Sramne uši

Samica sramne uši (Phthirius pubis) po oploditvi odloži do 30 jajčec, ki jih zalepi na dlako. Pravimo jim gnide (rumene ali bele ovalne bunkice). Po enem tednu se izležejo ličinke, ki se pričnejo prehranjevati z gostiteljem. Genetske raziskave nakazujejo, da so sramne uši preskočile na človekove prednike s prednikov goril pred okoli 3,3 milijoni let, verjetno zaradi uporabe istih prenočišč ali drugih skupnih prostorov, od takrat pa se med ljudmi prenašajo v glavnem s spolnim odnosom. Ne le neprijeten občutek in srbečica, uši prenašajo tudi bolezni. Sramne uši zatiramo s kemičnimi sredstvi :P , obleko, perilo, brisače in posteljnino pa je priporočljivo oprat in zlikat. Britje telesnih dlak ni potrebno. Vprašanja? :P Izkušnje? ;)

Iz Wikipedije in Dnevnika.

Iztok K

 • Share/Bookmark
 

2 odgovorov na “Sramne uši”

 1. GL  pravi:

  Sramne uši se pojavljajo lahko po celem telesu, najpogosteje sicer na sramnem predelu, lahko pa tudi po trebuhu, nogah, rokah, po zadnjici,hrbtu, pod pazduhami, celo na lasišču in obrveh.
  Na novega gostitelja se prenesejo ne le pri spolnem odnosu, pač pa že pri običajnem dotiku dveh teles (seveda mora eden od njiju imeti uši), lahko pri spanju v postelji “okuženega” človeka, brisanjem z njegovo brisačo, nošenjem njegove obleke. Možno je tudi, da v kaki savni, ali v športnem prostoru “pobereš” kako nevidno odpadlo uš, ali odpadlo dlako z gnido (redko).
  Najlažje žival odkriješ po sledeh, ki jih pušča. Sama je namreč dokaj majhna, le okrog 1-2mm, ko ne sesa, je skoraj prozorna, pa še s krempeljci se tesno oprime dlake tik ob koži (rada se greje, in tam je najtopleje).
  Na dnevni obrok gre proti večeru, okrog 17-18h, takrat “žrtev” tudi začuti srbenje (in ga običajno spregleda, ker ni tako močno). Uš se nasesa krvi, in njen poln trebušček postane zaradi temne krvi vidnejši (ne pa bistveno večji). Čez nekaj ur prebavi prve količine obroka in pusti iztrebke- ti izgledajo kot mala krastica, ali bolje, grudica strjene krvi. Ta se zalepi na oblačilo, in če je to belo, pri natančnem pregledu vidimo 0,2-0,5mm veliko črno pikico. Običajno je v skupini več pikic na istem območju oblačila(na razdalji kakih 3-5cm). Da zanesljivo preverimo, če je pikica ostanek krvi, nanjo kapnemo kapljico vode, ki jo raztopi, in se, zaradi hemoglobina v krvi, mokro blago ob pikici obarva rahlo roza-rdeče.
  Potem sledi iskanje uši po telesu (če je nismo našli pred iztrebkom), po možnosti s kakim povečevalnim steklom. Ka koži izgleda kot kaka bleda pegica ob dlaki, in če jo popraskamo, rahlo odstopi od površine. Takrat jo lahko odstranimo, in običajno počasi miga z nogami.Če jo stisnemo med nohti, poči in se izceli trebušna vsebina.
  Včasih vidimo že jajčeca prilepljena na dlake. Na začetku jih uš izleže in prilepi tik ob koži, s časom pa se ličinka v jajčecu razvija, zato se le to povečuje(do 2mm v dolžino)in izgleda kot vosek belo). Z rastjo dlake, se tudi jajčece vedno bolj oddaljuje od kože. Ko se uš izleže, se vrh jajčeca odpre kot kapica, uš zleze ven in gre na večerjo. Z lupo vidimo le še voščen tulec z odprtinico na vrhu.

  Kaj narediti? V lekarno po šampon proti ušem, Nix ali kateri drugi.
  Tuširanje in pranje las je prvi del, nato se je potrebno namazati s šamponom in ga dobro razmazati po poraščeni koži(tudi lasišče in obrvi), pustiti po navodilih (običajno 10 min), da deluje,ne več(da je poškoduje kože), dobro izprati in prvi del je za nami.
  Preventivno ponovimo postopek čez 4-5 dni. Ta čas poskrbi, da se izogibaš telesnim kontaktom, kjer lahko pride do prenosa uši.(!)

  Važno 1: oprati je potrebno vsa oblačila in posteljnino, ali vsaj dobro prelikati(npr. deke, tepihe). Seveda je nujno tudi temeljito čiščenje stanovanja(da slučajno ne odtane kaka izpadla dlaka z gnido). Možnost za to je minimalna, vendar je. Postopek pranja in likanja je potrebno ponoviti ravno tako čez 4-5 dni.

  Važno 2: Obvesti ljudi, s katerimi si bil v telesnem kontaktu, kjer bi lahko prišlo do prenosa uši (upoštevaj tudi lokacijo, kjer so bile uši na telesu), da tudi sami poskrbijo za odkrivanje in odstranjevanje morebitnih uši. Pameten človek bo tvojo odkritost in opozorilo cenil, verjetno pa bo(š) tako tudi preprečil širjenje.

 2. glavca glavca  pravi:

  @GL: Super komentar, hvala. Priporočam se še za kakšnega ob kateri drugi temi. :D Tudi zate velja današnje – ponedeljekovo, 2.1.1012 ;) povabilo k sodelovanju. Iztok K

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !