Junij je čas za poroke

Le dva dneva po New Yorku istospolne zakonske zveze prihajajo tudi v Brazilijo. Sodišče v Sao Paulu je včeraj gejevskemu paru stabilno zvezo uradno spremenilo v zakonsko zvezo.

»Nepopisna sreča. Še vedno skušam dojeti ta zgodovinski trenutek,« je dejal Luiz Andre Moresi, eden izmed mladoporočencev. Hkrati je napovedal, da se bosta z možem za svoj zakon borila tudi na ustavnem sodišču, če ga bo višje sodišče razveljavilo. Vrhovni tožilec zvezne države Sao Paulo je medtem že sporočil, da se na odločitev ne bo pritožil.

Že maja je brazilsko ustavno sodišče odločilo, da istospolnim parom v stabilni zvezi, kakor v Braziliji imenujejo izvenzakonske zveze, pripadajo enake pravice kot primerljivim različnospolnim parom. Ni pa bilo jasno, ali to pomeni tudi pravico spremeniti stabilno zvezo v zakonsko, kot to lahko v skladu z ustavo storijo različnospolni pari. Po mnenju sodnika Fernanda Henriqueja Pinta ustava nikjer ne govori proti tej pravici istospolnih parov, temveč prav nasprotno – člen o enakopravnosti prepoveduje diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti.

Zna se zgoditi, da bodo naslednji istospolni pari, ki bodo hoteli skleniti zakonsko zvezo, imeli pri tem težave, vendar je včerajšnji dogodek izredno pomemben. Tudi v Argentini se je vse začelo z odločitvijo sodnice v Buenos Airesu, ki je Alexu Freireju in Joseju Marii di Bellu izdala dovoljenje za poroko, dokler ni bila splošna enakopravnost za vse istospolne pare uzakonjena čez dobrega pol leta.

Medtem ko istospolni pari v Braziliji postajajo pravno enakopravni, pa je v državi čedalje več zločinov iz sovraštva proti neheteroseksualnim osebam. Prav iz tega razloga je bilo leta 2010 v Braziliji umorjenih 260 oseb, kar je za kar 113 odstotkov več kot pet let prej. Tako pravijo podatki NVO-ja Gay Bahia da Brazil, njihova številka pa, kot pravijo sami, verjetno ni popolna.

Prav zaradi te zaostrene situacije je nerazumljivo omahovanje predsednice Dilme Rousseff pri odločnejši podpori spolnim manjšinam. Brazilska predsednica je, denimo, prejšnji mesec ustavila vladno kampanjo proti homofobiji, ki bi morala potekati v šolah. Čeprav nasprotuje vsakršni homofobiji, kot je dejala, pa je bila vsebina plakatov in DVD-jev po njenem mnenju neprimerna za otroke. Mnogi so menili, da se je s tem uklonila verskim skupnostim, ki kampanji nasprotovale, češ da bo otroke spreobračala v homoseksualnost.

Vira: Salon.com (Associated Press) in Pink News1 in Pink News2

VOLILCI SO BILI ZA
Če bo napredek glede porok s koncem junija spet zastal za nekaj časa, ob tej priložnosti omenimo še, da je Liechenstein za istospolne pare uvedel civilne zveze. Bolj kot to je razveseljivo dejstvo, da so zakon o civilnih zvezah volilci potrdili na referendumu. Tega je zahtevala opozicija, ki ni bila zadovoljna s tem, da je parlament sprejel zakon, ki istospolnim parom daje enake pravice na področju dedovanja, davkov, pokojnin in drugih elementov socialne varnosti. Toda 19. junija je proti zakonu glasovalo le 31,3 odstotka volilcev, podprlo pa ga je 68,8 odstotka.

Si predstavljate tak rezultat na refrendumu o družinskem zakoniku, če ga bo ustavno sodišče dovolilo? Jaz si ga ne, pa čeprav velja Slovenija za socialistično-ateistični otoček, Liechenstein pa za konzervativno kneževino.

Edina razlika med ureditvama istospolnih partnerstev v obeh državah je, da lihtenštajnski zakon istospolnim parom ne omogoča nikakršne posvojitve, slovenski DZak pa omogoča posvojitev biološkega otroka partnerja.
Vir: ILGA Europe

Domen

  • Share/Bookmark
 

En odgovor na “Junij je čas za poroke”

  1. Domen  pravi:

    Medtem je nekemu istospolnemu paru status zakoncev priznalo tudi sodišče v zveznem okrožju Brasília.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !