Možnost okužbe s hiv je lahko 100%

Pogoj za nastanek okužbe je vstop virusa HIV v določene bele krvničke (limfocite). Genetski material virusa se nato vgradi v dedni material (DNK) okužene celice. Virus se razmnožuje znotraj celice in jo sčasoma uniči, ob tem pa se sproščajo novi virusni delci, ki okužijo druge limfocite in jih prav tako lahko uničijo.

Virus se pritrdi na tiste limfocite, ki imajo na svoji ovojnici receptorsko beljakovino CD4. Te celice imenujemo CD4-pozitivne (CD4+) celice ali limfociti T pomagalke.

Limfociti T pomagalke aktivirajo in usmerjajo druge celice imunskega sistema, kot so limfociti B (ki tvorijo protitelsa), makrofagi in citotoksični (CD8+) limfociti T, ki pomagajo pri uničevanju rakavih celic in napadalnih mikroorganizmov.

Ker okužba s HIV uničuje limfocite T pomagalke, oslabi sistem, ki ščiti telo pred okužbami in rakavimi obolenji. Izguba limfocitov T pomagalk (CD4+ celice) pri osebah, okuženih s HIV, poteka v treh stopnjah ki trajajo mesece ali leta. Zdrav človek ima namreč v mikrolitru krvi od 800 do 1300 CD4+ limfocitov. V prvih nekaj mesecih po okužbi s HIV se to število zmanjša za 40 do 50 odstotkov. V teh zgodnjih mesecih je možen prenos okužbe na druge ljudi, saj v krvi kroži veliko virusnih delcev. Telo se virusu upira, vendar ni sposobno premagati okužbe.

Po približno pol leta se število virusnih delcev v krvi ustali (to število je pri vsakem okuženem drugačno). Teh delcev pa je dovolj, da še naprej uničujejo CD4+ limfocite in širijo okužbo. V naslednjih letih se število CD4+ celic pri osebah okuženih s HIV znižuje pod normalno vrednost. Veliko število virusnih delcev in majhno število CD4+ limfocitov pomenita največje tveganje za nastanek aidsa.

Eno do dve leti pred nastankom prepoznavne oblike aidsa se število limfocitov CD4+ ponavadi hitreje znižuje. Ko se zniža pod 200 celic v mikrolitru krvi, se sprejemljivost za okužbe poveča.

Okužba s HIV moti tudi delovanje limfocitov B, ki so del obrambnega sistema, odgovornega za tvorbo protiteles, saj povzroči pretirano tvorbo protiteles. Ta so pretežno usmerjena proti samemu HIV in proti okužbam, s katerimi se je človek okužil v preteklosti. Protitelesa pa niso učinkovita proti številnim oportunističnim okužbam (okužbe, ki pri ljudeh z normalnim imunskim odzivom, ne povzročajo bolezni) pri aidsu, saj virus hkrati uničuje CD4+ limfocite, s čimer preprečuje, da bi imunski sistem prepoznal nove napadalce in jih napadel.

HIV se prenaša pri stiku s telesno tekočino, ki vsebuje okužene celice ali virusne delce. Te telesne tekočine so kri, semenska tekočina, nožnični izločki, cerebrospinalna tekočina in materino mleko. HIV so našli tudi v solzah, seču in slini, vendar je tam prisoten v precej manjših koncentracijah.

Načini prenosa HIV so: spolni odnosi z okuženo osebo, pri katerih je sluznica ustne votline, nožnice ali danke izpostavljena okuženim telesnim tekočinam; injekcija ali infuzija okužnene krvi, npr. pri transfuziji krvi, izmenjavi igel ali naključnem vbodu z iglo, okuženo s HIV; prenos virusa z okužene matere na otroka pred ali med porodom ali z materinim mlekom. Nevarnost za okužbo se poveča, če se med energičnim vaginalnim ali analnim spolnim odnosom koža ali sluznica poškodujeta. Rezultati številnih raziskav so pokazali, da je ta nevarnost večja tudi, če ima eden od spolnih partnerjev genitalni herpes, sifilis ali kakšno drugo spolno prenosljivo bolezen, ki v koži lahko povzroči razjede. Vendar se HIV lahko prenaša z okužene na neokuženo osebo tudi tedaj, ko partnerja nimata druge spolno prenosljive bolezni ali očitne razjede na koži. Prenos HIV je možen, vendar je manj pogost, tudi med oralnim spolnim odnosom.

Okužba s HIV se ne prenaša pri vsakodnevnih stikih med ljudmi, prav tako ne pri tesnih, nespolnih stikih pri delu, v šoli ali doma. Okužba se tudi ne prenaša s kašljem, kihanjem ali s pikom komarja.. Izjemno redek je prenos z okuženega zdravnika na bolnika.

Verjetnost prenosa HIV pri enem nezaščitenem spolnem odnosu z okuženo osebo ali pri incidentu z okuženim materialom:

receptivni oralni spolni odnos: do 0,04 %
receptivni analni spolni odnos: ≤ 3 %
receptivni vaginalni spolni odnos: 0,01 do 0,15 %
insertivni analni spolni odnos: ≤ 0,01 %
insertivni vaginalni spolni odnos. ≤ 0,01 %
politje okužene krvi/sperme po sluznicah: 0,1 %
souporaba igel in brizg med intravenskimi narkomani: 0,7 %
možnost prenosa po vbodu z votlo iglo, v kateri je okužena kri: 0,33 %
transfuzija okužene krvi: 90-100 %

Pri enem nezaščitenem polnem odnosu je povprečno tveganje 0,15 %. Tveganje je večje med akutnim HIV sindromom in v kasnem obdobju okužbe, ko je koncetracija virusa v telesnih tekočinah velika (veliko virusno breme). Virus se nekajkrat bolj učinkovito prenese z moškega na žensko kot obratno.

Mio

 • Share/Bookmark
 

30 odgovorov na “Možnost okužbe s hiv je lahko 100%”

 1. Peter  pravi:

  Na desni fotki je Arnold Schwarzenegger.

 2. Andraž  pravi:

  A je Bode Miller? :D Ja, Arnold Guverner! :D Kulsko! Teoretično so procenti ful nizki! Praktično pa je veliko okuženih. Zakaj? Ker je pogostost seksa tudi velika?

 3. sergei  pravi:

  @Andraž: Ni veliko okuženih! Hiv pozitivnih je v Sloveniji nekje okrog 300, če se ne motim. Mislim, da smo HIV uspel zajeziti, problem je, ker večina pozablja na ostale spolno prenosljive okužbe…

 4. glavca glavca  pravi:

  @Peter: Nagrada je tvoja! Čestitam! :D Kopalna brisača. Se dogovoriva po pošti.
  @Andraž: Bravo, bravo! Lahko bi bil Bode Miller. :D
  @Sergei: Imaš prav, slovenska številka je relativno majhna. Svetovna pa kar precej velika. In vabim te, da sodeluješ v nagradni igri. :D Kdo je vsaj en znani skriti obraz?

  Iztok K

 5. ČiMo  pravi:

  A ni na prvi sliki Tom Cruise a.k.a. “Maverick” :D
  Drugače pa super članek.

 6. ČiMo  pravi:

  zaj… sem:D Iceman-a sem mislu… Val Kilmer. :d

 7. Miha  pravi:

  Ta lev je pa Val Kilmer?

 8. Miha  pravi:

  Mater sem počasen. :D

 9. glavca glavca  pravi:

  @ČiMo: Super! Nagrada – brisača je tvoja! :D Kontaktiram po mejlu.
  @Miha: :D Čestitam! Ni panike. Dobiš nagrado! Mejl prileti.

  Iztok K

 10. garry  pravi:

  Joj, zakaj nisem napisal, da je uno Top Gun…Tom Cruise!
  No sej je prou, drgač bi lahk vse nagrade samo midva z gabrom nesla ;-)

 11. garry  pravi:

  sem pa res blond..sej ni bil tom cruise…k on bi tud moral imet raynban očala kot arnie ;-)

 12. Tom  pravi:

  A nima čelada na levi glavi nekam bolj avstrijske barve??
  Verjetno je to kakšen Herman M.
  Al pa podrobnosti zavajajo ;)
  Tale HIV je kurac. pardon izrazu. Ne morem si predstavljat kako bo zgledal dan, ko bodo sporočili, da imajo zdravilo za to kugo.

 13. markich  pravi:

  Mio, hvala.
  Naj povzamem (po markichevo):
  1. HIV napade imunski sistem, obrambo telesa. Po okužbi se pojavi v 2-6 tednih akutni HIV sindrom, ki izgleda kot gripa, se pa človek pozdravi in ne ve, da je pravzaprav okužen z virusom HIV.
  2. Nato virus HIV skozi leta počasi uničuje imunski sistem telesa, kar se kaže tudi v padanju teh CD4+ celic.
  3. Aids je sindrom, bolezen, ki jo povzroča virus HIV. Je zadnja stopnja okužbe z virusom HIV, prej je bil človek le HIV pozitiven. Amerika v svojem urejenem in zavarovalniško usmerjenem svetu ima za diagnozo aidsa padec števila CD4+ celic pod neko mejo, Evropa uporablja za to pojav oportunističnih okužb.
  4. Danes poznamo HAART, Highly Active Anti-Retroviral Therapy, se pravi učinkovita protiretrovirusna zdravila, ki podaljšujejo obdobje, ko je človek HIV pozitiven in odlašajo nastanek aidsa. Zdravila so daleč od nedolžnih tabletk, imajo hude stranske učinke, obstaja cel spisek njih, tudi taki, ki so lahko smrtni, eden najbolj motečih in opaznih pa je tako imenovana lipodistrofija, to je prerazporeditev telesnega maščevja in sprememba videza (tudi obraza).
  5. Pri teh procentih sem dobil ošpice. Naj vas ne zavedejo. Mogoče se zdijo nizki, ampak kot pravi naslov, ko si enkrat okužen, si 100% okužen. In tisti, ki poznate HIV pozitivne ljudi, se zavedate, kako zelo je HIV pravzaprav prisoten med nami. Da to ni samo nekaj, kar se zgodi ljudem v filmih in na televiziji. Da to niso samo neki osebki s forumov. Da je HIV še kako resničen.

 14. glavca glavca  pravi:

  @Garry: Ti kar sodeluj. Ja, ena nagrada je pa že tvoja. In se domeniva, kako jo prevzameš. :)
  @Tom: To bo za Nobelovo nagrado krat dva! :D Čestitke. O nagradi pa po mejlu.

  Iztok K

 15. Gaber  pravi:

  @Garry, ti brisače ne bi delil z mano? ;)
  @Iztok, jaz bom nagrado prevzel osebno! ;)

 16. garry  pravi:

  @gaber-seveda bi jo delil, na bazenu k bi bil mbademajster zdraven :-P
  @iztok- a z gabrom prevzemava skupaj nagrado?? :-P

 17. pozaba  pravi:

  kaj pomeni receptivni in insertivni spolni odnos ?

  hvala

 18. Tadej Tadej  pravi:

  Mene muči eno zadnje čase… prenos iz ženske na moškega s spolnim odnosom, je mogoč? Ker se mi ne zdi logično da ne bi mogle ženske okužit moškega …

 19. glavca glavca  pravi:

  Hvala za vprašanje.
  Ženska lahko okuži moškega. Virus se lahko prenese tako med oralnim, vaginalnim in analnim heteroseksualnim spolnim odnosom. Hiv je v izločkih nožničnih žlez in v krvi (seveda tudi v materinem mleku) okužene ženske.
  Če te skrbi, če si se okužil, ti priporočam, da se greš testirat. http://glavca.blog.siol.net/2008/11/08/ne-premisljuj-testiraj-se-slovenija/ Ko pa seksaš, uporabljaj kondom.

  Iztok K

 20. XYZ  pravi:

  Lepo bi prosil za informacijo, če se je možno testirati za HIV v Kirurškem sanatoriju, če samo k testiranju tudi spada pregled pri dr. Mlakarju (glede na odzive bi šel samo k njemu) in pa koliko stane testiranje. Sem pregledal večino takih postov na glavci in na netu in žal nisem našel informacij. Šlo je pa za nezaščiten receptiven oralni seks, ki me zelo matra. :S Hvala.

 21. glavca glavca  pravi:

  @XYZ: Pozdravljen. Hvala za vprašanje.

  Da, v Kirurškem sanatoriju se je možno testirati za hiv. Mislim, da se ni možno le testirati – brez pregleda ali vsaj pogovora pri dr. Mlakarju. Za ceno ne vem. Možno je samoplačniško ali na napotnico za proktologa. Pokliči in boš dobil prave informacije: 01 4779400 051 634817

  Še bolje :) : Dr, Mlakar ima svojo ambulanto tudi v centru Murgle v Lj (in tudi v Mb). Poglej stran, telefoniraj in se prijavi. Možno je samoplačniško in na napotnico. Mislim, da ne brez pregleda oz. pogovora z dr. Mlakarjem. http://www.zdravsplet.si/

  Hitro :) : Ali je minilo vsaj 5 tednov od tega tveganega seksa? Ta ponedeljek med 12. in 14. uro je testiranje na Infekcijski v Ljubljani (anonimno, zaupno, brezplačno)?

  Če imaš še kakšno vprašanje, kar še piši.
  Iztok K

 22. XYZ  pravi:

  Ja, je že tri leta, ampak nisem prej razmišljal o tem. Zdaj pa ne neham. In teh 0,04%, napisanih v prispevku, se mi zdi v tem primeru veliko (čeprav ne vem, kakšno je bilo njegovo ˝stanje˝). Je bil pa to edini seks do zdaj in tudi trajalo je minimalno, je bil pa on v stiku z večimi, kar me najbolj moti. Ampak takrat še nisem premišljeval :( . Sem pa po Googlanju našel info za Inf. kliniko. Mogoče bom res šel probat, da bom potem miren. Pa še free je.

 23. XYZ  pravi:

  Aja, pa lepa hvala za informacije! Takih stvari ogromno pišete, ampak če ne najdeš točnih info in ko si v stiski, je res lepo, da se kdo odzove in se ti posveti.
  Se mi je porodilo še eno vprašanje, in sicer zakaj čisto nikjer nisem zasledil kakšnega komentarja o osebju in delu na Inf. kliniki? Vse samo o dr. Mlakarju (kar je sicer čisto fajn :) ). Bi bil vesel kakšnega komentarja tudi o tem. Hvala!

 24. glavca glavca  pravi:

  @XYZ: To je na Ifekcijski v pritličju (levo, ambulanta 4 ali 5 ne vem, a sem skorajda vsak mesec tam :) . Na mizi notri, a še pred ambulanto, vzameš list z anketo, ki ga izpolniš in ko si na vrsti, vstopiš na pogovor z zdravnikom ali zdravnico. Poveš toliko, kolikor želiš. Potem greš na odvzem krvi (nič ne boli, ker sestre zares znajo :D in odideš domov. Po rezultate prideš v isto ambulanto v četrtek med 13. in 14. uro ali pa jih dobiš po pošti. Priporočam, da jih prideš iskat sam. Ponavadi nisi edini, ki je prišel na testiranje. Od osebja te nihče čudno ne gleda ali beza vate z vprašanji. Meni so se vedno zdeli prijazni in strokovni.

  Predlog: Pojdi se v ponedeljek testirat, potem pa opiši svoje doživljanje in bom objavil na Glavci. Kaj praviš? :D

  Kakšne so izkušnje s testiranjem na Infekcijski?

  Iztok K

 25. XYZ  pravi:

  Bomo videli. Kolikor se poznam, zna biti, da bom tik pred zdajci stisnil rep med noge… Še samo ena zadeva :) : se da obenem narediti teste tudi za druge SPB? Zdaj pa res konec…

 26. glavca glavca  pravi:

  @XYZ: Tvojih vprašanj sem vesel.
  Vprašaj, a mislim, da se ne da narediti testov za druge SPO kar hkrati s tem testiranjem. Še najbolj verjetno se da za hepatitis C (včasih zdravnik komu predlaga), za druge pa ne.
  To, da se boš testiral, ti bo prineslo številne prednosti – tudi to, da boš vedel, ali si se med tistim seksom morebiti okužil s hivom, ali se nisi. Bolje vedeti, kot o tem razmišljati, biti negotov…

  Iztok K

 27. XYZ  pravi:

  Hvala za odgovore. Bi bil bolj vesel, če bi v zadnjem postu napisal, da se itak nimam česa bati, ker možnosti praktično ni, ampak vseeno :) . Če bom kolikor toliko pri volji, pa lahko napišem prispevek, ja :) . Mail najbrž vidiš, ne? LP

 28. doc.dr.B.Mlakar  pravi:

  @Mio:super članek!

 29. sergei  pravi:

  Kako velika pa je verjetnot okužbe, če pogoutneš spermo okuženega? :p

 30. glavca glavca  pravi:

  @Sergei: Mislim, da je to prva postavka: receptivni oralni spolni odnos: do 0,04 %. Iztok K

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !