Brez kondilomov bi bila čudovita

… ritka namreč.

[Seksi in mikavna. A tudi zdrava?]

Kondilome (anogenitalne bradavice) povzročajo humani virusi papiloma (HPV). To so izrastki, ki se pojavijo v okolici zadnjika, v zadnjikovem kanalu in tudi na glavici moškega spolnega uda, na mošnji, notranji strani stegen, na sramnih ustnicah, v nožnici, na materničnem vratu in redkeje celo v ustni votlini in žrelu. (POZOR: sledita dve sliki, dva primera anogenitalnih bradavic ali kondilomov)

bostjan11.JPG

[Kondilomi zadnjika]

bostjan12.JPG

[Kondilomi v zadnjikovem kanalu]

doc. dr. Boštjan Mlakar (Prispevek je bil prvič objavljen 27. novembra 2007. Iztok K)

 • Share/Bookmark
 

47 odgovorov na “Brez kondilomov bi bila čudovita”

 1. Miha  pravi:

  A se to čisto pozdravi, a se ponavlja?

 2. inaaa inaaa  pravi:

  Huh.. tud mene to zanima..

 3. tejči  pravi:

  U kok je to grozn in grdo.

 4. poezija poezija  pravi:

  Menda se te zadeve požgejo. Če sem prav obveščena.

  lp Nevenka

 5. glavca glavca  pravi:

  Pozdrav!
  Kondilomi se radi ponavljajo, zato so potrebne redne kontrole, da jih zatremo že v kali. Kondilomi so namreč samo vidni del okužbe s HPV, dokler virusa ne izločite se lahko ponavljajo. Večinoma se virus izloči v letu do dveh, torej praviloma okužba ni doživljenska. Obstajajo različni načini odstranjevanja, odvisno od obsežnosti kondilomov in njihove lokacije. Slikci sta med najbolj “nedolžnimi” iz moje prakse, žal. Vendar ena fotka pove več kot tisoč besed.
  lp
  doc.dr.Boštjan Mlakar

 6. Hrepenenje  pravi:

  Ojoj,kako je to hudo videti,strašno!
  Kdaj se je pravzaprav HPV pojavil?
  Poezija to žganje je menda strašno.
  Imunoterapije razen cepljenje še ni?
  Sem imel eno bradavičko na prstu in sem jo z salicilno stran ful peče.
  Ali lahko te bradavice dobiš po vsem telesu?

 7. doc.dr.Boštjan Mlakar  pravi:

  Hrepenenje,
  Bradavice, ki jih povzročajo različni HPV niso nič novega (tako kot je HIV). Če so bradavice preveč obsežne odstranjevanje opravim v anesteziji, je pa res, da prej pacient pride bolje je. Imunoterapijo poznamo v obliki kreme Aldara, ki spodbuja celično posredovano imunost in zmanjša možnost ponovitve kondilomov po odstranitvi. Bradavice so lahko kjerkoli po telesu, kondilomi oz. anogenitalne bradavice pa samo okoli spolovila, zadnjika, v zadnjikovem kanalu. Če rečem preprosto, različnim HPV virusom ugajajo različni deli telesa.
  lp

 8. Hrepenenje  pravi:

  Ojoj v črevesju,groza!
  S čim pa zdravite to?
  Je kaj drugega razen žganje?
  Kaj pa aldara notranje?

 9. doc.dr.Boštjan Mlakar  pravi:

  Hrepenenje,
  kondilome v zadnjikovem kanalu praviloma lahko odstranimo le z operacijo v anesteziji. Odstranjeno tkivo moramo poslati na histološki pregled, saj so približno v 25% v takšnih spremembah prisotne displazije (atipične celice, predrakave spremembe). Aldara v obliki analnih svečk je za zadnjikov kanal, pomaga zmanjševati ponovitve kondilomov.
  lp

 10. Hrepenenje  pravi:

  Nisem vedel,da je pri moškem lahko tudi predrakava sprememba.
  Bolj,da pri ženskah lahko povzroči raka na mat. vratu.

 11. prpa  pravi:

  To je verjetno zato, ker se mi zdi, da ženske z zdravstvenega stališča bolje spremljajo kot moške, ali pa so samo možnosti bolje poznane, ne vem. Zato je tudi širša javnost verjetno bolj obveščena.

 12. Luka  pravi:

  Možno ja.

 13. mare  pravi:

  Mene pa zanima po kolikšnem času se pojavijo izrastki po okužbi, oz. če nosilec teh virusou še nima vidnih znakov (izrastkov) ali je že možena okužba.
  Kakšna je zaščita, preventiva?

  Hvala!

 14. doc.dr.Boštjan Mlakar  pravi:

  Pozdravljen!
  Tudi leto dni po okužbi se še lahko pojavijo kondilomi. Z HPV lahko okužite drugega tudi, če nimate nobenih vidnih znakov okužbe. Kondom zmanjša možnost okužbe, ni pa 100% zaščita, saj se virus nahaja v koži anogenitalne regije.
  Obstaja cepivo Silgard, ki zaščiti proti 4 najpogostejšim HPV. O tem sem že pisal.
  lp

 15. sergei  pravi:

  Čau! Mogoče malo off topic pa useeno…
  če bi tip rad končal v mojih ustih (pa se je testiral in ve, da je brez virusov hepatitisa in hiv-a), je možnost za okužbo še s kakšno drugo spolno prenosljivo boleznijo? Hvala za odgovor pa btw: zlo zanimiv in koristen blog! vse pohvale avtorjem!!

 16. glavca glavca  pravi:

  @Sergej: Ja, seveda je možnost, da se okužiš s katero drugo spolno prenosljivo okužbo: s povzročiteljicami klamidije, gonoreje, sifilisa. To so bakterije. Lahko se okužiš z virusi herpesa, HPVja. Nočem te strašit. ;) Naštel sem le najpogostejše. :D

  Iztok K

 17. fil  pravi:

  Po uspešni odstranitvi kondilomov redno uporabljam kremo Aldara in me zanima, ali se ta krema lahko “znebi” tudi novo nastalih kondilomov? V katerih primerih je pri nastanku novih kondilomov nujna ponovna operacija in večtedensko okrevanje?
  Na ponovni pregled sem sicer že naročen.

 18. doc.dr.Boštjan Mlakar  pravi:

  @fil: Krema Aldara stimulira celično posredovan imunski odgovor kar preprosto pomeni, da okrepi našo obrambno sposobnost, ki se spopada z HPV virusom. Aldara zatorej vsekakor pomaga preprečevati nastanek novih kondilomov, pomembna pa so spremljanja učinka zdravljenja, ki mora trajati 4 mesece. Ponovna operacija praviloma ni potrebna oz. če že je je v manjšem obsegu. Največji problem so spremembe, ki so znotraj zadnjikovega kanala, nanos kreme je težavnejši, rezultat pa lahko oceni le proktolog, ki z inštrumentom pogleda v notranjost. To je glavni razlog, da moji pacienti hodijo dalj časa na kontrolo, saj le tako “hudička” ukrotimo že v začetku.
  lp

 19. micek  pravi:

  en kolega je pri meni okoli zadnjične odprtine opazil majhne kondilome. Zanima me glede te kreme, se jo lahko prosto kupi, ali dobi le na recept ? ker imam res zelo nezastopujočo, težko razumevajočo osebno zdravnico in ni šans, da bi šel k njej po napotnico, kak drugi napotek, kaj naj storim ?
  …predvidevam pa da sm jih dobil med obiskov savne :s
  vsak nasvet je več ko dobrodošel, sem trenutno povsem na psu, ko mi je kolega to povedal… se da to povsem pozdraviti? :’( :’(

 20. micek  pravi:

  lahk da kdo mail osebno od mlakarja, da bi mu lahk pisal na mail ?

 21. glavca glavca  pravi:

  @Micek: Dr. Mlakarju lahko pišeš na naslov: e_svetovalnica@yahoo.com
  Mail mu bom neprebran posredoval in po isti poti ti bo dr. Mlakar odgovoril nazaj.

  Iztok K

 22. doc.dr.Boštjan Mlakar  pravi:

  @micek: Samozdravljenje z Aldaro vsekakor odsvetujem. Prvo je potrebno ugotoviti kaj imate in kje imate. Potrebno je opraviti tudi testiranja vsaj za HIV in sifilis. Spremembe, ki rastejo znotraj zadnjikovega kanala pa je potrebno poslati na histologijo. K meni lahko pridete tudi brez napotnice, plačate pa samo pregled, testiranja so zastonj dokler imamo sponzorja. Če osebni zdravnici ne morete zaupati jo zamenjajte.
  lp

 23. micek  pravi:

  zanima me koliko pride prvi poseg, se potemtakem isto naročim ? testiranja za HIV in sifilis lahko opravim na Japlevi ulici ? je treba it na več testiranj, če je v igri sifilis ?

 24. cocolino  pravi:

  no naj mi nekdo sedaj svetuje; po 3h tednih klicarjenja v Rožno dolino, da bi se naročil na pregled, sem vedno dobil odgovor; sestri Tini bom po mailu posredovala podatke in as še ta tedn pokliče, 2x je bilo to rečeno….a klica nisem prejel še nobenega. Pa še to mi je sestra rekla, da je čakalna doba na pregled min 1.mesec. Kaj naj storim ? Nameravam se začet mazat z Aldaro, kot samopomoč. Ker sumim da imam kondomile HPV, pa če tako gledam, v 2h mescih se zna to kužno znamenje že precej razširit, lahko še kdo pove, zdaj imam lahko spolne odnose, kako se prenašajo ? zaradi obupanja nad klikniko v rožni dolini sem se odločil da se samopozdravim. Testiranja za HIV pa so bila izvedena pred kratkim in so negativna….

 25. doc.dr.Boštjan Mlakar  pravi:

  Žal je z naročanjem pogosto križ, sploh za moje ambulante, ker sem lahko samo enkrat na enem mestu hkrati, potem je tu še problem naše zdravstvene politike, ki predpiše koliko lahko v določenem letu opraviš pregledov, koliko operacij itd. Ne mislim vas utrujat z zdravstveno politiko vendar je potrebno vedeti, da čakalna doba ni po moji krivdi, da sem letos tristo pregledov že opravil zastonj itd. Da imam ambulanto tudi v Mariboru (Kirurški center Zdrav splet 02/6144477) itd.
  Resnično upam, da bosta nov minister in sekretar imela več posluha za moje vztrajne prošnje po dodatni koncesiji in bo v prihodnjem letu dostopnost do mojih ambulant lažja. Stanje, ko moraš med pacienti, ki imajo težave izbirat katere boš lahko letos operiral in katere ne (ker zavarovalnica ne bo plačala niti ene operacije več kot jo je dovolila v tekočem letu), je tudi zame skrajno neprijetno in stresno.

 26. Gabi  pravi:

  Lep pozdrav Dr.Mlakar in seveda usem ostalim.
  Najprej pohvala super ste …
  Imam eno uprasanje ker mi ze dolgo ne da spati.
  Pred leto dni sm se testirala in bila sm hiv negativna,test sm ponovila 6 mes kasnej in use je bilo ok .
  Ze mesec dni pa mi se v ustih pojavljajo bele slinaste lise na jeziku un bolece zrelo,ampak to 1 tedensko.
  Do teh simptomov je prislo ko sm bila prehlajena in dobila napacne antibijotike,dali je mogoce da je use samo od ant,ali pa je lahko kaksna okuzba virusa hiv?
  SE OPRAVICUJEM NA PISNIH NAPAKAH AMPAK ZIVIM V ITALIJI I MOJ MOZ JE SLO,TKO DA NE OBVLADAM SLOVNICE TOK.
  Hvala za u naprej in prosim za pomoc ali odgovor.

 27. doc.dr.Boštjan Mlakar  pravi:

  @Gabi:težave, ki jih navajate niso značilne za HIV. Zakaj pa vas tako skrbi HIV, če ste se že 2 krat testirala in je bilo negativno? Če so težave z žrelom še vedno prisotne obiščite svojega osebnega zdravnika, do takrat pa lahko poskusite z grgljanjem in izpiranjem ust z žajbljovim čajem.
  lp

 28. Gabi  pravi:

  Najlepsa hvala za vas odgovor.
  Pred leto dni sm se testirala ker je moj zdej bivsi imel se kar dve zravn mene tko da sm se mal prestrasla..
  Zdej pa me grabi panika ker ze cel tedn poslusam kako je uese vec ljudi okuzeno.Tko da res ne morem spat.
  Na netu sm prebrala da je bolece zrelo in bele lise na jeziku znacilno za okuzbo.zdej nevem kok to stima.
  Prasala bi pa se kaj je zajbljov caj?Ker tega tuki v italiji ni al pa ima drugo ime.
  A ni nc hudo ce mi se simptomi pojavljajo ze cel mesec odkar sm mela zastrupitev z pencilinom?
  Najpelsa hvala se opravicujem ker mogoce postavljam mal prevec uprasanj.

 29. gado  pravi:

  Na penisu (ob robu glavice in na kožici, ko jo potegnem nazaj) so se mi pred približno 2 mesecema pojavile zelo majhne bradavice. Na kožici jih je le nekaj in so malo večje. Prav tako se mi je pojavil nekakšen izrastek, ki ne boli, prav tako pa se iz njega nič ne cedi, je pa vse skupaj estetsko moteče. Ali je ustrezno zdravljenje s kremo Aldara?
  Hvala za odgovor in lp

 30. pht  pravi:

  @gado: Krema Aldara ni nikakršno čudežno zdravilo, ampak pomoč pri obrambi telesa pred vplivi virusa HPV.
  O vsaki spremembi (na penisu ali kje drugje) je nujno obvestiti izbranega zdravnika, ki te nato napoti k ustreznemu specialistu.
  Imam pa občutek, da se mnogi svojih zdravnikov bojijo in se raje odločajo za nekakšno samozdravljenje, ki lahko povzroči tudi več škode.
  Od zdravnika brezpogojno zahtevajte napotnico za vse potrebne krvne preiskave ter napotnico za venerološko-dermatološko kliniko. Če ima zdravnik do vas nekorekten odnos, pojdite čimprej na spletno stran vašega zdravstvenega doma in poiščite obrazec za pritožbo. Nato pa zdravnika tudi čimprej zamenjajte.
  Sam podobnih težav k sreči nisem imel nikoli.

 31. Blaž  pravi:

  Pozdravljeni dr. Mlakar
  Imam en problemček, na zadnjiku, se mi je pred kakim letom pojavil izrastek, ki je nato izginil. Po enemu letu, pa se je spet pojavil, samo v manjši obliki. Zanima me ali so to mogoče znaki HPV bradavic? Probleme ima tudi moja punca, saj jo med spolnim odnosom peče in po njem rahlo krvavi, ali so tudi to možni znaki hpv bradavic na materničnem vratu?
  Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem in vas prosim za kontaktno številko ali mail.

  Lep pozdrav

 32. doc.dr.Boštjan Mlakar  pravi:

  Spoštovani!
  Izrastek, ki nastane in izgine ter je mehak je največkrat le nekoliko otečen zunanji hemoroid, seveda pa brez pregleda lahko le ugibam. Glede krvavitve pri vaginalnem spolnem odnosu pa priporočam ginekološki pregled. Tako kot je vsako krvavitev iz zadnjika potrebno razjasniti, velja tudi za nožnico (razen če je to redna menstruacija).
  Za pregled pri meni se lahko naročite v Kirurškem centru Zdrav splet v MB (02 6144477) in v LJ (040 431 070).
  lp

 33. blaž  pravi:

  jaz nisem Blaž.

 34. Nala  pravi:

  Lep pozdravček vsem bralcem in ustvarjalcem bloga! Resnično vse pohvale za vse informacije, s katerimi verjamem, da ste pomagali marsikomu!
  Imam pa eno vprašanje glede HPV virusa. Pred leti sem bila okužena, operirana in sedaj je vse okej. Zanima pa me, ali obstajajo kakšna testiranja za prisotnost HPV virusa? Se HPV virus kaže v več oblikah, kot zgolj bradavicah (npr. cistah, kožnih nepravilnostih ipd)? Po kolikem času se simptomi pokažejo in po kolikem času gre virus resnično iz telesa, če sploh kdaj? Zanima pa me tudi, ali lahko partnerja okužiš četudi nimaš bradavic izraščenih? Si po okužbi kdaj 100% HPV-?

  Najlepša hvala za odgovor, ta vprašanja me mučijo že kar lep čas :)

 35. doc.dr.Mlakar  pravi:

  @Nala: seveda obstaja testiranje za HPV, opravite ga lahko tudi pri meni v Kirurškem centru ZDRAV SPLET (LJ 040 431 070 ali MB 02 6144477), sicer pa tudi pri giniekologu.
  HPV virusov je več vrst, nekateri povzročajo bradavice, drugi predrakave in rakave spremembe, zaradi tega virusa ginekologi opravljajo brise materničnega vratu. Pri meni je možno opraviti bris analnega kanala, kar je primerno za vse, ki imajo receptivne analne spolne odnose. Večinoma HPV virus ne povzroča nobenih težav in se izloči v 1 do 2 letih iz telesa, z vsakim novim partnerjem pa seveda lahko dobimo novo “pošiljko”. Drugega lahko okužimo tudi, če sami nimamo nobenih vidnih sprememb, je pa res, da kondom zmanjša možnost prenosa in da je prenos v kolikor ni sprememb manj verjeten. Obstaja tudi cepivo Silgard, ki zaščiti proti 4 najpogostejšim HPV, ugotovili so, da je korist od tega cepljenja pri ženskah do 45 leta starosti. Vsekakor pa se splača cepiti tudi moške. Največjo korist od cepljenja pa imajo fantje in punce preden začnejo z spolnim življenjem. lp

 36. Gsper  pravi:

  Pozdravljeni. Zanima me ali se HPV lahko dobi oz. prenaša tudi če te partner samo liže anus z jezikom (rimming), brez analnega odnosa?Hvala

 37. doc.dr.Mlakar  pravi:

  @Gsper: pri rimmingu obstaja možnost prenosa HPV, vendar je tveganje za okužbo bistveno večje za tistega, ki je aktiven-torej izvaja rimming. Možnost za okužbo je seveda bistveno večja, če ima oseba HPV spremembe (npr. bradavice) v anusu oz. v ustih, če je koža kakorkoli poškodovana (če ste se prej depeliral ali bril). Je pa seveda možnost prenosa HPV pri oralno-analnem seksu bistveno manjša kot pri genitalno-analnem. Medicina žal ni matematika, da bi vam lahko postregel z konkretnimi številkami. Običajno se ob rimmingu partner zadnjika dotika ne le z jezikom ampak tudi s prsti, prst v zadnjik pa je tehnično-medicinsko gledano že anali spolni odnos. Če so partnerjevi prsti prej masturbirali njegov lasten penis, so lahko povzročitelji bolezni (HPV, klamidija, gonoreja) tudi na njegovem prstu in ko vstopi v anus lahko to prenese v notranjost.
  lp

 38. Gsper  pravi:

  Hvala za odgovor..Zanima pa me še kako bi se kazali znaki z okužbo HPV pri rimmingu? Ali bi se kondilomi (če sploh) pojavili v ustni votlini oz, kje?Hvala

 39. doc.dr.B.Mlakar  pravi:

  @Gsper:večina HPV okužb je klinično nema, to pomeni, da se ničesar ne vidi, virus je samo prisoten in se v 1-do 2 letih pri večini brez posledic izloči. Okužbo lahko dokažemo z odvzemom brisa.
  Spremembe, ki jih HPV povzroča v ustih, žrelu, grlu so bistveno redkejše kot v anogenitalni regiji, so pa možne in običajno ne izgledajo kot kondilomi, če so na glasilkah lahko postanemo hripavi in tam jih imenujemo papilomi. Lahko pa seveda najdemo kondilom tudi na ustnici, pod jezikom itd.

 40. Zaskrbljena  pravi:

  Pozdravljeni.
  Ali je še veljaven e-naslov za pošiljanje privat pošte dr. Mlakarju? Ravnokar sem jo poslala in upam, da jo čimprej posredujete naprej.
  Hvala in lp

 41. glavca glavca  pravi:

  @Zaskrbljena: Vaše sporočilo sem posredoval dr. Mlakarju. Iztok K

 42. doc.dr.Mlakar  pravi:

  @Zaskrbljena: V Rožni dolini od aprila ne delam več. V Ljubljani delam v svoji ambulanti ZDRAV SPLET v Murglah (040 431 070) in v MB (02 61 4444 77).

 43. Pero  pravi:

  Pozdrav

  Nekje sem zasledil, da lahko kondilome povzročajo tudi nekateri lubrikanti. Ali to drži? In če, kateri niso priporočljivi.Lp

 44. Doc.dr. Mlakar  pravi:

  @Pero: kondilome povzročajo HPV virusi in ne lubrikanti. Uporabljati je potrebno lubrikante na vodni osnovi, ker ti ne poškodujejo kondoma.

 45. gayprimorec gayprimorec  pravi:

  Uf kak je grdo :o

 46. doc.dr.B.Mlakar  pravi:

  @gayprimorec: ena od možnih preventivnih ukrepov je cepljenje z štirivalentnim cepivom Silgard, uporaba kondoma, ki sicer zmanjšuje možnost okužbe in redni proktološki pregledi, da morebitne kondilome odstranimo preden zraste “cvetača”.
  Naročanje za pregled pri meni v Kirurškem centru Zdrav splet 02 6144477 (za LJ in MB ambulanto).
  lp

 47. 123  pravi:

  Zanima me kako je z zdravljenjem kondomil na glavici penisa? Lahko predolgo oklevanje pred zdravljenjem vpliva na uspesnost?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !