Geji bodo lahko darovali kri

Moški bodo po novem na Otoku lahko darovali kri, če spolnega odnosa z moškim niso imeli v zadnjem letu dni. To je v četrtek na podlagi rezultatov revizije sporočilo britansko ministrstvo za zdravje. Revizija je pokazala, da je dosmrtna prepoved darovanja krvi za moške, ki so imeli analni ali oralni spolni odnos z moškim, medicinsko neutemeljena.

Nova pravila so simbolno izredno pomembna za spolne manjšine v Veliki Britaniji, saj je bila prav medicina tista, ki je v 19. stoletju iz homoseksualnosti napravila bolezen, posledice pa se kot jara kača vlečejo še danes.

Aktivisti opozarjajo, da so tudi nova pravila v določenih pogledih nerazumna. Sporno je obdobje enega leta, saj testiranje krvi stoodstotno zanesljivo pokaže prisotnost HIV-a že tri mesece po okužbi. Poleg tega pa nova pravila ne upoštevajo razlik med zaščitenim in nezaščitenim spolnim odnosom.

Predsednik organizacije Stonewall Ben Summerskill je navedel primer: »Gej v monogamni zvezi, ki je imel samo oralen seks, ne bo mogel darovati krvi, heteroseksualnega moškega, ki je imel ogromno partnerk in ni uporabljal kondoma, pa sploh ne bodo vprašali o njegovih spolnih praksah ali ga izključili.«

Podobna pravila kot na Otoku so pred časom sprejele Avstralija, Švedska in Japonska, v Južni Afriki pa moški lahko kri darujejo že šest mesecev po zadnjem spolnem odnosu z moškim. V Avstraliji je raziskava na koncu lanskega leta ugotovila, da uvedba enoletne, namesto dosmrtne prepovedi darovanja krvi ni zvišala tveganja okužbe s HIV-om pri transfuziji.

Nova pravila bodo začela veljati novembra v Angliji, Walesu in na Škotskem, ne pa tudi na Severnem Irskem. Dosmrtna prepoved darovanja krvi je obstajala iz obdobja panike pred aidsom, torej iz osemdesetih let prejšnjega stoletja.
Vira: BBC in Pink News

Domen

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !