Ne premišljuj, TESTIRAJ SE! Slovenija

Ali si se dal dol s fantom ali s punco? Brez kondoma? Ali te zanima, te skrbi, če si se okužil z virusom HIV? Ne razmišljaj in ne odlašaj! (Za točen rezultat pa mora od tveganega spolnega odnosa pa do testiranja vseeno preteči vsaj 5 tednov.) Odloči se in se testiraj! A kje? Na tem blogu – na GLAVCI – lahko to izveš v tem prispevku in tudi v kategoriji TESTIRAJ SE!

 

Testiranje je možno:

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja (a.k.a. Infekcijska klinika, Ambulanta za spolno prenosljive bolezni) naslov: Japljeva 2, mimo urgence za Kliničnim centrom; info: 01/522 26 22; urnik: ponedeljek, 12.00 – 14.00; način: anonimno (brezplačno, dobiš šifro), zaupno (brezplačno, s potrjeno zdravstveno kartico – brez napotnice); rezultati: četrtek v isti ambulanti. Pomembno – med testiranjem je za pogovor na voljo zdravnik!

Zavod RS za transfuzijsko medicino, Ljubljana (a. k. a. Zavod za transfuzijo, (virološki laboratorij) naslov: Šlajmerjeva 6, zraven porodnišnice; info: 01/543 81 00; urnik: 7.00 – 14.00, vsak dan, z napotnico tudi popoldan do 18.00; način: anonimno (samoplačniško, 17 €), zaupno (z napotnico) rezultati: naslednji dan

Te še kaj žuli? Imaš vprašanje, komentar? Ne oklevaj in vprašaj kar tu – na GLAVCI. 

Sledijo še: Celje, Trbovlje, Slovenj Gradec, Novo Mesto, Kranj, Nova Gorica, Izola, Koper, Ptuj, Maribor, Murska Sobota.

Celje: Zavod za zdravstveno varstvo Celje (Oddelek za epidemiologijo) naslov: Ipavčeva 18; info: 03/425 12 00; urnik: torek in sreda, 10.00 – 12 .00; način: anonimno ( samoplačniško, 35 €, dobiš šifro; vendar pozor! Prosijo te za ime in priimek, ki si ga lahko tudi izmisliš. Ne preverjajo. Lahko pa seveda poveš. Če odkloniš, omogočajo tudi popolno anonimnost.), zaupno (z napotnico); rezultati: čez 2 dni. POZOR (17.8.2011): Bralka bloga nas je obvestila, da se na hiv ni mogla brezplačno testirati. Da se ni več mogoče brezplačno testirati na hiv, so nam potrdili tudi na ZZV Celje. Glej komentarje. Bralka se je testirala na hepatitis C in B ter hiv in skupaj plačala 109 evrov.

Trbovlje: Splošna bolnišnica Trbovlje (L aboratorij za klinično kemijo, pod kirurškim oddelkom – v kleti); naslov: Rudarska 7; info: 03/56 52 512; urnik: vsak dan, 7.00 – 15.00; način: anonimno (samoplačniško, 19,67 €), zaupno (z napotnico)

Slovenj Gradec: Splošna bolnišnica Slovenj Gradec (Oddelek za transfuzijo v kletnih prostorih internega oddelka); naslov: Gosposvetska 1; info: 02/ 882 34 00; urnik: ponedeljek, 8.00 – 14.00; način: anonimno (brezplačno), anonimno (samoplačniško, okrog 15 €), zaupno (z napotnico); rezultati: po dogovoru, v roku enega tedna (tudi prej)

Novo Mesto: Zavod za zdravstveno varstvo Novo mesto (Dispanzer za preprečevanje nalezljivih bolezni); naslov: Mej vrti 5; info: 07/393 41 40; urnik: vsak dan 8.00 – 12.00, treba se je naročiti; način: anonimno (samoplačniško, 33,40 €); rezultati: v tednu dni

Kranj: Zavod za zdravstveno varstvo Kranj; naslov: Gosposvetska 12; info: 04/201 71 63, 04/ 20 17 100; urnik: sreda, 7.00 – 8.00, za ostale dneve se je treba naročiti; način: anonimno (samoplačniško, 20 €), zaupno (z napotnico); rezultati: v sredo še isti dan po 12.00, drugače po dogovoru (ne več kot po enem tednu)

Nova Gorica: Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca, Šempeter pri Novi Gorici (oddelek za transfuzijo – stara stavba, 1. nadstropje); naslov: Ulica padlih borcev 13/a; info: 05/330 11 73; urnik: ponedeljek, 8.00 – 12.00; način: anonimno in brezplačno, zaupno (z napotnico), samoplačniško (zahtevajo ime in priimek, 16,32 €); rezultati: v ponedeljek čez teden dni. Pomembno – med testiranjem je za pogovor na voljo zdravnik!

Izola: Splošna bolnišnica Izola (na informacijskem pultu vprašaj za testiranje na HIV); naslov: Polje 35a info: 05/660 62 30; urnik: vsak dan 8.30 – 15.00; način: samoplačniško (zahtevajo ime in priimek, 16 €), zaupno (z napotnico); rezultati: en teden

Koper: Zavod za zdravstveno varstvo Koper; naslov: Verdijeva 11; info: 05/663 08 62; urnik: delavnik, 7.30 – 15.00, sobota, 7.00 – 13.00, praznik 10.00 – 12.00 (Pozor! Na odvzem krvi morate v enega od zdravstvenih domov na Obali. Kri morate torej prinesti s seboj :-) ; način: anonimno (samoplačniško, 14 €); rezultati: še isti dan

Ptuj: Splošna bolnišnica Ptuj (oddelek za transfuzijo, v kletnih prostorih); naslov: Potrčeva cesta 23 – 25; info: 02/ 7491 437; urnik: vsak dan, 7.00 – 15.00; način: samoplačniško (anonimno, pribl. 17 €), zaupno (napotnica); rezultati: čez en teden (dopoldanske ure)

Maribor: Splošna bolnišnica Maribor; Oddelek za nalezljive bolezni in vročinska stanja, Ambulanta za HIV in druge spolno prenosljive okužbe; naslov: Ljubljanska 5; info: 02/ 321 26 57; urnik: ponedeljek, 10.00 – 12.00; način: anonimno (brezplačno), anonimno (samoplačniško, 15 €), zaupno (z napotnico); rezultati: četrtek, 12.00 – 13.00

Murska Sobota: Splošna bolnišnica Murska Sobota; Oddelek za transfuziologijo; naslov: Ulica dr. Vrbnjaka, Rakičan; info: 02/ 512 35 93; urnik: vsak delavnik 7.00 – 15.00; način: anonimno (samoplačniško, 44 €), zaupno (z napotnico); rezultati: tekom istega tedna, osebno

Zaupno se je mogoce testirati tudi PRI SVOJEM OSEBNEM ZDRAVNIKU. Vendar, preden se odločite za to možnost, premislite, ali lahko osebnemu zdravniku zaupate.

LEGENDA: Anonimno – ob testiranju od vas ne zahtevajo nobenih podatkov. Takšno testiranje je navadno tudi brezplačno. Anonimnost lahko v večini primerov zahtevate tudi kot samoplačnik. Zaupno – za potrebe napotnice ob testiranju zahtevajo vaše podatke (npr. ime in priimek), vendar so podatki pod strogim varstvom zdravstvenega osebja. Pozor – če vam bo napotnico izdal osebni zdravnik, lahko od njega zahtevate, da jo izda na šifro. To pomeni, da boste za osebje, ki vas bo testiralo, anonimni. Račun za testiranje poravna vaša izbrana zdravstvena zavarovalnica. Samoplačniško – sami ste plačnik testiranja. V večini primerov lahko zahtevate, da ste kot samoplačnik anonimni.

Verodostojnost in točnost podatkov smo pri pristojnih institucijah osebno preverili novembra 2007. Tisk zloženke sta omogocila: Ministrstvo za zdravje in Mestna občina Ljubljana.

Mitja Blažič, Andrej H, Iztok K (Povzeto po letaku društva DIH iz novembra 2007. Nekoliko drugačen prispevek je bil na Glavci prvič objavljen 30. novembra 2007.)

 • Share/Bookmark
 

33 odgovorov na “Ne premišljuj, TESTIRAJ SE! Slovenija”

 1. seka  pravi:

  mene zanima u ćem je fora brezplaćnega in samoplaćniškega testiranja?

 2. glavca glavca  pravi:

  Fora brezplačnega je v tem, da ti ni treba plačati :) Brezplačno je tudi testiranje na katerega te napoti izbrani zdravnik, a moraš po napotnico.
  Ker denarja ni neomejeno, se marsikje ne moreš testirati brezplačno, ampak moraš za test plačati sam – torej si samoplačnik :)
  Do dileme pride takrat, kadar bi se človek rad testiral popolnoma anonimno in brez razlaganja. Drugače stopiš do svojega zdravnika po napotnico.

  Iztok K

 3. Katja  pravi:

  mene pa zanima, če so ti testi 100% zanesljivi

 4. glavca glavca  pravi:

  @Katja: Z vsakim vzorcem naredijo vsaj dve različni preiskavi – dva različna testa. Tudi zato so rezultati testiranja (še posebej negativni) zelo zanesljivi. O odstotkih pa se bom pozanimal. Iztok K

 5. markich  pravi:

  @Katja: V medicini ni skoraj nič 100% zanesljivo. Tudi testi za HIV ne. Namreč, s temi testi testiramo prisotnost protiteles v krvi, torej protiteles, ki jih telo tvori proti virusu. Za to, da jih s testi zaznamo, mora biti v krvi prisotna določena količina protiteles. Nekateri ljudje protitelesa tvorijo bolj počasi. Pri njih se to obdobje okna, se pravi čas od okužbe do takrat, ko lahko okužbo s testi zaznamo, podaljša. Zato pravimo, da so testi nekako zanesljivi šele po 6 mesecih, da “ujamemo” tudi vse tiste, ki počasneje tvorijo protitelesa. Je pa načeloma en mesec dovolj, da lahko s precejšnjo verjetnostjo trdimo, da je človek okužen ali ne. (mislim, da so odstotki tam okoli 99%, ne me pa za besedo držat.)
  Tisto, kar pravi Iztok v odgovoru: Imamo 2 vrsti testov. S prvim testiramo vso kri in ima takšno lastnost, da je zelo občutljiv, pa manj specifičen. Najde načeloma vse tiste, ki so pozitivni, pa še nekaj negativnih zraven, za katere misli, da so pozitivni. Zato vse pozitivne rezultate potrdimo z drugim testom, ki pa je zelo specifičen, in izloči tiste lažno pozitivne.
  Markich

 6. garry  pravi:

  Sladoled je dal veliko energije :-) Dost materiala zdej za brat ;-)

 7. lores  pravi:

  Mene pa zanima, zakaj so testi v NM in MS toliko dražji kot v ostalih krajih?

 8. Luka  pravi:

  Hm…
  To pa bi morala pisat na ministrstvo za zdravtsvto … Dvomim da ti bo kdo tu to povedal. ..
  Kakšna pa je cena ?

 9. lores  pravi:

  Če sem prav razumela zgoraj napisano, so cene od brezplačno do 20 EUR, razen NM 33,40 in MS 44 EUR.

 10. glavca glavca  pravi:

  @Garry: To je bil poslovni sestanek! ;) S sladoledom. :D
  @Lores: Hvala za vprašanje. In Luka ima prav. :) Zakaj se cene testiranja tako zelo razlikujejo? Tega žal res ne vem.

  Iztok K

 11. markich  pravi:

  Odgovora na vprašanje, zakaj se cene testiranj tako razlikujejo, ne vem, lahko pa sklepam. Če se testiramo tako, da predložimo kartico zdravstvenega zavarovanja, testiranje krije zavarovalnica. To je možno na infekcijski kliniki v ljubljani, kjer je posebna ambulanta za testiranje na okužbo s hiv, drugje pa je za to potrebna napotnica osebnega zdravnika, stroške pa krije zavarovalnica. Če se želimo testirati na lastno željo (brez napotnice, se pravi testiranje indiciramo sami), pa moramo plačati. Cene se najverjetneje razlikujejo zato, ker vsak zavod za zdravstveno varstvo deluje kot ekonomska celota in posluje sam. Cena ne vključuje samo testa, ampak tudi stroške samega testiranja, morebitnega pogovora z zdravnikom, porabljen material, stroške odvzema krvi… Vsi ti stroški pa so podvrženi tržnim zakonitostim, zato se lahko cene tudi razlikujejo.

  Markich

 12. denis  pravi:

  mene zanima, če se grem testirat v ms potem moram plačati, če pa v mb pa ne?

 13. glavca glavca  pravi:

  @Denis: Tako je. Če boš samoplačnik. Na napotnico, ki ti jo napiše tvoj zdravnik, pa je brezplačno tudi v Murski Soboti. Iztok K

 14. xxx  pravi:

  ojla Mene pa zanima zakaj na infekcijski kliniki pregledujejo samo za virus hiv(bil sm na anonimnem testiranju),ko pa sm reku da bi še za kako drugo bolezn pa zdravnica sploh ni žežela slišat o tem??

 15. markich  pravi:

  @xxx: Testiranje na okužbo z virusom hiv je mogoče na infekcijski kliniki in na večini zavodov za zdravstveno varstvo po sloveniji brezplačno. Testira pa lahko tudi osebni zdravnik. Za vse ostale bolezni je potrebno z napotnico osebnega zdravnika se naročiti v eni od ambulant za spolno prenosljive bolezni. Taka je pač organizacija zdravstvenega varstva v sloveniji. Že dlje časa seveda potekajo bolj ali manj glasna negodovanja, da ni najboljša. Možno pa se je samoplačniško na zavodu za transfuzijsko medicino v ljubljani (verjetno pa še na kakšnem od zavodov za zdravstveno varstvo po sloveniji) testirati na okužbo z nekaterimi drugimi boleznimi, na zavodu za trasnfuzijsko medicino na primer poleg hiva še na hepatitis b, hepatitis c in sifilis.

 16. kren  pravi:

  Živjo,

  imam fobijo pred boleznimi, bolnicami…Spoznal sem punco, katera želi, da pred prvim odnosom naredim test za hiv.

  Vem, da se bo tole slišalo smešno, ampak…

  …zanima me, kakšna je možnost, da na Zavodu za Transfuzijo v Lj dobim hiv med testom, se pravi zaradi ne sterilnosti sestre oz pribora za odvzem krvi.

  Hvala za odgovor.

 17. glavca glavca  pravi:

  Tvoje vprašanje ni prav nič smešno.
  Med odvzemom krvi na Zavodu za transfuzijo se NE moreš okužiti s hivom. Sestre vedno uporabijo povsem nov in svež pribor za odvzem krvi. Pribor je le za enkratno uporabo. Med odvzemom prideš v stik le s povsem novo iglo.
  Sestre seveda niso sterilne. :D Kužne pa tudi niso. Iz izkušenj ti lahko napišem, da svoje delo obvladajo, njihov pristop pa je profesionalen in človeški.
  Predlagam, da se s sestro, ki ti bo odvzela kri pogovarjaš, se prepričaš, jo vprašaš in spremljaš njeno delo.
  Predlagam tudi, da v glavi ne premlevaš raznih črnih scenarijev v smislu kaj bi bilo, če bi bilo. :D Srečno.

  Iztok K

 18. poli  pravi:

  Ojla,

  Mene zanima, kako izveš rezultate testirana. Ti to povejo ustno ali pisno in kako označijo kri oziroma kako veš da si dobil rezultate svojega testiranja?

  LP in hvala za odgovor.

 19. glavca glavca  pravi:

  Poli, na ljubljanski Infekcijski kliniki je tako, da greš pred odvzemom krvi (po pogovoru z zdravnikom v ambu. 5) k administratorki, ki na nalepke sprinta tvojo šifro (če se testiraš anonimno) ali ime in priimek (če se testiraš zaupno). Te nalepke takoj napopa na vse tvoje papirje, ki jih je dal zdravnik in te nalepke na epruveto napopa tudi sestra, ki ti odvzame kri.
  Rezultate izveš isti teden v četrtek (kri daš v ponedeljek) v isti ambu. 5 in pove ti jih isti zdravnik. Ali pa, če tako želiš, dobiš izvid po pošti. Negativen ali nereaktiven pomeni hiv- , pozitiven ali reaktiven pa hiv+ (v tem primeru je potrebno testiranje ponoviti).

  Iztok K

 20. Luka  pravi:

  Kolko stane test?

 21. glavca glavca  pravi:

  @Luka: Na Infekcijski kliniki v Ljubljani je testiranje brezplačno. Cene testiranj, če se testiraš kot samoplačnik, so od ustanove do ustanove različne. Zato so napisane pri vsaki posebej.

  Iztok k

 22. poli  pravi:

  Še enkrat bi se rada zahvalila za informacije – moram povedati, da je ta odločitev o testiranju bila zame ena izmed najtežjih in hkrati sem vesela, da sem jo sprejela – prav tako, kot moji hrabri prijateljici. Nadaljujte s to temo – obveščate ljudi. To ni le test za virus, ampak je bil zame zdaj tudi test osebnosti.
  Veliko uspeha.

  Hvala

 23. markich  pravi:

  @poli: Me veseli, da si zbrala pogum in da smo ti lahko bili v pomoč.
  Veliko lepega še naprej in hvala za povratno informacijo!
  Markich

 24. Rok  pravi:

  Živjo!

  Mene pa zanima, ali bodo tudi letos na Infekcijski okoli 1. decembra brezplačna testiranja na HIV, hepatitis B in C, tako kot lansko leto … da ne hodim po napotnico k osebni zdravnici.
  Hvala in lp

 25. markich  pravi:

  @Rok:
  Živjo Rok!
  Ti, tega pa ne vem. Lani je bila to akcija, ki so jo finančno podprla farmacevtska podjetja. Za letos pa žal ne vem. Lahko še malo počakaš in bo znano. Bom pa preveril in če bo, se bo o tem sigurno pisalo na glavci :)

  Sicer pa, če te skrbi glede okužbe s kakšno spolno prenosljivo boleznijo in imaš utemeljene skrbi, potem je mogoče vseeno najboljše, da greš po napotnico in se testiraš še na klamidijo, gonorejo, sifilis…se strinjaš?

  Čaubau!

  Markich

 26. pogumn  pravi:

  ali se je še možno testirat na sedežu legebitre?

  http://www.mavricni-forum.net/index.php?showtopic=7601

 27. glavca glavca  pravi:

  @Pogumn: Hvala za vprašanje. :) Legebitrovce sem že opozoril, naj ti odgovorijo. Iztok K

 28. Eva Gračanin  pravi:

  Živjo,

  brezplačno testiranje na HIV/aids je na Legebitri vsak prvi ponedeljek v mesecu. Rezultati pa se vračajo v četrtek v istem tednu. Samo preveriti še moram, ali bo kljub dopustom testiranje tudi v ponedeljek, 4. 7. ali ne.

  Se še oglasim.

  LP :)

 29. Eva Gračanin  pravi:

  Živjo,

  torej … Anonimno in brezplačno testiranje na HIV/aids in hepatitis B bo vsak prvi ponedeljek v mesecu tudi prek poletja.

  Prvo testiranje bo v ponedeljek, 4. 7. od 18. do 20. ure v prostorih Društva Legebitra na Trubarjevi 76a v Ljubljani. Rezultate testiranja lahko prevzamete v četrtek v istem tednu na Društvu Legebitra.

  LP :)

 30. šuš  pravi:

  bila v celju in pravijo da nič ne vedo o tem da bi bilo brezplačno! hepatitis B in C + Hiv računajo 109€!

 31. glavca glavca  pravi:

  @šuš: Hvala za obvestilo. Bom preveril, popravil oz. dopolnil pa sem že. :P Če prav razumem, so ti zaračunali tudi testiranje za hiv? (ker ta naš seznam je le za hiv). Iztok K

 32. Mesto  pravi:

  http://www.tosemjaz.net/si/forum/

  “Res je, da pri nas na Zavodu za zdravstveno varstvo testiranje ni več brezplačno; stane 35 evrov.”

  To je odgovor epidemiologinje iz ZZV Celje.

  Očitno varčevanje v zdravstvu. Odslej je anonimno brezplačno testiranje le v UKC Lj, UKC MB in Nova Gorica

 33. glavca glavca  pravi:

  Na ZZV Celje so se hitro odzvali in odgovorili, da se pri njih ni več mogoče anonimno testirati na hiv. Iztok K

  Spoštovani,
  na ZZV Celje se ni več mogoče brezplačno testirati na HIV. Testiranje s svetovanjem brez napotnice in kartice ZZZS pa je mogoče opraviti vsak delovni torek in sredo med 10. in 12. uro. Vzorec krvi je testiran s presejalnim ELISA testom 4. generacije na HIV 1,2,0 protitelesa in antigen p24; preiskavo opravijo na Inštitutu za mikrobiologijo Medicinske fakultete v LJ v laboratoriju za molekularno mikrobiologijo in diagnostiko hepatitisov in aids (HIV). Cena testiranja s svetovanjem ob obisku in izdaji izvida je pri nas 35 evrov.
  Oseba, ki se želi testirati, se lahko odloči za anonimno testiranje; vzorec krvi je opremljen samo s šifro, ki si jo oseba poljubno izbere. Zaželjeno je, da oseba pove ime, priimek in naslov. Ti podatki so zabeleženi samo v naši ambulanti; njihove verodostojnosti pa ne preverjamo. V primeru, da oseba ne želi posredovati teh podatkov, pa zabeležimo samo šifro, ki si jo testiranec izbere.
  LP, Alenka Trop Skaza

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !