Zveza na daljavo

Fant si že nekaj časa želi oditi v tujino. Ne gre mu zameriti, saj so razmere v Sloveniji vse prej kot rožnate. Že priznati, koga si na letošnjih volitvah izbral, je lahko v Mariboru usodna napaka. A vendar tukaj izvisim jaz, saj me bo moral v tem primeru zapustiti. Zveze na daljavo pač ne delujejo; takšno je namreč prepričanje naju obeh. In moj svet je v kaosu. Si naj pričnem iskati nove ljudi, s katerimi bom zapolnil vrzel, ki jo bo pustil za seboj? Naj raje sploh ne čakava do zadnjega dneva, preden gre in si tako prihraniva boleče slovo? Mu naj sabotiram avto, da tistega dne ne bo uspel priti do letališča?

Zveze na daljavo so razpadale naravnost pred mojimi očmi. Njegov brat je tako končal že z dvema dolgoletnima puncama, saj preprosto ni delovalo. Vidita se na tri mesece, če imaš srečo. Na božični zabavi se napiješ kot slon in se nato zapleteš s sošolko, ki se tlači v tri številke pretesna oblačila, ker misli, da je seksi. Zjutraj se zbudiš z glavobolom in gonorejo. Tako življenje teče dalje, dokler nekega dne ugotoviš, da oseba, s katero telefonsko seksaš preko Skypa že leto in pol, ni več to, kar je bila. Preklinjam vojake druge svetovne vojne, kako so lahko pustili svoje žene in punce, odšli za nekaj let v boj in se vrnili nazaj, kot da so odšli šele včeraj. Nekaj časa sem verjel, da bo tako. Vrnil se bo, mi skočil v objem, slika bo kliknila v črno belo in violine bodo ječale otožno zgodbo o dveh ločenih dušah, ki sta leta hrepeneli ena po drugi.

Neizmerno se ljubiva že skoraj dve leti. Seveda se bo to nekaterim zdelo precej kratka doba, drugim pa maratonska. A vtis, ki ga zveza pušča za seboj, mi daje občutek, kot da se poznava že od nekdaj. Dopolnjujeva se prav v vsaki stvari. Gledava različne filme, poslušava različno glasbo. On zna kuhati, jaz bi najverjetneje zažgal hišo. Jaz znam popravljati, a on bi pustil, da mu sobo poplavi meter vode. Pa vendar v vseh teh razlikah nekako uspeva najti pomembne skupne točke. Oba veva, kaj hočeva od življenja in oba imava trdna stališča, v katera verjameva. Nisva zgolj ljubimca, temveč tudi najboljša prijatelja. Poznava svoje najgloblje skrivnosti in si poveva prav vse. Zmeraj sem mu pravil, da šola pride pred ljubeznijo. No, sedaj pa imam. Moral bom gledati, kako odhaja in moje življenje z njim. Ne zanima me, koliko se mi bo srce paralo za njim. Želim si le to, da bo ostal srečen.

Jure

 • Share/Bookmark
 

23 odgovorov na “Zveza na daljavo”

 1. Gaber  pravi:

  Prebral. In sem žalosten. Jokam. Stoji mi. Žiga. Spomnil sem se na Žiga. Žiga sem zapustil prav zato. Ne bi šlo. On ni mogel brez mene. On je mene hotel ves čas. Jao! Saj ni bilo tako! Ampak se pa lažje prebere. ;) Jure, lahko ti pridem kuhat.? :P

 2. Jure  pravi:

  Ne biti žalosten s pridihom erekcije, Gaber :) Mogoče pa se s tako osebo srečaš čez čas in bo spet preskočila iskrica. S tem se vsaj jaz tolažim.

  Lahko mi prideš kuhati pod pogojem, da imaš meter vode v sobi. Tako se bom počutil vsaj za nekaj koristnega :D

 3. lube  pravi:

  Zakaj pa ne greš z njim? Slovenci smo tu preveč vezani na tiste štiri stene. Če si prepričan da je to to, potem ne bi smel biti problem.

 4. Jure  pravi:

  Različne fakultete imajo različne izmenjave. Zato je možnost, da bi našla skupno mesto, zelo majhna. Poleg tega ne bi bilo pametno, da grem na izmenjavo že v četrtem letniku. Počakati nameravam vsaj do petega. Pa še to bo težko, ker ne sodelujem pri nobenem projektu, povprečje pa imam… pač povprečno :)

 5. fluroscentnazelva fluroscentnazelva  pravi:

  Ampak če je on res tisto kar nekateri še kr iščemo… potem pojdi z njim! Glede na to, kako težko je v Mariboru najdet tipa… je očitno pravi blagoslov.

  Lp Želva(k)

 6. c.  pravi:

  Ali pa preprosto pustita casu, da naredi svoje in vidita na cem sta, ko se vrne. Brez tiste mucne zveze na daljavo, ki samo dusi in muci vse vpletene.
  Pa vso sreco-obema

  Ps: vsec mi je, tako kot vse kar pride izpod tvojega “peresa” :) )

 7. Niko  pravi:

  Zajeb. Edina (skromna) tolažba je, da lahko malo pavze v vsakem primeru paše, tudi v delujočih vezah. Stvari se še bolje umestijo na svoje mesto, ker tam zunaj (ali zadaj) spoznaš, da je tisti, ki čaka (je odšel), res pravi. Zapleteno, hah? Govorim iz lastnih izkušenj :) . Courage!

 8. Jure  pravi:

  @fluorescentnazelva: Če grem z njim, kaj bom tam počel :P ? Moral bi najti identično izmenjavo, ki je ni. Ne morem zavreči šole.

  @c: Se popolnoma strinjam in hvala :D

  @Niko: Vsekakor. Tudi meni se zdi, da mi malo prostosti ne bi škodilo, a bi kaj kmalu ugotovil, da je ta fant ljubezen mojega življenja. Kako pa se je razpletlo?

 9. Gaber  pravi:

  Kakšne palačinke imaš rad? :P Zate bom pokvaril pipo. ;)

 10. Jure  pravi:

  Čokoladne, marelične in jagodne :P Super! In ne pozabi vreči računalnika skozi okno :D

 11. Sanjas  pravi:

  “Že priznati, koga si na letošnjih volitvah izbral, je lahko v Mariboru usodna napaka.”

  :) Ah, daj, tak hudo pa spet ni…

  Morda pa je problem vajino prepričanje, da “zveze na daljavo pač ne delujejo”. Moja izkušnja je drugačna. Sploh pa ena izmenjava ni zlo dolgo obdobje. Če maš nekoga rad, se po moje pač za določen čas odpoveš seksu, ko pa se fant vrne, pa je spet vse po starem. Ne vidim razloga, da ne bi blo…

 12. Jure  pravi:

  Hej, Sanjas. Sošolec se ne pogovarja več z mano, odkar sem povedal, da nisem volil SDS. Ni osamljen primer, je pa najbolj drastičen. Z usodna ne mislim, da bo nekoga stala življenja. Imel bo pač težave.

  Izmenjava so različna obdobja in trenutno moj fant cilja na eno leto. To leto ne nameravam posedati okoli in čakati, da se oseba vrne. Kadar mine toliko časa, zagotovo ni vse po starem. Vsako leto se nam zgodi milijon novih stvari in te vplivajo na naše življenje, nas preoblikujejo. Ne pravim, da bi bilo nujno slabše, vsekakor pa ne isto. :D

  Potrebujem neprestano bližino. Osebno bližino :(

 13. blaž  pravi:

  js mislm, da sta mal boga…
  kot prvo, med izmenjavo se da tud domov pridt, ryanair je res pocen, obstaja pa tud skype in kot drugo, sej ti ni treba posedat in čakat, da se tip vrne. rajš delaj na sebi, ker deluješ, kot da to nujno rabiš, ke očitni nisi samostojna oseba.
  to da se razmerja na daljavo ne obnesejo, je v vajinem primeru samo izgovor, ker je tko pač laži. vidva sta en drugmu prej reden seks kot iskrena ljubezen.
  kako to vem?
  moj frend ma tipa, ki živi in dela v tujini že 2 leti in jima to čist funkcionira. govorita prek skypa, messengerja na telefonih… mata se rada, si zaupata in sta se odločila, da jima uspe.
  isto sam počnem že pol leta s svojim tipom in moram rečt, da mi ni težko ne nategnt vsazga tipa, ki pride mim. če maš nekoga rad to sploh ni stvar odrekanja temveč želje.
  vso srečo v ljubezni želim tebi in tebi podobno mislečim.
  jo boste kar potreboval, se mi zdi.
  that’s all!

 14. Jure  pravi:

  @blaž: Hvala za tvoje mnenje. Bega me, ali si bral prispevek ali ne. V njem sem se opredelil do Skypa. Moj sošolec ima punco že tri leta in leti tu in tam k njej in se pogovarjata po Skypu. Vmes pa jo vsak vikend vara. Kot vidiš, ima vsaka oseba svoje izkušnje.

  Ta blog nisem šel pisati zaradi samopomilovanja, temveč zaradi notranje moči. Ne vem, kje se tebi dozdeva, da nisem samostojna oseba, saj puščam fanta, da gre. Niti ne vem, zakaj bi bralcem lagal o stanju najine ljubezni.

  Hkrati, ko praviš, da sem odvisen od stikov z drugimi, pa tudi z njimi nimam pristnega stika. Kako si lahko pojasniš to s svojo diplomo iz psihologije?

  Hvala za želenje sreče in recept, kako do nje priti. Tvoj agresiven ton ni bil niti malo primeren, saj me ne poznaš.

 15. lube  pravi:

  Ljudje smo iz mesa in krvi in imamo tudi posledično potrebe. Meni je neumno se neki zaobljubljat in početi to kar tvoj prijatelj počne punci.
  Ampak ljudje trmoglavimo in delamo vedno iste napake. Ljubezen ni večna, nič ni. Zato raje gradim vezo na zaupanju in ostalih temeljih kot pa strogi spolni monogamnosti.
  Poleg tega je skušnjava manjša če nekaj ni prepovedano.

 16. blaž  pravi:

  sm mel napisan že cel odgovor, pa sm si premislil.

  res je.
  motim se.
  ti maš prav.
  ni možno, da bi se izšlo.
  če se dva tako neizmerno ljubita, da niti pomisliti nočeta, da bi poskusila ostat skupaj, potem se vdam.

 17. Ambala  pravi:

  To, da veze na daljavo ne delujejo sploh ni res. Jaz sem šel v tujino ko sva bila skupaj 1,5 leto. In sva bila ločena 4 leta. Februarja sva praznovala deseto (!) obletnico.

  Veze na daljavo delujejo, če želiš. In če si pripravljen vložiti v to nekaj energije. Seveda ni lahko. Prav zelo težko je včasih. A se splača. Obljubim!

  Aja pa še to: varat se da tudi, če živita v istem stanovanju. Geografska razdalja je samo izgovor!

 18. nevenka nevenka  pravi:

  Delujejo, moj znanec se je ravnokar poročil z dekletom iz Kolumbije. Pa sta se videla le dvakrat, ko je bila v Španiji.

 19. Jure  pravi:

  Sem izjemno hvaležen za vse komentarje in jih izredno cenim :) To pomeni, da delam prav. Veseli me, da slišim toliko zgodb o uspehu zvez brez človeške bližine. Na žalost pri meni pač računalnik ne more sporočati čustev. Ostaja upanje. So ljudje, ki so se odločili iti po tej poti in so ljudje, ki se niso. Nekaj časa sem se tolažil, da bi mogoče delovalo, vendar je zadnja stvar, ki si jo želim, da bi pustil fanta preko Skypa, če se to ne izide.

  Morda se je svet navadil na virtualne odnose, a sam se ne bom mogel.

 20. Jure  pravi:

  @blaž: Ne razumem, zakaj jemlješ to kot boj.

 21. Sanjas  pravi:

  @Jure: To, da se tak sošolec več ne pogovarja s tabo, po moje ni težava :)

  Ko trdiš, da “potrebuješ (!) bližino, da ne nameravaš posedati okoli in čakati, da se oseba vrne”, ne deluješ ravno nesebično. Nekak bi si človek mislil, da si se za osebo, ki jo neizmerno ljubiš, pripravljen določenim stvarem začasno odpovedat.

  Smo pač različni, meni tud občasno “posedanje” za pravo osebo ni problem, pa ne bi ravno rekel, da sem se navadil na virtualne odnose… Sem pa res bolj lene sorte :)

 22. Jure  pravi:

  @Sanjas: Vsekakor ni težava, ni pa prijetno vedeti, da imaš v relativni bližini tako osebo.

  To so primarno želje mojega fanta in če si tako močno želi, ne vem, zakaj bi mu branil. Če potrebujem bližino v ljubezni, še ne pomeni, da si bom takoj poiskal koga novega. V zvezi potrebujem bližino, ker je ta drugače po mojem mnenju mrtva. To ne bi označil kot sebično zahtevo.

  Tudi meni ne bi bilo problem, vendar se mi ne zdi vredno neprestano tuhtati, ali se je spozabil in bil s kom drugim.

 23. Grablje  pravi:

  Ne vem no. Sama poznam kar neka parov, ki so imeli veze na daljavo nekaj let, najdaljša celo dobrih 6 let, sedaj sta skupaj v njegovi državi. In zaročena. :) Saj se lahko vidiš na mesec, mesec pa pol. Moja kolegica se s svojim tipom, s katerim bosta skupaj že 3 leta, vidita na 14-21 dni (razdalje je 1.200km), imata pač takšno službo, da si to lahko privoščita.

  Človeka, s katerim se tako dopolnjujeta in ujemata, ne najdeš za vsakim vogalom. Lahko da je ta njegova selitev za vaju prelomnica za rast, ali sta pripravljena odnos premaknit na višji level.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !