Sindrom hiv lipodistrofije

Sindrom HIV lipodistrofije zajema spremembe telesne maščobe (lipoatrofijo in lipohipertrofijo) in presnovne nepravilnosti (povišane maščobe v krvi, odpornost na inzulin, sladkorna bolezen, laktozno acidozo) in se lahko pojavi pri HIV pozitivnih osebah, lahko kot stranski učinek antiretrovirusne terapije. Lipoatrofija pomeni izgubo podkožne maščobe na obrazu ( lica, senca), rokah, ramenih, stegnih in zadnjici. Predvsem izguba maščobe na obrazu daje shujšan, izmozgan in nezdrav videz, čeprav je imunološki status pri HIV okuženem na terapiji dober.

YouTube slika preogleda

Lipoatrofijo, ki jo opisujem ne smemo zamenjati z splošno oslabelostjo in izgubo mišične mase, ki se pojavi pri nezdravljenem HIV-u oz. AIDS-u, kjer je izguba podkožne maščobe manj izrazita. Ne smemo pa tudi pozabiti, da so upadla lica in gube lahko le odraz normalnega staranja, ki je pri suhih še bolj izrazit. Zdravila starejše generacije za zdravljenje HIV okužbe so pogosteje povzročala lipoatrofijo, danes se izbirajo kombinacije, ki imajo manj stranskih učinkov oziroma se zdravila zamenjajo v primeru prvih znakov lipoatrofije. Dodatni faktorji, ki povečajo tveganje za lipoatrofijo, so starost, zmanjševanje indeksa telesne mase že pred uvedbo zdravljenja, diagnoza AIDS pred pričetkom zdravljenja, trajanje HIV okužbe, nizek delež CD4 T celic, moški spol in bela rasa. Lipoatrofijo obraza lahko učinkovito zmanjšamo z lepotnimi posegi pri katerih v lica injiciramo filerje ali lastno maščobo ter zamenjamo zdravila v kolikor je to mogoče.

Pri lipohipertrofiji pride do nalaganja maščobe predvsem v predelu trebuha, zadnjega dela vratu in prsi. Med dejavnike, ki povečajo tveganje za lipohipertrofijo sodijo starost, ženski spol, povišan indeks telesne mase, dolgotrajna antiretrovirusna terapija. Lipohipertrofijo zmanjšujemo z telesno aktivnostjo, dieto, dobre rezultate so imeli tudi z hormonsko terapijo, najpogostje pa je potrebno zamenjati antiretrovirusna zdravila.

Zaradi motenj v presnovi maščob (povišani trigliceridi, LDL holesterol,…) je pomembno uvesti ustrezno dieto, povečati telesno aktivnost, ali celo uvesti zdravila za zniževanje maščob in holesterola. Potrebno je kontrolirati krvni sladkor , da se ne spregleda morebitna sladkorna bolezen. Ker povišane maščobe in sladkor v krvi ter kajenje vodijo do ateroskleroze je pomebno redno spremljanje krvnih vrednosti, z ultrazvokom vratnih arterij določiti morebitne začetne znake ateroskleroze in ustrezno ukrepati.

Za HIV pozitivne je torej še pomembneje, da poskušajo živeti zdravo in se ne izogibajo preventivnih zdravniških pregledov.

doc.dr.Boštjan Mlakar

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !