Trans osebe in okolica (želim si postati punca)

Vsi vemo, da je transseksualnost še nekako bolj tabu tema v LGBT vrsti. No, nekaj podatkov o meni:
Sem iz Ljubljane, stara 20 let in si želim postati punca/ženska (trenutno sem še tip in čisto na začetku spremembe spola). Brez športa in glasbe ni mene. Trenutno tudi študiram nekje izven Ljubljane.

Ko takole gledaš, kako okolica še vedno ne sprejema nekaj novega, ali pa se to zelo prepočasi dogaja, mi gre namreč včasih kar na jok! Sicer imam sama z okolico (družina, prijatelji/ce, kolegi/ce) kar veliko srečo. Namreč vsi so zelo odprti za take in podobne zadeve, je pa res, da nekomu za kaj takšnega zaupat moraš pričakovati kar veliko takšnih in drugačnih vprašanj. Najpogostejša izmed vseh so bila:

Kako in kdaj si prišel/a do tega?
No ja, pri meni osebno se je vse skupaj začelo nekje v osnovni šoli. Največja kriza, če bi lahko nekako tako dejala, je bila nekje med tretjim letnikom SŠ in do sedaj.

So ti bolj všeč punce ali fantje?
Meni osebno so samo punce všeč, je pa res, da je enako pri trans puncah (punce z moškim spolnim organom). Kljub temu, da do tega trenutka še nisem imela nobene osebe, ki bi jo ljubila, pa si želim, da bi kaj kmalu prišel ta dan.

Kaj pa seks s fantom, punco?
Fantje : No, priznati moram, da sama osebno tipa lahko kar hitro dobim za seks in pred kakšnim letom se mi je nekje zunaj to tudi zgodilo. Biti v vlogi punce je bilo božansko, res pa je nekaj manjkalo, kar ne znam opisati. Tako da če je kak kul tip, se nikoli nič ne ve (no ja, več kot seks pri meni ne bo še nekaj časa glede tipov).
Punce: No, pri puncah je pa čisto drugačna zgodba. Namreč glede na to, da še nobene nisem imela, je res, da tudi nisem imela še spolnih odnosov z nobeno. Upam, da pride kmalu tudi dan za to in upam, da to ne bo samo punca za eno noč, ampak za kej več kot samo to.

Imaš kaj ženskih stvari doma? Kdaj te ponavadi prime, da se oblečeš v njih?
Ja, imam jih kar nekaj. Od tega je večina kakšnih majčk s kratkimi rokavi, vmes kakšne 3 obleke, ena bolj » za na lepše«, kavbojke, nekaj spodnjega perila, mini krila, ob tem pa še nekaj za obuti. Sama osebno sem velikokrat oblečena kar v ženske stvari (trenirka, majčka, pač samo namesto moških). Največkrat doma, sem pa že bila zunaj tako oblečena in v maškarah. Ha ha ha

Kaj boš pridobil/a z spremembo spola?
To je sicer težko opisati, ampak vem, da bom pridobila veliko. Primer: No probajte živeti brez srca, če vas spol že nekako ne moti?

Kdaj si začela s spremembo spola in koliko bo še trajalo, da boš izgledal/a kot punca?
V to sem se podala v srednji šoli, nekje ob koncu srednje šole in če bo šlo vse po načrtih, lahko s hormonsko terapijo začnem čez najprej kakšni dve leti in po nekaj mesecih se začnejo tudi spreminjati poteze na obrazu in še druge.

Kmalu prihaja drugi del trans osebe in okolice!

Tina

 • Share/Bookmark
 

19 odgovorov na “Trans osebe in okolica (želim si postati punca)”

 1. moonboy  pravi:

  Ali ne sovražiš takih vprašanj, ali se ti ne zdijo preveč osebna? Ker se mi namreč nič ne zdi narobe, če kdaj kdo objavi prispevek o tem, kako so nekatera vprašanja pač preveč osebna in jih je neprimerno postavljati. Po drugi strani si pa včasih tudi sam želim, da bi ljudje več spraševali, ker samo tako lahko res razložiš in odpraviš predsodke (pri vseh oblikah drugačnosti). Tako da v bistvu čestitke, da si javno objavila tak odkrit prispevek, ker je T v LGBT pogosto žal res samo za okras.
  Dobrodošla torej na Glavci in upam, da bo še več tvojih prispevkov.

 2. Tina Tina  pravi:

  @Moonboy: Lej se čist strinjam s tabo, da so nekatera taka vprašanja zelo osebna in je včasih nanje kar težko odgovoriti sploh v živo, ko vidiš kako te oseba ali več oseb posluša glede tega. Je pa res, da če hočeš vse te predsodke odpraviti pri ljudeh moraš nekaj narediti, spremeniti ali kar koli že, da te bodo nekako bolje razumeli. Drugače se pa pri teh vprašanjih kar hitro navadiš in brez problema nanje odgovarjati. No vsaj jaz ker nimam nič za skrivati pred drugimi osebami. :)

  @Gaber: Se strinjam. Najraje imam kakšno cestno kolesarjenje, odbojka(sam kaj ko je vedno premau ljudi za to igro in pol ni nikol nič iz tega), badminton, sprehodi…
  Glede muske imam pa najraje kake take ko so trenutno najbolj popularni, pop, rock, techno… Okej sej bi še več naštevala sam mi tole razvrščanje v tele skupine sploh ne gre dobr. :P

 3. Gaber  pravi:

  Šport je kul. Kaj ti najraje? Jaz zdaj najraje skačem v vodo s stolpa. Nisem še najboljši. :D In glasba je kul. Kaj poslušaš? Všeč mi je tvoj odnos do tipov. Jaz tudi hitro vsakega dobim. ;) Kaj so te pa starši vprašali?

 4. Žan  pravi:

  Meni se zdi super, da si pripravljena o teh stvareh tako prosto in samozavestno spregovoriti. Želim ti čim več uspeha s terapijami in veselim se še prebrati kakšen tvoj prispevek. :)

  *

 5. Kitty  pravi:

  O moj bog! Wau! Pozdravljena tudi v mojem imenu.
  Sam bi tako rad bil ženskega spola, ampak se mi zdi vse tole s psihoterapevtom, hormoni, operacijami preveč, moji živci pa bi umrli še preden bi spremenil spol … Tako, da si v mojih očeh junakinja, da greš skozi vse to!
  By the way – kje kupiš čevlje na ženskem oddelku D:? Ali imaš dovolj majhno številko noge? Jaz imam namreč 42 in mi je tako težko najdi nekaj primernega D:! Zadnjič sem si kupil št. 41 in stlačil noge v tiste škornje – čez mesec so se mi razparali. Me cried a lot D:

 6. Tina Tina  pravi:

  @Gaber: pzabila sem ti odgovoriti na zadnje vprašanje am jah nič posebnega pač to kar je tudi tukaj napisano kdaj se je to začelo, a so mi bol tipi al punce ušeč, zakaj točno si želim spremeniti spol… :D

  @Žan: Hvala, drugače pa no saj za mene to ni tak problem povedati pač ker nimam ničesar za skrivati pred nikomur.:)

  @Kitty: Pozdravljena tudi ti v mojem imenu. :)
  Lej verjemi če si tega res zelo želiš te ne more nič iz tega spraviti namreč tut sama imam strah pred nekaterimi stvarmi ki so povezane s spremembo spola ampak jih hočem odmisliti ker so popolnoma nepomembne.

  Drugače pa nimam nobene posebne trgovine kjer kupujem čevlje, superge… Drugače imam tudi sama nogo nekje med 41-42 ampak se čisto komot dobi saj kakor sama vidim te številke ko ponavadi punce najbolj posegajo med številkami 36-39. :D

 7. Tina Tina  pravi:

  Tudi meni je v veselje. :) No ja tudi take osebe obstajamo he he he :P :D
  Upam, da me bodo res podpirali čisto do konca ampak kakor trenutno izgleda se ni treba bati za to. :P

 8. Mirč  pravi:

  Pozdravljena, Tina!

  Vesel sem tvojega članka, saj si mi pošteno prevetrila določene poglede na tako kompleksno zadevo, kot je sprememba spola. Še posebej me je presenetilo, da so ti všeč samo ženske in bi sama rada postala ženska.

  Doslej sem namreč poznal samo primere, ko je istospolno usmerjena ženska želela postati moški, torej drugi pol zveze z žensko, in istospolno usmerjeni moški ženski del zveze z moškim.

  Vesel sem tudi, da so te domači in prijatelji sprejeli takšno, kakršna si, in upam, da te bodo trdno podpirali vse do zaključka tvoje preobrazbe. Srečno!

 9. Tina Tina  pravi:

  Hvala :D Je res, da imam večinoma bolj pozitivne izkušnje sam so pa tudi vmes grenke izkušnje. :( Seveda pa je že nekaj mojih člankov tudi že v vrsti za objavo. =D

 10. Domen  pravi:

  Čestitke tudi z moje strani, da si o svoji spolni identiteti upala spregovoriti z drugimi, sploh z družino. Sploh super pa je to, da imaš pozitivne izkušnje, kot razumem. Upam, da te bomo še velikokrat brali tukaj.

 11. Miha  pravi:

  Fajn prispevek. Zanimivo je slišati tako izkušnjo iz prve roke.

  Enkrat sem razmišljal o tem, ali bi me kot geja bolj privlačil fant v ženskem telesu ali obratno. Kar malo sem bil presenečen, ko sem izbral prvo možnost. Po drugi strani se mi pa zdi čisto samoumevno.

  Je še kdo drug razmišljal o tem?

 12. Tina Tina  pravi:

  No ja takih ljudi, ki jih privlačijo osebe kot so tipi z ženskim spolnim organom ali punce z moškim spolnim organom je kar veliko v svetu in tudi v Sloveniji je podobno sam večinoma taki ljudje o tem zelo malo tudi govorijo. :P :D

  Drugače pa tudi mene zanima koliko je kaj takšnih ljudi. :D

 13. MaycheeV  pravi:

  Pozdravljena!

  Tudi sama sem se odločila za spremembo spola, stara sem 22 let, sedaj sem že več kot 6 mesecev na hormonski terapiji (sem se kar sama odločila, da posežem po zdravilih, ker sem slišala obupne stvari glede celotnega uradnega postopka).

  Javno še nisem šla ven kot punca, ker prepuščam hormonom čas, da v miru spreminjajo moje telo :)

  Glede na to, da si šla po uradni poti bi te vprašala kakšne izkušnje imaš s psihiatrijo in kakšen je postopek? Pred nekaj časa sem se vendarle naročila na obisk pri psihiatru seksologu, kar pride čez približno dva tedna.

  Me veseli, da je nekdo končno spregovoril o tem, čas je, da se povežemo in dokažemo, da nismo čudaki in čudakinje.

  Lepe pozdravčke vsem,

  Maja

 14. Tina  pravi:

  O lepo to, da se je še kakšna oseba javila, ki ima drugačne izkušnje kot jaz.
  Tudi sama sem učasih kar pomislila, da bi nekako šla to delati na “svojo pest” ampak nekako nič od nič še nisem vedela o teh zadevah tako, da sem se najprej pri osebni zdravnici naročila. Nato me je poslala do psihologa. Do nekaj časa nazaj sem imela trenutno preminulega Slavka Ziherla, ki je bil res odličen. On me je nato poslal na neke raziskave ali tako rečeno opravljanje testov (v potrebno je bilo odgovarjati na neka enostavna vprašanja), sedaj pa čakam za endokrinologijo, da mi ta naredijo teste hormonov… nato pa si bom morala poiskati novega psihologa/psihiatra na tem področju in nadaljevati to stvar.

  Se čisto strinjam s tabo in mislim, da je nekaj že v tej smeri sama Salome naredila ampak to je potrebno nekako še nadgraditi in “obvestiti” Slovenijo, da sami nismo nič čudnega.

  Lep pozdrav tudi tebi :D

 15. MaycheeV  pravi:

  Zdravo,

  tudi sama sem šla preko osebnega zdravnika po napotnico. 18-tega aprila sem naročena na obisk pri gospe Otorepec (mislim, da je trenutno tudi edina, ki se kot psihoterapevtka ukvarja z nami).

  Kar se tiče jemanja zdravil na lastno odgovornost, sem kar nekaj mesecev študirala in raziskovala vse možne stranske učinke, odmerke, pa tudi za krvne preiskave sem plačala, da so mi izmerili vrednost hormonov v krvi, tako da mislim, da imam stvar več ali manj pod nadzorom :)

  Zanima me še to – ali so od tebe zahtevali, da se v javnosti predstavljaš kot punca že pred začetkom jemanja hormonov, ali ne? Namreč rečeno mi je bilo, da je najprej potrebno pribl. 6 mesecev “iti ven” kot ženska v javnost (kjer to tudi lahko potrdijo, recimo na šoli ali v službi).

  Hvala za odgovor in lep pozdrav! :D

 16. Tina  pravi:

  Aha no ja sej sem tudi sama slišala, da se trenutno neka doktorca z nami ukvarja samo nisem točnovedela kater. :P he he

  Khm glede tega zadnega vprašanja se mi zdi zelo čudno ker meti tega namreč niso nič rekli. Je pa možno da ima vsak prihiater/seksolog svojo vrsto kako in kaj delajo z nami. Samo pomojm, da to ni potrebno.
  Kdo ti je pa to drugače rekel?

  Am glede telih hormonskih raziskav me samo nekaj zanima pa bi te prosila če je kakšna možnost, da mi malo tako nakratko napišeš magar na mail(tina.smid00@gmail.com), če ni kakšne panike. :D

 17. xalyas  pravi:

  draga maja… a bi lahko lepo prosim delila informacije z mano o tem kako natančno dobiš tablete … prosim… ?

  lep pozdrav

  anna

 18. MaycheeV  pravi:

  Živijo Anna,

  tega ne bi pisala na javni spletni strani, ker v primeru, da ne delaš pravilno, imaš lahko hude posledice. :/

  Naročam pa iz tujine, s spletne strani (precej draga zadevščina), ki ne prodaja ponaredkov (so pa v Singapurju).
  Na celotno vrednost pošiljke pa plačaš v Sloveniji tudi carino na carinski pošti, potrebuješ pa tudi pisno izjavo, da boš uporabila zdravila za osebno rabo.

  Več ti lahko napišem v mejlu, če mi zaupaš svoj e-mail naslov.

  Lepe pozdravčke,

  Maja

 19. xalyas  pravi:

  e-mail naslov (IK) … drugače mam že iskušnje z spletnim naročanjem že vsaj 3 leta ampak nažalost slabe… kvaliteta,cena,carina,poskusna kraja,…

  Ni potrebe, da bi vsi videli tvoj naslov, zato sem ga zbrisal in ga bom posredoval le Maji. Obema predlagam previdnost, tudi če se sami dobro poučita, raziščeta… vseeno se pogovorita z zdravnikom, ki mu zaupata. Iztok K

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !