Jugokotiček: Hrvaški prazniki

Pred tremi dnevi smo v Sloveniji praznovali dan boja proti okupatorju, jutri pa sledi praznik dela, ki je pri nas dvodnevni praznik, na katerega marsikateri turist v Sloveniji ne računa.

Ali veš, kateri so dela prosti dnevi na Hrvaškem? Če tam počitnikuješ, se to splača vedeti. Poznavanje praznikov je zanimivo tudi zato, ker razkrijejo marsikatero lastnost o državi.

Na Hrvaškem, tako kot v večini držav, novo leto in praznik dela praznujejo samo en dan. Če silvestrskega mačka 1. januarja ni mogoče popolnoma ozdraviti, se zdravljenje lahko nadaljuje 6. januarja, ko obeležujejo prihod svetih treh kraljev.

Novo leto v Zagrebu

Novo leto v Zagrebu; vir: Index.hr

Datum velike noči se seveda od leta do leta razlikuje. Enako velja za še en krščanski praznik, telôvo oziroma praznik svetega rešnjega telesa in krvi. Kot pravi Wikipedia, je bistvo tega praznika čaščenje hostije.

To, kar v Sloveniji praznujemo 27. aprila, na hrvaškem obeležujejo 22. junija. Na ta dan leta 1941 je bil ustanovljen prvi partizanski odred na območju nekdanje Jugoslavije, in sicer v Sisku.

Tri dni pozneje pa, tako kot v Sloveniji, sledi dan državnosti. Dan samostojnosti praznujejo 8. oktobra. Na predhodni dan leta 1991 se je namreč iztekel trimesečni rok o zaustavitvi osamosvojitvenih procesov, na katerega sta Hrvaška in Slovenija pristali s podpisom Brionske deklaracije.

V poletnem času je poleg Marijinega vnebovzetja dela prost dan tudi dan zmage in domovinske zahvalnosti, ko se spominjajo zmage v domovinski vojni. Z izrazom domovinska vojna na Hrvaškem označujejo vojno, ki je potekala po razpadu Jugoslavije. 5. avgusta 1995 so hrvaške sile z operacijo Nevihta uničile Republiko Srbsko krajino in osvobodile Knin. Po tem datumu so srbske enote na Hrvaškem zasedale le še del Slavonije.

Zadnji trije dela prosti dnevi so isti kot v Sloveniji: 1. november ter 25. in 26. december. Razlika je le v tem, da na Hrvaškem 26. decembra 1990 ni potekal referendum o neodvisnosti, pač pa ta dan obeležujejo god svetega Štefana, prvega krščanskega mučenika.

Kot lahko sklepamo, je konstitucija hrvaške države še bolj prežeta s katolicizmom, kot pa je to v Sloveniji, saj imajo tri katoliške praznike več.

Hrvaški prazniki (dela prosti dnevi)

1. januar – novo leto (Nova godina)
6. januar – sveti trije kralji (Bogojavljanje/Sveta tri kralja)
velikonočni ponedeljek (Uskrs)
1. maj – praznik dela (Praznik rada)
60. dan po veliki noči – telôvo (Tjelovo)
22. junij – dan antifašistične borbe (Dan antifašističke borbe)
25. junij – dan samostojnosti (Dan državnosti)
5. avgust – dan domovinske zahvalnosti (Dan domovinske zahvalnosti)
15. avgust – Marijino vnebovzetje (Velika Gospa)
8. oktober – dan neodvisnosti (Dan neovisnosti)
1. november – vsi sveti (Dan svih svetih)
25. december – božič (Božić)
26. december – Sveti Štefan (Sveti Stjepan)

Domen

 • Share/Bookmark
 

3 odgovorov na “Jugokotiček: Hrvaški prazniki”

 1. mustang  pravi:

  “Osvobodili” Knin? To se sliš podobn, ko Srbi rečejo da so “osvobodili” Vukovar…

 2. Kuna  pravi:

  Saj tudi v Sloveniji 26.12.1990 ni bilo referenduma. Takrat so bili znani rezultati.

 3. Domen  pravi:

  Kuna ima popolnoma prav, Mustang ima verjetno tudi dobre argumente za svojo trditev.
  Očitno nekdo vendarle bere to. Moram biti naslednjič pozornejši. :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !