Neželjene psihične posledice uporabe drog

O tem ste gotovo že velikokrat brali in slišali, vendar gre tu mnogokrat za mite in legende, s katerimi starši strašijo otroke, ki pa sicer imajo nek resnični izvor, a so se zgodbe tekom let malce spremenile in dodelale. Vsak izmed vas je sigurno že slišal zgodbo, kako človek, ki je na tripu, lahko misli, da je pomaranča, in se olupi ali pa kako dilerji dajejo LSD v nalepke, ki si jih potem otroci lepijo na kožo in postanejo odvisni. Mitom in legendam se bomo na tem mestu izognili, lotili pa se bomo resnih težav, ki jih lahko imate tudi na psihološkem področju, če se odločite za uživanje psihoaktivnih substanc.

Napadi panike
so daleč najpogostejša stvar, ki se uporabnikom stimulantnih drog, predvsem tistih z malce halucinogenega učinka lahko zgodi. Ko človeka droga zadane in doživi fleš, se nekateri tega zelo prestrašijo. S strahom pa zadevo še poslabšajo, fleš je še večji in panika se stopnjuje. Fleš ponavadi v kakih 10 minutah mine, v tem primeru pa najbolj pomaga, da imate zraven sebe osebo, ki vas zna lepo umiriti, treba je oditi ven, v nek miren prostor, koristijo pa tudi limone.
Pomembno je tudi, da veste, da zlahka zamešamo, ali je nekdo “samo” preveč zadet ali pa gre za kakšno resnejše stanje, zaradi česar je človek lahko tudi življensko ogrožen. Zato je treba poklicati rešilca, če se človeku, za katerega mislite, da ga preveč flešira, stanje v15 minutah ne izboljša ali pa se mu celo slabša.

Depresija
je neprijetnost, s katero se dan ali nekaj dni po uživanju ekstazija ali ostalih stimulansov spopada veliko ljudi. Pri depresiji gre za občutek praznine, nemotiviranosti, človek nima apetita in ima težave s spanjem. Depresija je lahko zelo huda in lahko traja tudi več dni. Depresija nastane zato, ker se porabi ves “srečni” nevrotransmiter serotonin in telo potrebuje nekaj časa, da ga obnovi. V obdobju depresije najbolj pomaga druženje z ljudmi, ki jih imate radi, izleti v naravo, na sončku in zraku in kvalitetna hrana. Depresije nikakor ne poskušajte premagati z novimi dozami ekstazija ali kakšnih drugih (dovoljenih in nedovoljenih) drog, ker boste dolgoročno s tem stanje samo poslabšali in ustvarili začaran krog “upsov in downsov”, iz katerega se boste težko izvlekli.

Psihotična stanja
lahko pri nekaterih ljudeh nastanejo v povezavi z uživanjem psihoaktivnih snovi. To prepoznamo tako, da človek vidi ali sliši stvari, ki jih drugi ne, da ima občutek, da se o njem pogovarjajo ali da mu berejo misli ali pa da on drugim bere misli. Vsaka psihoaktivna substanca lahko sproži psihozo, po vsej verjetnosti pri ljudeh, ki so k temu že tako ali tako nagnjeni. In ker je dednost v psihozah dokazana, se morajo ljudje, ki imajo v družini duševne bolezni uživanju psihoaktivnih substanc odpovedati.

DrogArt, za Glavco Iztok K

 • Share/Bookmark
 

7 odgovorov na “Neželjene psihične posledice uporabe drog”

 1. Sakir  pravi:

  Ne zdi se mi fer, da se vse substance mečejo v isti koš zarad napačne klasifikacije…

 2. glavca glavca  pravi:

  Kateri substanci se je po tvojem mnenju zgodila krivica? :D Iztok K

 3. Sakir  pravi:

  Vsekakor je razlika med kemično pridelanimi in naravnimi substancami…

 4. Sanjas  pravi:

  Na kak način pa naj bi pri napadih panike pomagala limona? :)

 5. Mina DrogArt  pravi:

  Pri napadih panike limona pomaga zato ker človeka malo vrne v telo zaradi kislega okusa. Ni nobene druge razlage :)

 6. GL  pravi:

  Kolikor imam v spominu iz nekaj študij izpred nekaj let o POPERSU v različnih verzijah in oblikah (alkil nitrit, izopropil nitrit) je dokazan TELESU ŠKODLJIV UČINEK kot posledica dolgotrajne uporabe.
  Najvažnejši škodljivi učinki so: upad kognitivnih funkcij (zlasti se odraža v slabšem spominu), nato tudi okvare sluha, škodljiv je za celice žilne stene (vpliv na prožnost žilne stene in regulacijo krvnega pritiska, kar je najbolj očitno pri nekaterih nasnifanih, ki jim pade) in tudi za srce (v spominu imam, da vpliva na prevodni sistem in zato prihaja pogosteje do motenj ritma).

  O psihični odvisnosti se (kao) ne govori, vendar poznam nekatere, ki se brez popersa sexa sploh več ne lotijo oziroma brez popersa ne zmorejo orgazma. To pa bi lahko že bila oblika psihične odvisnosti!

 7. Ansaja  pravi:

  ZASLUŽKI Z DROGO DOLOČAJO DO KDAJ SE BODO DOGAJALE LABORATORIJSKE IZNAJDBE DROG..MOŽGANE JE POTREBNO UNIČITI IN TAKO BO ČIM MANJ SVOBODNO IN NEODVISNO MISLEČIH PREBIVALCEV NA PLANETU..ELITE SE BODO ZAŠČITILE ,NEUKI NAJ POMREJO …VSAK DAN SREČUJEM ŽALOSTNO RESNICO,DA SE STAROSTNA DOBA ODVISNIKOV IN EKSPERIMENTIRANJE Z DROGAMI ZNIŽUJE..METADON JE DROGA .A JO NAPIŠE PRIZNAN ZDRAVNIK”MOJI METADONSKI OTROCI”

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !