Mnenje Slovenskega centra za raziskovanje samomora

Pri centru so o reparativni terapiji s katero naj bi lahko zdravili homoseksualnost zapisali:

O primernosti psihoterapevtske obravnave in uporabe reparativne terapije pri »spreobračanju« istospolno usmerjenih, je svoje mnenje podala že Zbornica kliničnih psihologov (2012) (že objavili na Glavci, IK), pred tem pa tudi Ameriško psihološko združenje (American Psychological Association – APA, 2009). Njihovo strokovno mnenje podpiramo tudi mi.

Poleg omenjenih strokovnih dvomov glede primernosti tovrstnega predavanja in klinične izkušnje na kateri je predavanje Luca Di Tolve osnovano, bi opozorili še, da kolikor je možno razbrati iz različnih pričevanj ljudi, ki so bili vključeni v terapijo, lahko le-ta še dodatno poglobi stiske posameznikov. Predvsem se to v tej terapevtski obravnavi kaže z iskanjem krivcev za spolno usmerjenost (kot na primer, da so starši ali vrstniki krivi za razvoj spolne usmerjenosti), večanjem občutkov tesnobe, depresije in utrjevanjem predsodkov do istospolno usmerjenih. Iz omenjenih razlogov in še posebej iz skrbi, da omenjena obravnava ne sledi strokovnim smernicam, prav tako pa tudi ne etičnim standardom, priporočamo kritičen odnos do predavanja.

Zaradi predsodkov, ki jih lahko takšna gibanja povečujejo, imajo posamezniki z istospolno usmerjenostjo pogosto občutek osamljenosti, drugačnosti in so podvrženi večjemu tveganju za razvoj depresije in drugih duševnih motenj. Posledično je povečano tudi tveganje za samomorilno vedenje, zato moramo biti v takih primerih še posebej pazljivi, da se znaki stisk in morebitnega samomorilnega vedenja prepoznajo dovolj hitro.

Vsem, ki prihajajo v stik z mladimi, torej priporočamo, da ne glede na spolno usmerjenost mladostnikov, do njih zavzemajo razumevajočo držo, izražajo skrb zanje, jim nudijo oporo, jim pomagajo konstruktivno reševati njihove težave. Za mladostnike in njihov zdrav duševni razvoj je namreč še posebej pomembno razumevanje in sprejemanje okolice.

Lepo vas pozdravljam,

Asist. Vita Poštuvan, univ. dipl. psih., l.r.
Namestnica vodje

Viri
• APA Task Force on Appropriate Therapeutic Responses to Sexual Orientation. (2009). Report of the Task Force on Appropriate Therapeutic Responses to Sexual Orientation. Washington, DC: American Psychological Association.
• Zbornica kliničnih psihologov (2012). Odziv ZKP na članek “Spreobrnjeni gej Luca di Tolve bo predaval slovenskim otrokom”, objavljen v Dnevniku 15. 4. 2012. Dosegljivo dne 22. aprila 2012 na naslovu http://www.narobe.si/myblog/tudi-klinicni-psihologi-opozarjajo-pred-reperativnimi-terapijami

Za Glavco Iztok K

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !