul … und das ist auch gut so.« /»Sem gej … in tako je povsem v redu.«/ To mu ni preprečilo izvolitve na mesto župana.

YouTube slika preogleda

Prvi gej v visoki politiki se je pred dnevi outiral tudi na Slovenskem … pardon, na Slovaškem. Stanislav Fort je bil 4. junija med 1500 udeleženci prve uspešno izpeljane parade v Bratislavi. Udeležili so se je tudi župan mesta, predsednik parlamenta, minister za delo ter še nekaj članov slovaškega parlamenta in dve evroposlanki. Med njima je bila Avstrijka Ulrike Lunacek, v katero so lani v Bratislavi vrgli kamen, preden je postalo jasno, da iz prve parade na Slovaškem ne bo nič.

Tudi 20 tujih diplomatov je v skupni izjavi podprlo parado v Bratislavi. Razveseljivo je, da je med podpisniki slovenski veleposlanik na Slovaškem, Stanislav Vidovič. Slovensko zunanje ministrstvo se je angažiralo tudi pri podpori četrte parade v Sofiji, ki jo je uradno podprlo 8 držav. Še ena lepa gesta, ki je izpadla nekoliko smešno, glede na to, da so istospolni pari v Sloveniji drugorazredni državljani. Lahko je biti pameten za druge.

Mavrična skupnost je junija slavila tudi v Bukarešti in Varšavi. V Romuniji se je zbralo 150 ljudi, na Poljskem pa kar nekaj tisoč. Med njimi je bilo nekaj politikov iz Demokratske leve zveze, družin in skupina medicinskih sester s transparentom Homofobija je ozdravljiva. Za barvno pisanost pa so poskrbeli predvsem posamezniki, ki so pogledali v zobe normam glede spolnega izraza.

Istega dne kot kalvarija v Splitu je v Rimu potekala evroparada, kjer je udeležence zabavala Lady Gaga. Toda uspela poljska parada se mi zdi večji obliž na splitsko rano, saj izkazuje, da je parade s primernim odzivom oblasti možno izpeljati tudi v nekdanjih komunističnih državah.

YouTube slika preogleda

Zadnja novica s Hrvaške je, da notranji minister Tomislav Karamarko zaradi neučinkovitega delovanja policije ne namerava odstopiti.

Viri: Novinite.com, The Slovak Spectator in TheNews.pl

Domen

 • Share/Bookmark
 

2 odgovorov na “Že desetletje …”

 1. mešanček  pravi:

  hehe, ne vem, kaj je na lady gaga, da me tudi s čudnimi lasuljami nikoli ne pusti ravnodušnega… v dobrem smislu, se ve :)

  morda me osvoji že s svojim “no matter gay, str8 or bi, lesbian, transgendered life” pa se vprašam, če sem res tako poceni :) no, upam da vsaj resno misli in ni samo preračunljiva :)

  lp

 2. Kitty  pravi:

  Ja pa jače :D !

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !