Pirati in znanilci

Z Mathiasom sediva v parku pri Zionskirche, oba v modrih kavbojkah in beli majici (we were like James Dean, fur sure*..). Opazujeva hrte pri igri in razglabljava o spremembah, ki jih napovedujejo tisk, ulica in majevski koledar.

Povedali so mi o tem zloglasnem sistemu, kjer smo vsi številke. O sistemu, v katerem nas tlači škorenj bogsigavedi katerega apokaliptičnega diktatorja. Ne verjamem. Med sistemom in človekom teče transfer, ki ga pri življenju ohranjata oba. Seveda boli, odgovoriti sistemu, ampak dajte no, nihče ni rekel, da bo lahko.

O 99 % in 1 % ne vem veliko. Zavedam se samo, da denar nima lastne pameti in nima emocij. To je fino, pomeni, da se ga da učinkovito upravljati. Kar je manj fino, je to, da vanj pamet in emocije projiciramo mi sami.

Zakaj pišem o denarju? Izhajam iz perspektive študenta medicine. Vzročna povezava med dohodkom (v družini) in zdravjem je jasna: manj denarja – več bolezni. Nadaljujem: več bolezni – več bolnih in (poklicno!) neopravilnih državljanov. Še naprej: več bolnih in (poklicno!) neopravilnih državljanov – ogromni stroški za državo. Suma sumarum: bolni (telesno in duševno), brezposelni državljani stanejo. Dražji so od faliranih menedžerjev, falconov (apeliram na politike) in definitivno so dražji od te nesrečne garderobe Katarine Kresal (apeliram na javnost).

- V katerem grmu tiči hrt? se zasmeji Mathias.

Piratenpartei je stranka, ki je na občinskih volitvah v Berlinu septembra letos nastopila prvič in dobila nepričakovanih 9 % glasov. V svojem političnem programu pirati predlagajo minimalni dohodek** (pozabite socialno podporo, govora je o večji vsoti denarja), ne glede na to, ali je oseba brezposelna ali ne. Eksistenca ni ogrožena. Če želiš več, delaš. Po njihovi ekonomski računici to mestni proračun stane precej manj kot pa brezposelni, nezad.. meščani.

Nezadovoljni s(m)o, tako pravijo, tudi pripadniki glbt skupnosti. Nikoli me ni zaneslo na Parado ponosa, sicer brez kakšnega posebno dramatičnega vzroka. Cenim delo organizatorjev, četudi se z učinkom, idejo in parolami ne poistovetim. Ampak bog me štrafej, na paradi se je začel nabirati prah. Čas je, da se lgbtjevci ozremo še k drugim interesnim skupinam, ki prav tako stremijo k bolj vitalnim razmeram v družbi in začnemo sodelovati. Nestabilne razmere v družbi se ne vrtijo samo okrog nas, so še drugi orehi, ki jih je treba streti – transgeneracijski transfer, trajnostni razvoj (ne mislim samo tistih nesrečnih veternic in pet ptičev), družina (ne samo mavrična) itd.

Na tem mestu zaključim z besedami Petre Vidali: Danes se menjave spolnih vlog, transeksualnost in androginost v vseh oblikah dogajajo. V Eugenidesovi interpretaciji postanejo ti „simptomi krize“ znanilci nove, ne le spolne senzibilnosti.***

Natančno tako: ne le spolne.

Občasno bom svoj pisker na Glavci pristavil še
Niko Lah

P.s. Na hitro nazaj k hrtom: eden je iziginil za grmom. Ostali so ga nekaj časa čakali, izginulega v grmičjih meglicah, potem so se odpodili naprej. Izginuli je pozabil nanje in se za grmom sam pogostil s starim hamburgerjem, v senci in masten okrog gobca.
* Lana del Rey, Blue Jeans
** http://berlin.piratenpartei.de/category/grundsatzprogramm/
*** Spremna beseda Petre Vidali k Middlesex, Jeffrey Eugenides, 2002

  • Share/Bookmark
 

2 odgovorov na “Pirati in znanilci”

  1. Gaber  pravi:

    Niko + Mathias = ? :P Podpiram tvoj aktivizem. Ampak priznaj, da se oziraš za tipi in tipčki. Da se tam za zadrgo večkrat tudi dogaja. ;)

  2. nl  pravi:

    Niko + Masthias = les amis.
    Niko + Gaber = ? Les amours imaginaires :D

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !