Diskriminacija v športu

V okviru evropskega projekta Nogomet za enakost (Football for Equality) bodo v Sloveniji v mesecu maju izvedene tri aktivnosti, na katere vas vljudno vabijo organizatorji – Spolint institut, Društvo DIH ter Out in Slovenija:

V torek, 8. maja 2012, ob 17:30 - okrogla miza Pošljimo diskriminacijo dol z igrišča! Velika predavalnica Fakultete za šport Univerze v Ljubljani.

V torek, 8. maja 2012, ob 19:00 - otvoritev razstave s pogostitvijo “Proti pravilom – geji in lezbijke v športu”. Velika predavalnica Fakultete za šport Univerze v Ljubljani.

V nedeljo, 13. maja 2012, med 10:00 in 16:00 - nogometni turnir enakosti – Nogometna družina je zakon! NK Svoboda, Ljubljana

Okrogla miza - Pošljimo diskriminacijo dol z igrišča!

Gostje:
Dr. Milan Hosta, Spolint inštitut, Šport razlikuje, da bi združeval – paradoks igre
Dr. Roman Kuhar, Mirovni inštitut, Obrazi homofobije in šport
Zoran Verovnik, MIZKŠ, Evropske smernice proti diskriminaciji v športu
Dejan Močnik, NK Bravo, Vloga nogometnega kluba pri vzgoji otrok in mladine
Rok Košir, športni novinar, Antropološko novinarski pogled na homofobijo v športu
Mojca Horn, absolventka Fakultete za šport, Šport kot sredstvo družbenega osveščanja

Kje: Velika predavalnica Fakultete za šport, Gortanova 22, Ljubljana
Kdaj: torek, 8. maja 2012, od 17.30 do 19.00
Ob 19.00 bo potekala otvoritev razstave (glej spodaj) s pogostitvijo

Razstava – Proti pravilom – geji in lezbijke v športu

Vprašanje gejev in lezbijk v športu je še vedno tabu tema, o kateri se običajno le šepeta za zaprtimi vrati, a se o njej le redko javno razpravlja. V družbi skoraj ni sfere, kjer se sodelovanje istospolno usmerjenih zdi bolj nenormalno, kot v športu.
Čeprav se je odnos družbe do spolnosti spremenil, se predpostavka, da se homoseksualnost in šport ne ujemata, še vedno drži; homoseksualne športnike in športnice v športu še vedno pogosto ignorirajo ali celo odkrito zavračajo. Situacija pa se počasi le spreminja. Razni družbeni razvoji, kot na primer dejstvo, da šport postaja bolj prostočasna dejavnost kot le fizični trening, ženska emancipacija ali pojav lezbičnih, gejevskih, biseksualnih in trans (LGBT) gibanj, postopoma vplivajo na šport. Iz tega sledi, da se homoseksualnosti ne sme več pometati pod preprogo.
Razstava Proti pravilom – lezbijke in geji v športu je namenjena odstranjevanju tabujev tematike homoseksualnosti in športa ter usmerja pozornost na različne načine diskriminacije spolnih manjšin v športu. Želi pa tudi prikazati, da šport LGBT osebam lahko nudi priložnost živeti samozavestno življenje.


Nemški original razstave sta med drugim organizirala SC Janus, Centrum Schwule Geschichte (Center za homoseksualno zgodovino) iz Kölna, leta 2009 pa jo je EGLSF aktualiziral in prevedel v angleščino, v sklopu projekta Nogomet za enakost leta 2012 pa še v slovenščino, poljščino, italijanščino in slovaščino. Razstava bo gostovala v sedmih evropskih mestih. Prevod razstave v slovenščino so prevzeli institut Spolint, Društvo DIH in Out in Slovenija.

Otvoritev razstave s pogostitvijo:
Kje: Velika predavalnica Fakultete za šport, Gortanova 22, Ljubljana
Kdaj: torek, 8. maja 2012, ob 19.00 (pred tem pa bo potekala okrogla miza, s pričetkom ob 17:30)

Nogometni turnir enakosti - Nogometna družina je zakon!

12 raznovrstnih ekip iz Slovenije, z gostujočimi ekipami iz Madžarske, Hrvaške, Italije in Avstrije bo pokazalo da nogomet lahko tudi združuje.

Kje: NK Svoboda, Gerbičeva 61, Ljubljana
Kdaj: nedelja, 13. maja 2012, med 10:00 in 16:00
Nogometni turnir bodo spremljale spremljajoče dejavnosti

Vljudno vabljeni na vse aktivnosti – vstop je prost!

O projektu

Od leta 2009 je več organizacij širom Evrope sodelovalo pri projektu Nogomet za enakost, ki ga financira Evropska komisija (generalni direktorat za pravosodje). Junija 2011 se je začel drugi del projekta, ki poudarja promocijo nogometa brez homofobije, rasizma in etnične diskriminacije, tokrat s poudarkom na srednji in vzhodni Evropi. Prvič v zgodovini potekajo Evropska gejevska in lezbična športna prvenstva (EuroGames) v vzhodni Evropi, in sicer v Budimpešti, Evropsko nogometno prvenstvo EURO 2012 pa na Poljskem in v Ukrajini. To sta le dva dogodka, ki sta vključena v projekt Nogomet za enakost – soočanje s homofobijo in rasizmom v srednji in vzhodni Evropi. Poleg aktivnosti ozaveščanja je v ospredju tudi izmenjava znanja in izkušenj med srednjo in vzhodno Evropo, med LGBT (lezbičnimi/gejevskimi/biseksualnimi/trans) skupnostmi ter migrantskimi in etničnimi skupinami.
Vodja projekta Nogomet za enakost je FairPlay-VIDC (Avstrija) sodelovanju z izkušenimi nevladnimi organizacijami, vključno z EGLSF, Italijanskim združenjem šport za vse UISP, Football Supporters Europe (FSE), People Against Racism (L‘UDIA, Slovaška) in SPOLINT iz Slovenije.

Za dodatne informacije obiščite: www.footballforequality.org in www.spolint.org. Projekt delno sofinancira Evropska komisija (generalni direktorat za pravosodje) v okviru programa temeljnih pravic in državljanstva.

Za Glavco Iztok K

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !