Srbež zadnjika lahko poslabša pretirano umivanje

O srbežu zadnjika s spletne strani Zdrav splet doc. dr. Boštjana Mlakarja:

Vzrok za srbež kože v zadnjiku in okolici je praviloma glivično obolenje. Bolniki so prepričani, da premalo skrbijo za higieno in se pričnejo pretirano in nepravilno umivati. Obolenje se še poslabša. Koža namreč potrebuje tanek maščobni zaščitni sloj, ki pa ga prepogosto umivanje z milom odstrani. Koža postane zaradi stalne vlage in razmastitve ranljiva in primerno gojišče za razvoj glivičnega obolenja. Bolniki dobijo navodila o pravilnem umivanju, zadnjik si lahko umijejo le z vodo, kateri so dodali žlico soli. Lahko pa uporabljajo za brisanje po odvajanju tudi z olivnim oljem prepojen papir. Predpišemo tudi kombinirano zdravilo proti glivicam in vnetju. Za daljše obdobje priporočamo naravna mazila kot sta olivno olje ali maslo.

Vzrok za srbež so lahko tudi male gliste podančice. Značilno za takšen srbež je, da se pojavlja predvsem zvečer, ko je bolnik v postelji in gliste prilezejo na zadnjično odprtino zalegat jajčeca. V takšnih primerih je nujno pregledati blato na parazite. V primeru dokazanih glist je potrebno zdraviti tudi druge člane družine.

[Foto Zdrav splet]

Za Glavco Iztok K s spletne strani doc. dr. Boštjana Mlakarja: Zdrav splet.

 • Share/Bookmark
 

6 odgovorov na “Srbež zadnjika lahko poslabša pretirano umivanje”

 1. PikiJakob  pravi:

  Spoštovani!
  Zanima me “legenda” te slike: kaj je rdečica okoli anusa, kaj so te majhne pokice, itd.
  Že vnaprej hvala!

 2. PikiJakob  pravi:

  Pa še nekaj:
  -kaj je mišljeno pod srbečico? Da traja zelo dolgo, ali da te pač enkrat ali dvakrat na dan malo posrbi po tazadnji?
  -ali imajo te glivice kakšen poseben vonj?
  -kakšen vonj na bi imela okolica zdravega in čistega zadnjika?

 3. doc.dr.Mlakar  pravi:

  @PikiJakob: slikica prikazuje vnetje, ki ga povzročijo glivice. Sbečica pomeni, da srbež občutimo večino dneva, tudi ponoči se nezavedno praskamo zaradi srbeža. Vonj običajno ni izrazit.
  Zadnje vprašanje pa je zelo zanimivo: Kakšen vonj bi naj imela okolica zdravega in čistega zadnjika? Podoben vonj kot je drugje na koži, pri vsakem drugačen, odvisno od higiene, znojenja, hrane, ki smo jo uživali, morebitne kreme s katero je zadnjik namazan itd. Kako vonjamo oz dojemamo vonj pa je seveda odvisno tudi od tega ali nam je oseba všeč, zadnjik všeč itd.
  lp

 4. PikiJakob  pravi:

  Najprej hvala za prejšnje odgovore. Imam pa še eno vprašanje:
  Kaj pa barva okoli anusa? Je normalno, če je ton kože v krogu nekaj cm okoli odprtine veliko temnejši? Ali je res, da je barva splovila ponavadi enaka barvi tega “kroga”?

 5. GL  pravi:

  Če vzamemo najpogostejši razlog, ki pa nima bolezenskega vzroka, je to verjetno stanje po britju dlačic okoli analne odprtine!
  Lahko pa je tudi lokalna alergična reakcija na kaka kozmetična sredstva.

 6. doc.dr.B.Mlakar  pravi:

  @PikiJakob: barva okoli vhoda je običajno temnejša, navadno pa vseeno svetlejša od kože penisa. Če te skrbi bo pač potrebno ritko pripeljat na pregled v eno od mojih ambulant.
  lp

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !