Martin: Rdeče zelje ob svinjski ribici

V tem času skoraj ne moreš uiti kakšni Martinovi pojedini: gos ali kakšna druga perjad s prilogami. Še čisto zmerom sem bil razočaran, če sem v kakšni oštariji dobil za prilogo rdeče zelje. Pričakoval sem nekaj svežega, čvrstega, ponavadi pa sem dobil nekaj sivkastega, pacastega, nekako zatohlega.

K sreči sem mamo dostikrat opazoval, kako je kaj pripravila. Jaz pa sem dodal še kaj svojega. K rdečemu zelju najraje pripravim pire krompir in pa seveda kakšno perjad ali pa svinjsko ribico.

Sestavine za rdeče zelje: cca 1kg rdečega zelja, maščoba, 1/2 čebule, sok 2 pomaranč in pol limone, 4 žlice sladkorja, 1 zelenjavna ali piščančja kocka, sol, žlička kumine v zrnju, 1/2 dl rdečega vina, žlica kisa.

Na maščobi prepražim čebulo, dodam na kratke pramene narezano rdeče zelje, malo popražim, nato pa dodam vse ostale sestavine in nato vse skupaj tenstam pol do tričetrt ure. Po potrebi malo zalijem z vodo. Osoljeno svinjsko ribico na vroči maščobi na hitro popečem z obeh strani, dodam zeleni poper, po potrebi zalijem z vodo, na koncu pa dodam še nekaj grobo sesekljanih pistacij.

Pire krompir pa naredim tako, da skuham olupljen krompir, nato pa dodam mleko, maslo in kislo smetano in sol in zmiksam. Zraven paše kakšen roze ali pa rdeče vino.

Ikarus

 • Share/Bookmark
 

10 odgovorov na “Martin: Rdeče zelje ob svinjski ribici”

 1. garry  pravi:

  Rdeče zelje je prav super, jaz sem enkrat zdraven naredil špecle, pa nadevano raco :-P Uporabil sem veliko več rdečega vina kot ti. Tisto kosilo je bilo prava bomba. Pa ribca z veliko popra je najbrž tud čudovita :-P

  Ne odobravam pa uporabo kock ;-)

 2. nevenka nevenka  pravi:

  Joj, kakšno lakoto si mi povzročil. Si moram takoj nekaj skuhati. Ne bo sicer tole, bo pa eksotično. Ker brez kančka eksotike ne ocvrem niti jajčka. Umetnost je umetnost.

 3. ikarus  pravi:

  @garry
  “Špecle”? dej me prosm mal izobrazi. Prvič slišim.
  Z vinom je pa tko.
  Koliko ga dam, je odvisno kakšne jedce pričakujem, pa seveda od vrste vina.
  Sicer je pa treba skoz okušat, pa dodat še malo tega, pa unga…

  @nevenka
  Eksotika…? jaz bi temu rekel domišljija.
  Prav v tem je čar kuhinje in kuharjev.

 4. garry  pravi:

  Slovenski izraz za špecle so vrabčki (je pa to značilna nemška jed, kancler Kohl je zelo rad jedel to). Je pa čist simpl, narediš testo kot za vodne knedeljčke. Iz ostre moke, jajc in po potrebi mlačne vode narediš ne preveč redko testo, kateri naj počiva 15 minut preden ga z nožen nastrgaš z deske na primerno debele trakove direkt v vroč soljen krop. Kuhani so ko priplavajo na vrh (3-5 min).
  link:http://en.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A4tzle

 5. ihim  pravi:

  Tudi jaz imam že čist mokro majco. Sicer pa se strinjam – čvrsto in sveže -to je pravo. Zmečkan je lahko le krompir. Dobrtek – grem na fotrovo rižoto – bomo videli…

 6. nevenka nevenka  pravi:

  Ja, samo, da imam jaz res rada vzhodnjaške začimbe.
  Veš, še ohrovt skuham s klički. Tak, ki ga potem zabelim z drobtinicami in serviram poleg pečenkice iz telečjega vratu s timijanom in pire krompirja. Mnjam.

 7. nevenka nevenka  pravi:

  Joj..”s klinčki” … pobegnil mi je n :-(

 8. ikarus  pravi:

  @garry
  Tud za vrabčke še nisem slišal, ampak sem to stvar že enkrat jedel.
  Bom ob priliki probal nardit.

  @ihim
  Upam, da rižota ni bila spackana.
  Za mene mora vsak rižek posebej stati.

  @nevenka
  Vidim, da maš domišljijo.
  Sej tud jest kej vzhodnjaškega, ekosičnega probam, samo ne prepogosto.
  Pa ne zaradi mene, drugi poj mal nosove vihajo…
  Klinčki ja, tud jest mam rad “klinčke”. Take in drugačne, hehe…

 9. miroslav  pravi:

  @ikarus
  @ garry
  Na štajerskem se temu reče vaserpacli. Ivačič pravi “drobni žličniki – vodni vrabci”. Jaz jih delam po njegovi Kuharski knjigi (1965), ki je z malo pameti še vedno prvovrstna kuharca.
  V Nemčiji so vrabci zelo priljubljeni na Švabskem, kjer jih stisako v krop skoz posebno cedilo, da se po obliki že na pol špageti. Tisti so pa res fenomenalni.

 10. ikarus  pravi:

  vmiroslav
  Pozdrav na Štajersko!
  No, se mi je zdelo, da so to vodni žličniki, ali celo vlivanci?
  Sem jih že jedel.
  To s cedilom mi je znano.
  Ob priliki jih bom še sam naredil.
  Ko jih pa tako hvalite.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !