Ovadbi za napad

Redko se zgodi, da o pravnem položaju spolnih manjšin v treh dneh zasledimo tri pozitivne novice. Tokrat se je zgodilo prav to.

OVADBI ZA NAPAD
Policija je na Okrožnem sodišču v Ljubljani ovadila 21- in 22-letnika. Po ugotovitvah policije sta bila Ljubljančana dva izmed štirih napadalcev, ki so 9. junija na Kongresnem trgu napadli tri Britance. Policija ju je ovadila zaradi dveh kaznivih dejanj: nasilništva ter javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Motiv za napad naj bi bila namreč spolna usmerjena britanskih turistov.

Za nasilništvo je zagrožena kazen zapora do treh let, za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti pa zapor do dveh let.

POSVOJITEV OTROKA ŽE MOGOČA
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in invalide je ugodilo prošnji nebiološke matere iz lezbične družine, ki je v upravnem postopku zaprosila za posvojitev otroka. Tega je rodila druga partnerka, in sicer s pomočjo umetne oploditve.

Posvojitve biološkega otroka so namreč mogoče že po zdajšnjem Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Ta pravi, da lahko otroka skupaj posvojita samo zakonca, otrok, ki že ima enega starša, pa lahko s posvojitvijo dobi še drugega, pri čemer zakon ne določa spola ali statusa te osebe.

To argumentacijo je ministrstvo uporabilo že, ko je pred časom priznalo tujo sodno odločbo gejevskega para, ki je v tujini posvojil otroka. Tedaj se je vrhovno državno tožilstvo pritožilo na odločitev ministrstva, vendar je sodišče razsodilo v prid ministrstva. Če se bo tožilstvo pritožilo tudi tokrat, gre pričakovati enako odločitev sodišča.

POMEMBEN NOV ZAKON O TUJCIH
Ta je za spolne manjšine pomemben zato, ker pri naštevanju tega, kdo so družinski člani državljana tuje države, omenja tudi registrirane in zunajzakonske partnerje. Tujci, ki imajo registriranega partnerja, bodo zdaj lahko uveljavljali pravice do združevanja družine. To pomeni, da se bodo registrirani partnerji lahko preselili v Slovenijo, če bodo izpolnjevali druge osnovne pogoje (potni list, zdravstveno zavarovanje, sredstva za preživljanje).

Več o vsem si lahko preberete na www.narobe.si.

Domen

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !