Prisluhni si – pregled prostate

PSA 7 in rdeči alarm pri osebnem zdravniku, ki mi je takoj napisal napotnico za nujen pregled pri urologu. Krvni test PSA (prostatični specifični antigen) je torej pokazal, da se z mojo prostato nekaj dogaja, kar ni ravno meni v prid …

Bil je lep septembrski dan. V rokah sem držal napotnico in čakal v vrsti na urološki kliniki pred vrasti sprejemne pisarne. Prijazna medicinska sestra mi je določila urologa in me napotila pred vrata št. 1. Čakalnica je kar na hodniku, ki se zaključuje z velikm oknom. Sprehodil sem se do tja in se zagledal v meščansko hišo nasproti, misli pa so mi begala vprašanja, kaj se dogaj, kaj sem delal narobe, je to posledica živahnega poletja, ali pa vročega, napornega avgusta v službi??? Seveda v sebi nisem našel odgovorov, ker tudi bolezni nisem poznal. Je to res srečanje z rakom, ali se bom znal ubraniti psihičnim pritiskom in ostati miren …

Vrata v ordinacijo so se odpirala in pacienti so si podajali kljuko en za drugim. Na njihovih obrazih je bilo opaziti vprašanja, verjetno podobna mojim. Po dobri uri čakanja, ki so mi ga krajšali pogledi na druge čakajoče in pogovori očitno že “starih zancev”, sem zaslišal svoje ime. Obstal sem sredi sobe, ki je opremljena suhoparno, ob desni steni z neko staro, zaprašeno aparaturo, nekaj mizami in stolom, ki je spominjal na ginekološkega. Vstopil je že na pogled prijazen dr. specijalist. Povprašal me je o morebitnih bolezenskih znakih in o prednikih. Z odgovori mu nisem pretirano pomagal, saj so moji stari starši v mojih letih že bili mrtvi zaradi vojne in tako tudi njihovih bolezni nisem poznal, oče pa je imel probleme le z želodcem. Zdravnika sta spremljali dekleti v svetlo modri uniformi. Njune vloge nisem uspel ugotoviti niti ob koncu pregleda, saj sta s prekrižanimi rokami le nemo opazovali dogajanje.

Sledil sem zdravnikovim navodilom in si spustil halče in spodnjice do kolen, stopil malo bolj na široko in se sklonil, ko sem začutil njegov prst v zadnjični odprtini. Pretipal je prostato, ki je spolna žleza, po obliki podobna kostanju in normalno velika okrog 25 cm3. Nahaja pa se tik pod mehurjem in skoznjo poteka kratek odsek sicer dolge sečnice, skozi katero moški izločamo seč in semensko tekočino. Njena naloga je izdelovanje izločkov, ki so del semenske tekočine in tistih, ki varujejo spodnja sečila pred vnetji. Zdravnik je zatipal manjšo zatrdlino na levi strani prostate, zato je predlagal dodatni pregled z ultrazvokom in punkcijo prostate, saj bo le tako lahko izključil rakavo obolenje.

Po približno osmih minutah sem že korakal proti sprejemni pisarni, kjer so mi določili datum posega. Presenečen sem ugotovil, da je tisti dan šele čez mesec in pol. Sprehod skozi center mesta do mojega doma mi je koristil, saj sem sprostil misli in si privoščil čokolado. Doma sem se lotil internetnega raziskovanja in na srečo našel vse potrebne podatke. Izvedel tudi za različne vzroke nastanka problemov in bil presenečen ob podatku, da ima veliko športnikov probleme s prostato že v mladih letih. Vzrok je dehidracja in s tem povezano premajhno spiranje sečil z vodo, ki se ob potenju izloča skozi kožo. Spomnil sem se, da sem v avgustu zelo malo pil in nekajkrat opazil, da sem izločil le nekaj kapljic urina, čeprav me je sililo na vodo.

Prebral sem tudi veliko o pravilni prehrani in dodtakih, ki blagodejno vplivajo na prostato. V nekem odgovoru zaskrblejnega bolnika, pa sem opazil ime zdravilca, ki se ukvarja tudi s problemi prostate. Zapisal sem si telefonsko številko in ga naslednji dan poklical. Dogovoril sestanek čez 2 dni, nabavil laneno olje, ki vsebuje substance potrebne za pravilno delovanje prostate in seveda skuto, ki mu pomaga prenesti le te do cilja.

Bioenergetik je s postopki, ki so v svetu že priznani in jih uporabljajo skupaj z uradno medicino že v veliko evropskih državah, potrdil ugotovitve uradne medicine in mi takoj predpisal terapijo ter pripravil majhne kroglice za uživanje 3x na dan po 4 … Terapija pa je bila masaža proste, seveda z njegovimi dodtaki, ki pa jih nisem točno doumel, verjel pa sem, da bo terapija uspešna. Že ob prvem tretmaju mi je zagotovil, da nimam rakavega obolenja, pač pa so spremembe nastale zaradi vnetij, ki sem jih preboleval skozi leta. Tako je bilo v preteklosti z vsemi mojimi prehladi, ki sem jih ignoriral in se jim posvečal le ob vikendih, bolniška pa je bila zame tabu tema. Bioenergetik me je s svojim pristopom sprostil in neobremenjeno sem počakal na poseg pri urologu.

Pred tem sem spet naredil test PSA, ki pa je pokazal močan padec vrednosti na 2,4. Na kliniki me je sprejel nov urolog in mi predlagal ultrazvok z biopsijo, ki jo je predvidel že prvi, ker bomo le tako lahko vedeli, kaj se v resnici dogaja. Ležal sem na boku, ko me je medicinska sestra prijela za roke. Začudil sem se, toda že ob prvem posegu urologa v mojo prostato, ki ji je skozi rektalno odprtino odščipnil delček, vedel, zakaj je sestra ob meni. Bilo je boleče in mislim, da sem glasno zastokal. Takih “pikov” je bilo 10. Kar malo omotičen sem se napotil proti domu.

Pet dni sem užival antibiotike in več kot mesec čakal na izvid. Bolečin nisem čutil, je bil pa videz izločkov milo rečeno grozljiv. Urin obarvan rdeče, sperma rdeča kot paradižnikova mezga in počutil sem se nemočnega, ker nisem imel vpliva na dogajanje. Še sreča, da nisem razmišljal o raku. Čez mesec dni sem dobil pismo iz UKC. Vsebina je bila pričakovana, torej nisem zbolel. Izvid je napisal tretji urolog in me povabil čez leto na ponovno testiranje PSA.

Klemen

 • Share/Bookmark
 

6 odgovorov na “Prisluhni si – pregled prostate”

 1. Gaber  pravi:

  Fiiijuuu. To pomeni, da delajo biopsijo brez analgetika? Ali so te pregledali tudi z ultrazvokom?

 2. jaka  pravi:

  Zanima me, kakšne težave si imel, da si šel k zdravniku? Ali te je peklo, ko si lulal?

 3. Klemen  pravi:

  Jaka:
  nisem imel nobenih predhodnih simptomov… tisti dan sem opazil, da vode skoraj ni pri uriniranju, ponoči pa sem dobil visoko temperaturo. Naslednji dan naj bi šel na morski dopust, pa sem iz preventive odšel k dr. ta je ugotovil vnetje sečil in mi predpisl antibiotike. PSA test pa mi je predlagal že prej in sem ga opravil istočasno s krvnimi testi po vnetju. Ker je bil PSA tako visok, so predvidevali, da je bila tudi prostata vneta. Torej kakšnih težav nisem imel, pa čeprav sem pozoren na dogajanje v mojem telesu.
  Gaber:
  Ne morem soditi, ali so uporabili analgetik. Dr. ki je izvajal biopsijo, mi je otipal prostato, ali je imel na rokavicah analgetik, pa ne vem.. glede na bolečine, bi rekel, da ne … Naredil pa je tudi ultrazvočne posnetke …

 4. lube  pravi:

  Horror. Še posebej o izločanju. Jaz sem imel počeno ledvico, pa na srečo se vse pomeša z urinom tako da je bolj rjave barve in je zgledalo bolj kot sem ultra dehidriran.

 5. Klemen  pravi:

  Sicer se pa vse slabo hitro pozabi in tudi zato je življenje tako lepo in zanimivo. Potebno pa je paziti nase in živeti tako, da s svojimi dejanji nikogar ne prizadanemo. Sedaj imam v službi steklenico “flaška”, ki me opomni, da je potrebno piti skozi ves dan. Tudi laneno in konopljino olje je vedno v moji shrambi, tako upam, da se težave ne ponovijo.

 6. Lojze  pravi:

  PSA pri 50 je 2,5 nato čez 2 leti 3,5; biopsija prostate, 6 vzorcev od 10 pozitivnih. Rak! Odstranitev prostate , inkontinenca nekaj mesecev, ki se izboljša po vajah in hoji. Impotenca ostaja. Ne čakati da ti karkoli začne povzročat težave, pekoče odvajanje vode , nočno vstajanje, odsotnost erekcije, nič od tega ni bilo le rak se je razvijal. Pojdi pravi čas na kontrole PSA.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !