Odgovori na vprašanja o hivu in aidsu

KAKO SE OKUŽIM S HIVOM?

Načini prenosa HIV so: spolni odnosi z okuženo osebo, pri katerih je sluznica ustne votline, nožnice ali danke izpostavljena okuženim telesnim tekočinam; injekcija ali infuzija okužnene krvi, npr. pri transfuziji krvi, izmenjavi igel ali naključnem vbodu z iglo, okuženo s HIV; prenos virusa z okužene matere na otroka pred ali med porodom ali z materinim mlekom. Nevarnost za okužbo se poveča, če se med energičnim vaginalnim ali analnim spolnim odnosom koža ali sluznica poškodujeta. Rezultati številnih raziskav so pokazali, da je ta nevarnost večja tudi, če ima eden od spolnih partnerjev genitalni herpes, sifilis ali kakšno drugo spolno prenosljivo bolezen, ki v koži lahko povzroči razjede. Vendar se HIV lahko prenaša z okužene na neokuženo osebo tudi tedaj, ko partnerja nimata druge spolno prenosljive bolezni ali očitne razjede na koži. Prenos HIV je možen, vendar je manj pogost, tudi med oralnim spolnim odnosom.

YouTube slika preogleda

[Ko smo filmček prvič objavili na Glavci, se je oglasil @jst, ki je bil do spotka v komentarju zelo kritičen. Tudi do glasbene podlage. Zato smo ga izzvali, naj naš filmček podloži z glasbeno podlago, ki naj bi bila ustreznejša. Izziv je sprejel. :P Letos se je v Sloveniji število okuženih s hivom zelo povečalo. Do 1. decembra že 50, lani v celem letu 35. Pri Društvu DIH smo za svetovni dan boja proti aidsu 2011 posneli dva preventivna spotka, ki spodbujata k uporabi kondoma. Prvi je erotičen in vznemirljiv, drugi duhovit in informativen. Društvo DIH izvaja projekt varne in zdrave spolnosti “Pamet v roke, kondom na glavo!”. Podpirajo ga Ministrstvo za zdravje, ŠOU v Ljubljani in MOL.]

KAKŠNI SO ZNAKI OKUŽBE?

Približno 4 tedne po okužbi s HIV se pri nekaterih okuženih pojavijo simptomi, podobni infekcijski mononukleozi. Bolezni pravimo ‘akutni HIV sindrom’. Zvišana telesna temperatura z nočnim potenjem, izpuščaj, otekle bezgavke, bolečine v žrelu, bolečine v mišicah in sklepih, driska in glavobol lahko trajajo tri dni do tri tedne. Večina simptomov mine, bezgavke pa ostanejo povečane. Drugi simptomi se ponovno pojavijo ponavadi šele čez nekaj let. Velika količina virusa, ki že takoj po okužbi kroži v krvi in telesnih tekočinah, povzroči, da je okužena oseba kužna že kmalu po okužbi. POTEK OKUŽBE NAPREJ.

KJE SE LAHKO TESTIRAM?

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja (a.k.a. Infekcijska klinika, Ambulanta za spolno prenosljive bolezni) naslov: Japljeva 2, mimo urgence za Kliničnim centrom; info: 01/522 26 22; urnik: ponedeljek, 12.00 – 14.00; način: anonimno (brezplačno, dobiš šifro), zaupno (brezplačno, s potrjeno zdravstveno kartico – brez napotnice); rezultati: četrtek v isti ambulanti. Pomembno – med testiranjem je za pogovor na voljo zdravnik!

Zavod RS za transfuzijsko medicino, Ljubljana (a. k. a. Zavod za transfuzijo, (virološki laboratorij) naslov: Šlajmerjeva 6, zraven porodnišnice; info: 01/543 81 00; urnik: 7.00 – 14.00, vsak dan, z napotnico tudi popoldan do 18.00; način: anonimno (samoplačniško, okoli 20 evrov), zaupno (z napotnico) rezultati: naslednji dan.

Za virus hiv se lahko testirate tudi pri svojem osebnem zdravniku. Testiranje je brezplačno, zdravnik pa zanj posebej dobi denar iz zdravstvene blagajne.

Testirate se lahko tudi v Celju, Trbovljah, Slovenj Gradcu, Novem Mestu, Kranju, Novi Gorici, Izoli, Ptuju, Mariboru in Murski Soboti. TESTIRAJ SE.

Te še kaj žuli? Imaš vprašanje, komentar? Ne oklevaj in vprašaj kar tu – na GLAVCI.

Iztok K

 • Share/Bookmark
 

7 odgovorov na “Odgovori na vprašanja o hivu in aidsu”

 1. moonboy  pravi:

  @jst
  Super! Še boljše bi bilo seveda, če bi že snemali ob glasbi in bi Nacho nastopal malo bolj plesno :)

  @Iztok
  Še vedno pa ne razumem poante. Zakaj rabi kondome po tuširanju?

 2. glavca glavca  pravi:

  @Moonboy: Deodorant je lahko pika na i. Popršiš se in si pripravljen. Tokrat s kondomi. Iztok K

 3. majo  pravi:

  hej ali še velja,da se lahko testiraš vsak prvi ponedeljek na na sedežu legebitre v Ljubljani?
  Kako pa naj osebni zdravnik v majhni podeželjski ordinaciji vzame vzorec, če še obćasnih odvzemov nimajo za pregled krvi?
  Baje ,da pred parimi leti v Novem mestu sploh niso imeli možnosti pregleda na infekcijskem oddelku .Ali se je to sedaj kej izboljšalo?
  Vem da so objavljali da se lahko tam testiraš .ko sm preverjal pa se žal ni dalo razen v prvem tednu decembra.

 4. glavca glavca  pravi:

  @Majo: V Novem mestu ti kri za test za hiv lahko vzamejo na Zavodu za zdravstveno varstvo od ponedeljka do petka dopoldan. Predhodno se je potrebno naročiti 07 393 41 40. Na tej številki se običajno oglasi sestra, ki opravi odvzem. Danes temu ni bilo tako, sem pa vseeno dobil nekaj informacij, še eno drugo številko, ki prav tako ni bila prava, a sem dobil še več informacij. :P A še vedno ne vseh. No, s “pravo” sestro se torej pogovoriš in zmeniš za odvzem. Kri pošljejo v Ljubljano. Pozanimaj se tudi, kako izveš za rezultat. Storitev je potrebno plačati, zato je lahko tudi anonimna.
  Rekli so mi, naj to “pravo” :P sestro pokličem v ponedeljek. Tako bom tudi storil. :P

  Izbrani zdravnik, ki nima urejenih odvzemov krvi? Nemogoče!? ;)

  Na odgovor iz Splošne bolnišnice Novo mesto tudi še čakam, če se je kaj spremenilo.

  V decembru bodo na Legebitri, Trubarjeva 76a, testirali v ponedeljek, 19.12., od 17h do 19h. http://www.testiran.si/kje-in-kdaj
  Sem jih pa opozoril na tvoje vprašanje in jih prosil, naj ti odgovorijo.

  Iztok K

 5. Eva Gračanin  pravi:

  @Majo: Na Legebitri (Trubarjeva 76 a, Ljubljana) se lahko na HIV, hapatitis B in siflis po novem testiraš vsak prvi in vsak tretji ponedeljek v mesecu med 17. in 19. uro.

  Naslednje testiranje bo tako, kot je že Iztok napisal, v ponedeljek, 19. 12.

  Na testiranje se ti ni treba predhodno prijaviti in je brezplačno in anonimno.

  Rezultati so na voljo v četrtek v tednu testiranja, se pravi za testiranje v ponedeljek, 19. 12., so rezultati na voljo v četrtek, 22. 12. med 17. in 19. uro.

  Sicer pa lahko vedno pišeš na anonimentest@gmail.com.

  Eva Gračanin,
  vodja mladinskega programa pri DIC Legebitra

 6. glavca glavca  pravi:

  Takole pa mi je na vprašanje o testiranju na hiv odgovorila Tatjana Remec iz Splošne bolnišnice Novo mesto:

  Testiranje na HIV in ostale spolno prenosljive bolezni opravljamo redno v sklopu Infekcijske ambulante (od torka do petka, med 8.30 in 10 oz. 11 uro- odvisno od urnika). Bolnik se mora za pregled, za katerega potrebuje napotnico, predhodno naročiti. Zaenkrat samoplačniških testiranj ne opravljamo – lahko pa bi se o tem dogovorili – potreben je posvet z našo upravo. Anonimnih testiranj pri nas ne opravljamo, testiranje je možno na Infekcijski kliniki v Ljubljani. Pri nas sredstev s strani ZZZS ali drugih organizacij sredstev za redna anonimna testiranja nismo dobili.

  Rezultati so na voljo v nekaj dneh – odvisno od dneva testiranja(vikend).Vedno je pred, in po potrebi tudi po testiranju, testiranec pregledan s strani zdravnika, ima tudi možnost pogovora.

 7. majo  pravi:

  Hvala za informacije.Kljub oglaševanju pa le ni neke prakse,kjer na dolenjskem lahko na hitro in anonimno opraviš test.Sicer res je Ljubljana blizu.Moti me le to ko je govora ,da lahko osebni zdravnik odvzame kri itd itd. V praksi ,kjer je podeželje pa je to drugače.Očitno se dolenci le ne zavedajo navarnosti virusa hiv oz. da se je potrebno testirati v kolikor je nekdo biu izpostavljen možnosti okužbe .Šeenkrat hvala za vaš trud.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !