Poslovil se je ameriški pionir

Na svojem domu v ameriški prestolnici Washington je prejšnji teden v 86. letu starosti umrl Frank Kameny, eden izmed pionirjev LGBT-gibanja v ZDA. Leta 1961 je postal prvi, ki je na ameriško ustavno sodišče vložil pritožbo, v kateri je utemeljeval, da so mu bile z diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti kršene človekove pravice.

Frank Kameny

Frank Kameny; vir: On Top Mag

Ustavno sodišče sicer ni razsodilo v njegov prid, vseeno pa je bilo zgodovinsko prelomno Kamenyjevo zatrjevanje, da je vlada ravnala proti njegovemu človeškemu dostojanstvu, ko ga je odpustila zaradi njegove spolne usmerjenosti. Da je gej, so izvedeli po tem, ko je imel nočno srečanje s policijo v washingtonskem parku Lafayette, ki je bil znan kot območje za kruzing.

Kameny je leta 1961 skupaj z Jackom Nicholsom ustanovil Mattachine Society of Washington. To je bila ena izmed prvih LGBT-organizacij. Prizadevala si je proti diskriminaciji na podlagi spolne usmerjenosti v javnih službah, prav tako pa tudi za izbris homoseksualnosti s seznama bolezni. Prav Kamenyju pripisujejo precej zaslug za to, da je Ameriška psihiatrična zveza nehala obravnavati homoseksualnost kot bolezen že leta 1973.

Leta 1965 oziroma tri leta pred protesti v Stonewallu je Kameny pred skupaj z desetimi somišljeniki protestiral proti prevladujočemu odnosu do homoseksualnosti. To je bil prvi LGBT-protest pred Belo hišo.

Leta 1971 se je kot prvi razkriti gej potegoval za mesto v kongresu, vendar neuspešno. Zadnja leta se je v javnosti pojavljal kot nasprotnik zakona »Ne sprašuj, ne govori«, ki je bil letos končno odpravljen. Uradno opravičilo ameriške vlade za odpustitev pa je dočakal leta 2009.
Vira: On Top Mag in Reuters

NA SEVERNEM CIPRU ZGREŠILI STOLETJE

Policija v Turški republiki Severni Ciper je prejšnji četrtek v zasebnem stanovanju aretirala tri moške. Po petih dneh pripora je sodišče pripor podaljšalo še za dva dneva, češ da mora policija dokončati preiskavo o spolnem odnosu proti naravi. Med aretiranimi je bil nekdanji ciprski finančni minister. 65-letnega Michalisa Sarrisa so iz pripora izpustili, ko je po sedmih dneh plačal 47 tisoč evrov varščine. Zdaj čaka na sojenje, ki bo 17. novembra.

Severni Ciper

Nepriznana država Turška republika Severni Ciper

V Turški republiki Severni Ciper je za homoseksualni spolni odnos zagroženih do pet let zapora. Ta mednarodno nepriznana država je zadnje območje v Evropi, v katerem je homoseksualnost kriminalizirana. To je ostanek britanske kolonialne zakonodaje, ki je na sredozemskem otoku veljala, ko je bil Ciper še enoten. Republika Ciper je homoseksualnost legalizirala leta 1998.

Evropska unija in Republika Ciper sta nad dogajanjem v Turški republiki Severni Ciper zgrožena. Na dogajanje so se odzvali tudi poslanci nekaterih drugih nacionalnih parlamentov. Povsod sporočajo, da aretacija na domu zaradi domnevnih spolnih odnosov predstavlja nedopusten poseg v zasebno življenje. Poleg tega imajo odrasli pravico seksati z drugo odraslo osebo istega spola in odrekanje te človekove pravice Turško republiko Severni Ciper umešča izven evropskega prostora. Britanska konzervativka Marina Yannokoudakis je dejala, da ji je predsednik turških Ciprčanov Derviş Eroglu v preteklosti obljubil, da bo ukinil 154. člen kazenskega zakonika, ki prepoveduje homoseksualne spolne odnose.
Viri: www.lgbt-ep.eu, Queer.de in Pink News

Domen

 • Share/Bookmark
 

4 odgovorov na “Poslovil se je ameriški pionir”

 1. nevenka nevenka  pravi:

  To je pa res malce srednjeveško.
  Me pa zanima kako je to zakonsko urejeno npr. v Saudski Arabiji?
  V deželah, kjer so bile žene predrage je bilo včasih veliko istospolnih partnerstev.
  Katolicizem je sovražen proti marsičemu ob pridiganju ne vem kakšne ljubezni, pojma nimam kaj o tem poreče islam.
  V Turčiji najbrž homoseksualnost ni kriminal?

 2. Domen  pravi:

  Pozdravljena, Nevenka,
  Savdska Arabija spada med tistih nekaj držav, v katerih je za homoseksualne spolne odnose zagrožena smrtna kazen.
  V Turčiji so homoseksualne spolne odnose ne prepoveduje noben zakon, in sicer je tako že od leta 1858, torej še v času otomanskega cesarstva. Vseeno so LGBT-organizacije v Turčiji dovoljene šele nekaj let.

 3. nevenka nevenka  pravi:

  Hvala.
  Se mi je zdelo, vedela pa nisem. Vem pa, da so razlike v tem kakšen islam prakticirajo posamezne arabske dežele in koliko je to usklajeno z formalnim pravnim redom.

 4. steper  pravi:

  Si težko predstavljam da je to še vedno mogoče, kdove ali je ta finančni minister povedal kakšne oreintacije ima preden je kandidiral takrat :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !