Matt Bomer krati moj spanec

USA network se zdi, ob takih velikanih kot sta Fox in HBO, v Evropi manj znana televizijska in producentska postaja. A v Združenih državah je USA kanal kabelske televizije številka ena. Ves ta dolgočasen uvod pa le taradi enega tipa, ki mi krati spanec (pa ne vsega vzet dobesedno). To pa je igralec Matt Bomer.

[Mattov prijatelj pravi, da je slika stara 9 let in da je iz privat "zbirke". ;) ]

V USA-jevi seriji White Collar (Beli ovratnik) igra obsojenega sleparja, ki se z FBI-jem dogovori, da jim bo pomagal pri odkrivanju zločinov t. i. belih ovratnikov. Lepotec, lastnik nebeško modrih oči, je 33-letni američan, ki izhaja z ameriškega juga. Po diplomi se je, kot marsikateri igralec, odpravil v New York, kjer je mu je v naročje padlo nekaj vlog v ameriških žajfnicah, dokler ni leta 2006 začel z upodabljanjem sleparja Neala Caffreya. In postal znan. Zelo znan.

Serija je zabavna zmes CSI, Catch me if you can in podobnih detektivk. Sledimo delu FBI-ja in agenta Burka, ki mu pomaga lepi Neal ter rešuje, vsako nadaljevanje, en zločin. Pri nas na Nizozemskem vrti serijo RTL5 vsako nedeljo zvečer, da se teden lepše začne.

YouTube slika preogleda

No, kar nas morda še posebej zanima, pa je Mattovo privat življenje. V nadaljevanki igra zelo uglajenega sleparja, ponarejevalca umetnin, enologa, kulturnika, umetnostnega zgodovinarja in je nasploh-in-oh novodobni dandy. Nadvse uglajen in inteligenten slepar. Včasih pa mu ven udari kaka »gejevska« gesta, ki bi jo sicer lahko interpretirali kot izraz njegovege prefinjenosti. A noben str8 moški ne hodi tako nobel kot Neal Caffrey. Morda pa je to vse zato, ker Matt Bomer bojda je gej. In že vrsto let živi s svojim partnerjem, piarovcem Simonom Hallsom, s katerim imata tri otroke. Matt je svoje starševstvo priznal v enem od ameriških talk showov, ni pa povedal, kdo je še drugi odrasli človek v njegovi družini. Čudno, ne? Sam se o svoji domnevni homoseksualnosti ni izjasnil, je pa malo enigmatično izjavil v enem od intervjujev, da je v svojem osebnem in družinskem življenju izjemno srečen. Poleg tega pa na njegovih ramenih sloni usoda nadaljevanke in televizijske postaje. Njegova predstavnica za medije je ponovila njegove besede in nadalje, da o osebnem življenju svojih strank nikoli ne razpravlja v javnosti. Ljudje, ki so mu blizu, so nekaterim rumenim stranem povedali, da je Matt gej, da pa se boji, če bi se o tem preveč govorilo, da bi gledanost oddaje upadla in bi si z vsesplošnim coming outom uničil kariero.

In za konec, je res pomembno, ali je igralec gej ali ne? Bi to res uničilo njegovo kariero? Uničilo nadaljevanko? Menim, da je žal to tako. Matt Bomer je trenutno pri gledalkah silno priljubljen in zaželen. Bi ta strast usahnila, če bi vedele, da je za ženski spol popolnoma nedostopen?

Ambala

 • Share/Bookmark
 

9 odgovorov na “Matt Bomer krati moj spanec”

 1. Gaber  pravi:

  Jaz bom tudi očka. :P In potem boš ti še bolj vame. ;) Sanjaš pa o meni? :P In tvoja kariera?

 2. Domen  pravi:

  Taki lepi óčki in ôčki so res seksi. Otroci jim dajo nek poseben čar.

 3. TineB  pravi:

  Pa saj takih “in-and-out” primerov ni malo … Ko industrija ve, mediji vedo, pa pač tega ne publicirajo. Zato se kao “ne ve”.

  Wentworth Miller (Prison Break; igralec), Anderson Cooper (CNN; novinar), Kevin Spacey (LA Confidential, America Beauty; igralec) itd. Do nedavnega tudi Ricky Martin (pevec).

  Jaz bi tudi to držal zase: si pač povsod outiran … med familijo, sorodniki, prijatelji, med sodelavci, med znanci, na ulici, v vrtcu in šoli otrok itd. Zakaj bi zdaj moral to ves svet vedet in videti in gledati preko medijev?

  Čeprav je res, da LGBT mladostnikom zaradi skrivanja spolne usmerjenosti takih izpostavljenih oseb mogoče primanjkuje idolov in vzornikov.

  Ali jim jih res? Se mora gej mladostnik nujno poistovetiti z gej idolom – tudi če se samo kariere tiče? Ker če hočeš biti igralec, športnik, karkoli – je pomembno, da je tvoj idol enake spolne usmerjenosti? Mora biti tudi iste rase? Verjetno ne.

  Mladiči: you’re gay, it’s ok … now get over it, and move on. It’s not a big deal at all. :)

 4. ambala  pravi:

  Hehe, Gaber, ne vem…. če te uspem kdaj spoznat, mogoče… ampak verjetnost, da spoznam Matta Bomerja je tako velika kot da spoznam tebe. Ti ne zaupam več ;)

  domen: ja vem akj misliš. tp je še vedno tisto, da geje privlačijo str8 alfa samci….

  Tine: kot ponavadi, se s tabo strinjam v vsem. Predvsem v zadnjem stavku!!

 5. ambala  pravi:

  Tine, za omenit je seveda še Richarda Chamberlaina, za katerim so ihtele vse ženske tega sveta, ko je igral v Shogunu ali pa Pesem ptic trnovk. Pa bi res, če bi vedele, da je v resnici gej?

 6. Domen  pravi:

  Meni se ne zdi tako enoznačno. Ko gej reče, da ne izpostavlja svoje spolne usmerjenosti, ker jo tudi drugi ne, pozablja, spolna usmerjenost se izpostavlja, le da se zaradi vseprežemajoče heteronormativnosti dojema heteroseksualnost kot nevtralno, se je sploh ne opazi. Precej neheteroseksualcev pa to opazi, torej realnost izkusi drugače.

  Možno, da ta konkretni igralec morda ni med njimi, se je pa pri govorjenju na splošno treba zavedati, da če nekomu rečeš “It’s not a big deal, get over it”, lahko to pomeni, da spolna usmerjenost pa res ni taka stvar, da bi bilo zaradi tega potrebno stvari postavljati na glavo, da igraj naprej po pravilih družbe (se karseda prilagodi večinskim, heteroseksualnim normam), lahko pa pomeni to, da se ne obremenjuj s tem, da si, kakršen si, da bodi to, kar si, torej ne le da še naprej seksaj z moškimi, ampak da se oblači po svojem okusu, da se obnašaj tako, kot tebi paše, da živiš tak način življenja, kot ti ustreza. Torej da se ne prilagodiš normam drugih, se ne obremenjuješ, kaj bodo drugi rekli, da se ne pomiluješ, ampak furaš svoje življenje s svojimi vrednotami. Neizpostavljanje v bistvu vedno pomeni furanje heterostila, pa čeprav včasih na najbolj subtilne načine.

 7. TineB  pravi:

  @domen

  Seveda sem mislil tisto drugo, ne prvo: :)

  [i]“… to, da se ne obremenjuj s tem, da si, kakršen si, da bodi to, kar si, torej ne le da še naprej seksaj z moškimi, ampak da se oblači po svojem okusu, da se obnašaj tako, kot tebi paše, da živiš tak način življenja, kot ti ustreza. Torej da se ne prilagodiš normam drugih, se ne obremenjuješ, kaj bodo drugi rekli, da se ne pomiluješ, ampak furaš svoje življenje s svojimi vrednotami.”[/i]

  Seveda je pričakovati neko mero odgovornosti v okvirih zdravega razuma. Tu aludiram na varno spolnost, izogibanju zlorabam drog, medpartnerskemu nasilju itd. Kar itak velja ZA VSE, ne glede na spolno usmerjenost.

  In glede igralcev in drugih javnih osebnostih: eno je “osebni closet” – ko nisi outiran niti zasebno pred družino, prijatelji, sodelavci, še manj neznanci. Drugo pa “medijski closet” – ko zasebno si outiran, ne pa “javno” v smislu, da to razkriješ medijem in uradno s kako izjavo, intervjujem. Konkreten igralec je pač zasebno outirian: živi s partnerjem in otroki odprto, le pač uradno uradno in preko medijev se ni outiral. Niti ne vem, zakaj bi se. A je komu kaj dolžan, da to stori? Ni.

  @ambala

  Da, še Chamberlain. Ki je pred kratkim celo mlajšim kolegom svetoval, naj se medijsko raje ne outirajo. Kar seveda nima zveze z osebnim outiranjem. Je pa res v veliki državi kot so ZDA to lažje. V SLO bi to malce težje ločili, ker vsak vsakogar pozna skoraj. Razen mene nihče, hehe. :P

 8. ambala  pravi:

  Pri javnih osebnostih je ta medijski coming out vedno tricky. Pri igralcih in pevcih je to avtomatična alienacija ženske populacije, pri politikih pa konzervativnega volilnega telesa.

  @TineB: Ne samo, da je dear Richard rekel, da bi autiranje gotovo pomenilo njegoo holivudsko smrt, in da je pred tem posvaril mlajše kolege, za svoj karierni neuspeh to krivi tudi britanec Ruper Everet. Pravi, da zaradi svojga autiranje ne dobi več tehtnih vlog. Kar seveda v primeru Iana McKellena ne velja, ki je že celo svoje živjenje gejevski aktivist…no, vsaj od leta 88 ;)
  V enem največjem gejevskem blokbasterju smo videli se poljubljati in “sexati” dva holivudska heteroseksualca, Jaka in pokojnega Heatha. Oba nominirana za oksarja. Koliko Mississippija bo še preteklo predno bo za gejevsko vlogo za oskarja nominiran gej?
  No, pa še to: a je za mladega geja res pomembno ali so Matt Bomer, Tom Cruise, Mario Galunič, John Travolta homoseksualno usmerjeni?

 9. TineB  pravi:

  @ambala

  “No, pa še to: a je za mladega geja res pomembno ali so Matt Bomer, Tom Cruise, Mario Galunič, John Travolta homoseksualno usmerjeni?”

  Mislim, da ne bi smelo biti. Ampak žal je. Človek se identificira pač s kom, ima vzor, idola … preko barve kože, narodnosti, spola … in tudi očitno preko spolne usmerjenosti. Meni je sicer to mimo, ampak nisem ravno nekaj konvencijskega. Se mi zdi, da je pač bolj pomembno, da se identificiraš z dosežki idola – naj bo to športnik, igralec, pevec, TV voditelj, umetnik, znanstvenik, inženir itd, ne pa z njim kot osebo. To oboževanje kulta osebnosti mi nikoli ni bilo blizu.

  A vseeno pač kdo sploh iz zatirane ali zapostavljene manjšine rad vidi, da tudi nekdo iz njegovih vrst uspe NAVKLJUB drugačnosti. Kot dokaz, da drugačnost ni ovira. To bi lahko bil nek pozitiven signal, a četudi ga ni, ne vidim kake hude katastrofe. Saj npr temnopolti športniki niso imeli svojih idolov ali pa so to bili belopolti športniki. Lahko se torej uspe brez tega. Itak če si talentiran in sposoben ter priden, lahko uspeš. Sploh danes, ko te lahko dobro unovčijo.

  Pogrešam malce več samozavesti vseeno. Sicer me niso nikoli šikinirali zaradi spolne usmerjenosti, so me pa sploh v mladosti zaradi izgleda. Je to na meni pustilo posledice? Je. Tako, da sem dobil debelo kožo in sfokusiral s forme na vsebino – kar mi je v kasnejšem življenju zelo koristilo. In mi še danes.

  Mene bolj skrbi naslednje: socializacija mladih LGBTjevcev. Ker nimajo primernih pogojev za socializacijo kot je treba. Kaj pomeni biti drugače spolno usmerjen? Kako to izraziti skozi način življenja? Kake je querrnormativnost? Kam in komu pripadam? Itd. Se mi zdi, da nimajo dovolj izbire. So ujeti med stereotipnimi podobami LGBT populacije in prevladujočo stereotipno hetero podobo družbe.

  Vem, kako težko je, če nisi črno-bel. Ljudje imajo težave z razumevanjem, če ne ustrezaš nobenemu predalčku. Na dosti področjih nisem črno-bel in furam filozofije in življenjske stile, ki se večini ne zdijo kompatibilni in jih ne razumejo. In te potem vsak po svoje popredalčka.

  In kar rečem na to? Who cares! Vem, kaj so moje kvalitete, vem kaj so moje prednosti. Za mnenja ljudi se pa preveč ne sekiram. Preveč ljudi, preveč različnih mnenj, da bi se s tem ukvarjal – sploh, ko se spotikajo ob formo. Rad pa prisluhnem kritikam na vsebino.

  Če pa nekdo ne vidi preko forme – ampak je zmožen le platnice videti, potem pa se takih ljudi ognem, če se le da. Če se ne da, pač narediš tako, da je čimprej mimo. ni vredno energije za to. Včasih se je pač treba tudi “ponižati” – in če si samozavesten, je to prav mala žrtev.

  A vem, da pač nima vsak take sreče … A menim, da sem se precej izoblikoval sam. Če bi pustil, da vsi pritiski vplivajo name in me izoblikujejo, bi bil danes razvalina.

  Volja do življenja, spoštovanje samega sebe, borbenost, vztrajnost. :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !