Marko kuha domačo govejo juho

Za pripravo potrebuješ: 1 kg govedine s kostmi, 3 kosi korenja, 1 kos peteršiljeva korenina, 0,25 g gomoljne zelene, 1 manjši por, 2 čebuli, 2 stroka česna, 6 zrn črnega popra, 1 šopek peteršilja, 1 vejica timijana, 1 vejica majarona, malo luštreka.

[Foto: Ikarus.]

Navodilo za Domačo govejo juho:

1. Goveje meso in kosti operemo ter obrišemo. Por operemo. Korenček in peteršiljevo korenino ostrgamo oz. olupimo in razrežemo na četrtine. Zeleno in čebulo olupimo ter razrežemo na večje kose. Čebulo lahko tudi popražimo na vroči električni plati. Iz nekaj vejic peteršilja, timijana, majarona in zelene naredimo zeliščni šopek.

2. V večji lonec vlijemo 2,5 litra hladne vode, dodamo meso in čim hitreje zavremo. Ko juha zavre, temperaturo zmanjšamo za toliko, da tekočina komaj opazno brbota. S površine s penovko pobiramo pene.

3. Ko se na površini nehajo delati pene, lonec pokrijemo (pustimo le manjšo špranjo) in na nizkem ognju juho kuhamo 90 minut.

4. Juho odkrijemo in dodamo vso zelenjavo, poper, lovor, neolupljene stroke česna, luštrek in zeliščni šopek. Če se nam zdi, da je povrela velika količina vode, jo še dodamo (vendar naj bo vrela!), nato pa lonec napol pokrijemo in juho kuhamo še eno uro. Deset minut pred koncem kuhanja juho solimo.

5. Juho odstavimo in pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladi in zbistri. Nato jo precedimo skozi gosto žičnato cedilo.

6. V precejeno juho po želji vkuhamo izbrano zakuho ali jušni vložek.

7. Juho serviramo na krožnik in potresemo z nasekljanim peteršiljem ali drobnjakom. Serviramo jo lahko tudi z narezanim mesom in zelenjavo, ki sta se kuhala v juhi.

MarkoK

 • Share/Bookmark
 

8 odgovorov na “Marko kuha domačo govejo juho”

 1. barbara  pravi:

  Dve vprašanji:

  1. Zakaj juho solimo šele 10 minut pred koncem?

  in

  2. Ob kateri uri se torej lahko narišem pred vrati?

 2. moonboy  pravi:

  Jaz imam tudi rad, da je juha dobro precejena, da se ne vidi tistih nadležnih koščkov mesa :)

  Mislim, da bo 0,25 g zelene malo premalo :)

 3. MarkoK  pravi:

  @: Barbara: To je recept od moje babice, ki je pa žal že pokojna in je ne morem več vprašati. :( Mislim, da zaradi zelenjave. Lahko prideš ob 13:15h. Zraven pa bo še kuhana govedina, rdeče zelje ter pražen krompir.

  @: Moonboy: Jaz tudi, absolutno! :) Pa bilo je dovolj zelene. :D

 4. barbara  pravi:

  Au, au, au, s temle jedilnikom si me pa zadel…žal 20 minut prepozno….DOST! Nasledn tedn se pr naš bajt kuha goveja župa!..in seveda vse ostalo kar zraven paše. Dober tek! ;)

 5. glavca glavca  pravi:

  Verjetno 25 dag zelene? :D Iztok K

 6. MarkoK  pravi:

  @Barbara: Super! ;) Lahko pridemo? :D
  @Glavca: Jaaaaaaaaaaaa! :D :D

 7. gayprimorec gayprimorec  pravi:

  mmmm zgleda okusno :P

 8. MarkoK  pravi:

  @Gayprimorec: Juhca je bila super! ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !