Obvoznica mimo nestrpnosti, Got homofobia?

Društvo LEGEBITRA vabi:

Obvoznica mimo nestrpnosti, zgodovina parade ponosa v Sloveniji
Otvoritev bo v sredo, 29. 2. 2012, ob 18. uri v Muzeju Novejše zgodovine
(Cekinov grad v Parku Tivoli, Ljubljana)
Razstava bo na ogled do 15. 4. 2012.

Otvoritev fotografske razstave Gaje Kutnjak “Got Homofobia?”

Legebitra in Open vas tokrat vabita na ogled fotografske razstave Got homofobia? umetnice Gaje L. Kutnjak. Otvoritev bo v petek, 2. marca 2012, ob 19h. Pričakujete lahko pogostitev v stilu, glasbeno spremljavo pa v ritmih jazza in elektro jazza pripravlja Nibeye.

Oba dogodka organizira LEGEBITRA v okviru LGBT meseca zgodovine, ki je del evropskega projekta »Engaging Hearts and Minds, Changing Attitudes«.

8. junija 2001 redar lokala “Galerija” v ljubljanski Mestni galeriji, ki je sicer v lasti Mestne občine Ljubljana, prepove vstop gejevskima pesnikoma Branetu Mozetiču in Jeanu Paulu Daoustu. Pri tem jima pojasni, da naj “se že navadimo, da lokal ni več za ‘take’”. Lezbična in gejevska skupnost se v dnevih, ki sledijo, odzove s klasičnim »sit-in«-om, počasnim in dolgotrajnim pitjem kozarca mineralne vode v lokalu in čakanjem, da bodo pristojni državni organi odreagirali na očitno diskriminacijo. Reakcije ne dočakamo, zato se začnejo priprave na “Obvoznico mimo nestrpnosti – pohod proti homofobiji”, ki se zgodi se 6. julija 2001.

Tako se v Sloveniji prične tradicija parade ponosa. Po svetu znana kot Pride parade je manifestacija gejev, lezbijk, biskesualnih, trans in queer oseb (LGBTQ), ki se zavzemajo za spoštovanje svojih pravic, človekovih pravic. Temelj parade ponosa je vidnost LGBTQ oseb. Izhod iz privatne v javno sfero, ki je javna zato, ker pripada vsem, ne glede na spolno usmerjenost, identiteto in izraz.

Začetki parade ponosa v svetu segajo v leto 1969, ko so se v noči iz 27. na 28. junij obiskovalci gostišča Stonewall Inn v Greenwich Villageu v New Yorku uprli policijski raciji, v kateri je bilo aretiranih nekaj transvestitov. Racije v homoseksualnih lokalih so bile v 60. letih 20. stoletja pogoste. Tarča pa so bili pogosto transvestiti. Ti so se zato tovrstnim aretacijam že prej upirali. Kar se je tistega večera zgodilo prvič, je, da je večina preostalih obiskovalcev in obiskovalk pred gostiščem oblikovala živo verigo ter prepoznala, da je namen tovrstnih racij in aretacij tudi zatiranje njih samih.

Pred gostiščem Stonewall Inn se niso upirali samo homoseksualci, ampak tudi mladi, katerih politični pogled na svet je temeljil na levem političnem prepričanju, protivojnem gibanju, gibanju za državljanske pravice temnopoltih in ženskem gibanju za osvoboditev. Upor je tako dobival politične razsežnosti. Je začetek modernega gibanja za pravice in svoboščine LGBTQ oseb, ki je primerljivo z boji za pravice in svoboščine temnopoltih v ZDA.[1]

V državah, kjer so pravice in svoboščine LGBTQ oseb relativno zgledno zakonsko zaščitene in kjer se tovrstni zakoni tudi prevajajo v vsakdanje življenje, je parada ponosa praznik raznolikosti, enakopravnosti in spoštovanja vseh. V preostalih državah, tudi v Sloveniji, pa ima parada ponosa še vedno močno politično in ozaveščevalno konotacijo.

***********

Serija Got homofobia? je aktualen, drzen in vse prej kot črnobel vpogled v življenje slovensko španskega gejevskega para, ki vas ne bo pustil hladne. Gaja L. Kutnjak je mlada in nadebudna študentka fotografije in filma na Visoki šoli za umetnost Univerze v Novi Gorici. Ukvarja se predvsem s portretno, modno in studijsko fotografijo, tokrat pa je prvič na ogled postavila tudi dokumentarno fotografijo.

Tekst in fotke LEGEBITRA, OPEN, za Glavco Iztok K

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !