20 let čakamo na TO …

Zgornji dom ameriške zvezne države New York je prav danes, ko Slovenija praznuje 20 let neodvisnosti, v zgodnjih jutranjih urah potrdil uzakonitev istospolnih zakonskih zvez.

Ta pomemben mejnik se je zgodil le tri dni pred 42. obletnico upora v newyorški četrti Stonewall, ki velja za začetek mavričnega gibanja. Uzakonitev v New Yorku je izredno pomembna tudi zato, ker imajo odločitve v tej 19-milijonski državi bistveno večji vpliv na ostale ZDA kot odločitve v petih zveznih državah, ki so spolno nevtralni koncept zakonske zveze sprejele pred tem.

Zdaj je potrebna le še ponovna potrditev zakona v spodnjem domu in podpis guvernerja Andrewa Cuoma, ki pa ni niti najmanj vprašljiv, saj je prav Cuomo oče tega zakona in je več tednov vodil intenzivno kampanjo za sprejetje.

Naloga ni bila lahka, saj je še leta 2009 prav zgodnji dom praktično enak zakon zavrnil, in to z 38 glasovi proti 24, pa čeprav so imeli večino demokrati.

Z intenzivno kampanjo, ki so jo podprle Lady Gaga, Pink, Bill Clinton, Sean Avery in številne druge znane osebnosti, je število poslancev, naklonjenih zakonu, iz dneva v dan naraščalo. Ko je manjkal le še en glas, pa je začelo zmanjkovati časa.

Poslanci bi morali že v ponedeljek oditi na poletne počitnice, vseeno pa je republikanska večina po večdnevnih pogajanjih vendarle sklenila, da dovolijo glasovanje o zakonu. Dodali so mu nekaj amandmajev, ki zagotavljajo večjo versko svobodo in verskim skupnostim dovolijo, da istospolnim parom oziroma zakoncem ne nudijo svojih storitev. Zakon je bil nazadnje izglasovan s 33 glasovi proti 29. Podprli so ga vsi demokrati, razen enega, in pa štirje republikanci.

Postopek za sprožitev referenduma je v New Yorku zelo zapleten. Poleg tega je več zadnjih javnomnenjskih raziskav pokazalo več kot 50-odstotno podporo enakopravnosti. Tudi to nekaj, na kar v Sloveniji še čakamo.

Zmaga v New Yorku je obliž po spodleteli uveljavitvi enakopravnosti v Marylandu in Rhode Islandu v prvi polovici letošnjega leta. V Marylandu ostajajo civilna parnterstva, ki se namesto popolne izenačitve obetajo tudi Rhode Islandu.
Vir: 365Gay in Associated Press

IN VLOGA BARACKA OBAME?
V četrtek je obiskal New York in se kot drugi ameriški predsednik po Billu Clintonu udeležil fundraising dogodka, ki ga je za nabiranje denarja za njegovo kampanjo pripravilo vodstvo LGBT-sveta pri Demokratičnem nacionalnem odboru. Na vzklike: »Ali podpirate?« se Obama ni neposredno odzval. Dejal je le, da bi istospolni pari morali imeti enake pravice kot ostali. Na vzklike »Poroka« pa se je odzval: »Slišim vas, fantje. Verjemite ali ne, to sem pričakoval.« Obama je v preteklosti dejal, da zakonsko zvezo razume kot stvar moškega in ženske, vseeno pa njegova administracija od februarja ne brani več zakona DOMA, ki na zvezni ravni prepoveduje istospolne zakonske zveze.
Vir: The Washington Post

V FRANCIJI ZAVRNILI ENAKOPRAVNOST
14. junija so o istospolnih zakonskih zvezah glasovali tudi v francoskem parlamentu, vendar so zakon zavrnili s 222 glasovi za in 293 proti. Glasovanje so predlagali socialisti. Njihova vodja Martine Aubry je obljubila, da bodo uzakonili enakopravnost, če bo na volitvah prihodnje leto premagala stranko Nicolasa Sarkozyja. Je pa mavrično gibanje v Franciji doseglo majhno simbolno zmago, ko sta se poročili ženski, od katerih je ena kljub spremembi spola uradno še zmeraj moški.
Vir: SF Gate

NEGOTOVA PRIHODNOST V NEPALU
V Nepalu bi morali novo ustavo s spolno nevtralnim konceptom zakonske zveze sprejeti maja, vendar se to ni zgodilo. Zaradi politične krize so snovanje ustave podaljšali za tri mesece. Toda negotova politična situacija v himalajski državi lahko prinese še marsikaj drugega. Pravosodno ministrstvo je namreč nedavno predlagalo osnutka civilnega in kazenskega zakonika, po katerem bi bila homoseksualnost kazniva, zakonska zveza pa stvar moškega in ženske. To zaskrbljujoče stanje je na zasedanju Sveta združenih narodov za človekove pravice ta mesec predstavila Manisha Dakal, transspolna predstavnica nevladne nepalske organizacije Blue Diamond Society.
Vir: The Times of India

Domen

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !